FACEBOOK

Zágrábban edzett a csapat - pénteken 15 órakor Magyarország-Montenegró

Zágrábban edzett a csapat - pénteken 15 órakor Magyarország-Montenegró
hozzászólás, 2019.04.04.

Megérkezett Zágrábba és este a Mladost-uszodában edzett a magyar válogatott. Helyszíni riportunkban Märcz Tamás szövetségi kapitány, Varga Dénes csapatkapitány és Vámos Márton videónyilatkozata, majd vlv-fotók.


Lényegében sima utazást követően megérkezett a horvát fővárosba a magyar válogatott és este edzett is az Európa KUpa-torna helyszínén, igaz, hogy nem a versenymedencében, hanem mellette, sátor alatt. Mindenki nagyon várja már a pénteki bemutatkozást, amelyet - és ez új hír! - az M4 Sport élőben közvetít.

A magyar csapat 15 tagú, a teljes névsorból két játkost nem fog nevezni a Montenegró elleni mérkőzésre a kapitány.

A Zágrábban készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház

A magyar csapat:

Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok
Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)


A fiúk hatra jöttek edzeni, be is melegítettek a versenymedence partján, de aztán kiderült, hogy mi nem itt, hanem az uszodából egy kis átjáróval megközelíthetó sátortetős medencében edzünk. Itt legalább magunk voltunk, amit Märcz Tamás ki is használt: a gyakorlás utolsó szakaszában még felfrissített néhány otthon begyakorolt elemet.

A pénteki meccs jelentőségével mindenki tisztában van. Jól mutatja a találkozó fontosságát, hogy az M4 Sport is műsorára tűzte.

VLV-KÉPEK



VLV-VIDEÓK:


Märcz Tamás a vlv-nek

- Szervusz, Tomi! Ez a beszélgetés már Zágrábban zajlik, túl vagytok az első edzésen, érdeklődöm, milyen volt az út, milyen volt az első edzés?

- Szia Sándor. Végül is gond nélkül kiértünk, egy nagyon minimális csúszás volt, de igazándiból azt is bekalkuláltuk. Egyből tudtunk ebédelni, arról sem maradtunk le, tudtak egy picit pihenni a fiúk.

Időben itt voltunk az edzésen, egy órát tudtunk edzeni, mint kiderült, végül külön uszodában kaptunk helyet, a fő medencében a velünk együtt kiírt oroszok edzettek. Jó pörgős edzés volt, egy órába belesűrítettünk mindent, volt benne egy kis úszás, átmozgatás, passzolás, lövés, taktika. Gyorsan felfrissítettük kicsit az, amiket csináltunk az elmúlt napokban emberelőnyben, emberhátrányban. 

Én azt gondolom, hogy a fiúk készen állnak, várják is a holnapi meccset, már tényleg csak az hiányzik, hogy játsszunk...

- Köszönöm szépen.



Varga Dénes a vlv-nek

- Szervusz, Dumi, köszöntelek Zágrábban! Ez már az torna előszele, holnap körülbelül ilyenkor már tudni fogjuk, hogy bent vagyunk-e a legjobb négy között. Érdeklődöm, hogy értékeled, milyen volt a felkészülés, milyen a csapat, mire számíthatnak a nézők?

- Rövid volt, de amit tudtunk, megtettünk és nem elsősorban a vízben, hanem  szerintem fontos lépéseket tettünk a csapat egységesítése felé. Apróságok, de amit lehetett, azt most megtettük. Ettől a meccstől azt várom, hogy essünk neki a montenegrói csapatnak, játsszunk ellenük a mi maximumunk környékén, legyünk agresszívak és úgy dőljön el, hogy melyik csapat a jobb.

- Te bizonyos okok miatt kimaradtál a zakókból, amiket ettől a csapattól kapott a magyar válogatott tavaly, azok elég súlyosak voltak. Érzed a többieken a bosszúvágyat, azt, hogy ez motiválja őket, erre gondolnak, ez mozgósít erőt?

- Nekem is ugyanúgy fájt, egyébként, ezt is akartam bennük tudatosítani, hogy azért nem olyan jó a mérlegünk Montenegró ellen, és ezt bármilyen alkalommal jó érzés átbillenteni vagy egy kicsit a magunk irányába szépíteni. Nekem elsősorban ez a célom a holnapi meccsel, ezért szeretnék nyerni, ezért szeretnék jól játszani, és ezért szeretném, ha egy jó játékképünk lenne.

- Nagyon sok fontos meccset játszottál már, többek között Montenegró ellen. Szerinted a holnapin mi dönthet? Ez a lelki tényező, a csapategység vagy a taktika, a jó játék?

- Ezek mind. A csapategység nem biztos, hogy mellettünk szól, lévén, hogy a Herceg Novira épül ez a csapat, és ugye, ők most jó szériát futottak, van bennük friss sikerélmény, és hozzájuk csatlakozik egy-két menő klubban légióskodó idősebb montenegrói játékos. Lehet, hogy ebben a tekintetben előttünk járnak, ezért gondoltam, hogy nekünk egy extra felvértezettség kell ahhoz, hogy nyerjünk.

- Köszönöm szépen, holnap találkozunk!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Vámos Márton a vlv-nek

- Szervusz, Marci! Hogy vagy? Milyen állapotban jöttél? Milyen erőben érzed magad?

- Szia,üdvözlök mindenkit. Most jól érzem magam, de azért még nem "topformában", remélem, hogy ezzel a tornával elindulok azon az úton, amin szeretném, hogy rajta legyek.

- A holnapi meccsre hogy készültél fejben? Végiggondoltad az eddigi tapasztalataidat, az ellenfelek szokásait, erejét? Hogy szállsz be vízbe holnap? 

- Igen, hát alapvetően így készül minden játékos, úgy gondolom, az ellenfélre. 

Hát..., nincsenek jó tapasztalataim, mert ha megnézzük a mérleget Montenegró ellen, nem biztos, hogy felénk billen. Ennek fényében próbálunk holnap túljutni rajtuk. Az önérzetünknek is jót tenne, ha most meg tudnánk verni Montenegrót. Az utána következő meccsekkel, ugye, még nem foglalkozunk, csak erre a mérkőzésre koncentrálunk. Várjuk, ha jól tudom három órakor lesz, elég korai időpont, alkalmazkodni kell tudni ehhez és nyilván az új szabályokhoz is.

- Elég sok új fiú van a csapatban, voltak ugyan már válogatott meccsen, de talán ilyen komoly tétmeccsen még nem. Hogy látod az erőnket, milyenek voltunk az utolsó napokban? Az edzőmeccseken, a kétkapukon mit láttál?

- Hát..., sok mindent nem, mert azért az eleje elég káosz volt...

- Az új szabályok miatt, gondolom...

- Is, meg azért fejben nem éreztem mindenkit, a csapatot ott az első egy-két edzésen, azután pedig nyilván helyre rázódtunk és elkezdtünk komolyan játszani. Remélem, hogy ezt a felünket fogjuk mutatni holnap és agresszívek leszünk, mert a montenegrói csapat nagyon az. Fel kell tudni venni a kesztyűt. Reménykedem a legjobbakban, abban, hogy jól játszik majd a csapat és nyerni fogunk a végén.

- Köszönöm szépen.

 


Mint ismeretes, a magyar válogatott csoportelsőként jutott be a zágrábi nyolcas döntőbe, amelynek minden meccse ki-ki mérkőzés lesz, tehát a továbbjutás a tét.

​Első mérkőzésünket a selejtezősorozat C csoportjának második helyezettjével, Montenegróval vívjuk, április 5-én, pénteken 15.00 órakor. Továbbjutás esetén a legjobb négy közé jutunk és a döntőbe kerüléshez az olasz-orosz meccs győztesét kell legyőzni.


Az Európa Kupa (európai Világliga-selejtező) nyolcas döntőjének programja, április 5-6-7., Zágráb (Horvátország). 

A VLV FELHÍVÁSA

A január 1-je óta 0 (nulla) forint bevétellel gazdálkodó vlv szponzort, hirdetőt keres az év fontos külföldi eseményeinek tudósításához.

Nem lett támogatónk a zágrábi tornára, családi költségvetésből vagyunk ott.

Támogatók nélkül nem leszünk képesek eljutni a következő tornákra:

Bajnokok Ligája F8 (Hannover, június 6-7-8.)

Az EK/VL nyolcas döntőjén elért továbbjutás esetén:

Világliga Szuperdöntő (Belgrád, június 18-23.)

Világbajnokság (Kvangdzsu, Dél-Korea, július 12-28.)

A külföldi programok a magyar válogatott felkészülési tervének elkészültekor még bővülhetnek.

Kérjük a vízilabda iránt érdeklődő cégeket, segítsék munkánkat!


Április 5., péntek

Negyeddöntők

15.00 Magyarország-Montenegró

16.45 Spanyolország-Szerbia

18.30 Olaszország-Oroszország

20.15 Görögország-Horvátország

Április 6., szombat

15.00 Magyar-montenegrói vesztese - Olasz-orosz vesztese (az 5-8. helyért) (G5)

16.45 Spanyol-szerb vesztese - Görög-horvát vesztese (az 5-8. helyért) (G6)

18.30 Magyar-montenegrói győztese - Olasz-orosz győztese (elődöntő) (G7)

20.15 Spanyol-szerb győztese - Görög-horvát győztese (elődöntő) (G8)

Április 7., vasárnap

15.00 G5 vesztese-G6 vesztese (a 7. helyért)

16.45 G5 győztese - G6 győztese (az 5. helyért)

18.30 G7 vesztese-G8 vesztese (a harmadik helyért)

20.15 G7 győztese-G8 győztese (döntő)

Egy belépőjegy 30 kunába kerül, VÁSÁRLÁS

A torna magyar játékvezetője Kun György.

Az Európa Kupa rövid időre visszanyúló hagyományai szerint a tornára minden részvevő 15 fős keretet nevezhet, meccsenként 13 játékos szerepelhet.

Zágrábban már a FINA új vízilabdaszabályai szerint játszanak. A módosításokat (lásd alább) a FINA döntéshozó testülete decemberben, a kínai Hangcsouban fogadta el.

Az első három helyezett részvételi jogot szerez a Világliga június 18-23-i belgrádi szuperdöntőjére, amelyen 8 csapat vesz részt, Európából négy, beleértve a rendező jogán Szerbiát. Ez azt jelenti, hogy a belgrádi szerepléshez Zágrábban az első három hely valamelyikét kell megszerezni, de ha Szerbia elődöntőbe jut, akkor az esetleges negyedik helyezés is Világliga Szuperdöntőt ér.(A többi kontinensről a március 26. és 31. között, az ausztráliai Perthben megrendezendő interkontinentális selejtezőtornán szerezhetnek belgrádi kvalifikációt a csapatok.)

A Világliga Szuperdöntő belgrádi győztese részvételi jogot szerez a tokiói olimpiára.


A Zágrábban már érvényben lévő szabálymódosítások:

- A támadóidő újraindulásakor (szöglet, blokk után) a támadóhoz visszakerülő labda esetén és kiállítás miatt újra kezdődő (emberelőnyös) támadás esetén az óra nem 30, hanem 20 másodpercről indul, ennyi idő van a támadásra. (Emberelőnynél kivétel, ha a kiállítás pillanatában 20 másodpercnél több ideje volt a támadó csapatnak, ez esetben az eredeti idő marad az órán.)

- A kaputól két méteren belüli körzetben elkövetett szabálytalanság esetén a szabaddobást nem feltétlenül a szabálytalanság konkrét helyétől, de a kétméteres vonalról kell elvégezni.

- A sarokdobást elvégző játékos nemcsak játékostársának passzolhat, hanem közvetlenül kapura lőheti a labdát, sőt, úszva elindulhat a labdával és ezt követően is kapura lőhet.

- Játék közbeni cserénél a bejövő játékos az alapvonal és a félpálya között bárhol bejöhet a játéktérre.

- Az időkérést jelző gombot a csapat stábja kezeli a kispadnál.

- Félidőben a szünet az eddigi öt perc helyett három perc.

- Hat méteren kívüli szabálytalanság esetén a labda nemcsak közvetlenül lőhető kapura, hanem a játékos lövés nélkül is játékba hozhatja, úszhat vele és ezt követően is rálőheti. (Ez utóbbi esetben a védő támadhatja őt.) 

- A kapus a félpályán áthaladva is játékba avatkozhat, elvégezhet ötméterest - meccs közben és az esetleges szétlövésnél is.

- Az eddigi negyedenkénti egy időkérés helyett a mérkőzés időtartama alatt összesen kétszer kérhet időt egy csapat, ezt viszont bármikor, amikor birtokolja a labdát.

- Ha a kapu felé úszó (már csak a kapussal szemben lévő) támadó játékost a kaputól hat méteren belüli körzetben hátulról szabálytalanul (tehát nem csak a labdát érintve) akadályozzák a lövésben, játékvezetőnek büntetőt kell ítélnie.

- A hat méteres vonal körüli, tisztázatlan helyzetben a játékvezető rámutat a hat méteres vonalra. Ez esetben a szabaddobás közvetlenül kapura lőhető, ha ez a kézjelzés elmarad, nem lehet azonnal rálőni a labdát.

- A játékvezetők meccs közben rádiókapcsolatban vannak és kommunikálnak egymással, párbeszédüket a delegátus is hallja.

- A meccs videófelvétele alapján utólag szankcionálhatnak olyan szabálytalanságot (brutalitást), amit a játékvezetők a találkozó közben nem vettek észre. Elmarasztalás esetén a vétkes legalább egy mérkőzésre szóló eltiltást kap. A vizsgálatot csapat is kezdeményezheti (a lefújást követő 30 percen belül, 500 svájci franknak megfelelő összeg megfizetésével egyidejűleg), de a TWPC saját kezdeményezésére is eljárhat ilyen esetben.