FACEBOOK

Kovács Gergő: ,,Unalmas felelősség nélkül játszani,,

Kovács Gergő: ,,Unalmas felelősség nélkül játszani,,
hozzászólás, 2018.06.21.

Két évnyi egri játék, sok tapasztalat megszerzése után újra a fővárosba szerződik a 22 éves kora ellenére máris stabil válogatott Kovács Gergő. Egri éveiről, a váltás okairól, az új szezonnal kapcsolatos várakozásairól kérdeztük. vlv-interjú.


KOVÁCS GERGŐ a vlv-nek:

- Két évet játszottam Egerben, és úgy döntöttem hogy visszajövök Budapestre és az OSC-hez igazolok.

- Mennyi időre szól a megállapodás?

- Két évre.

- Hogy jött a lehetőség? Gondolom, az OSC keresett meg, nem te jelentkeztél.

- Igen, megkerestek. Mindig korán kezdődnek az átigazolási megbeszélések, de most extrém korán történt, igaz, először még csak egy beszélgetésre került sor, aztán ahogy a többi csapat is elkezdett tárgyalni a játékosokkal, komolyabbá váltak az egyeztetéseink. Mindenképpen meg akartam hallgatni az Eger ajánlatát is és végül úgy döntöttem, hogy visszajövök Budapestre.

- Volt más kérőd még ezen kívül?

- Még egy csapat keresett, de velük csak a beszélgetés szintjéig jutottunk el.



- Van annak valamilyen speciális oka, hogy Budapestre akartál visszajönni?

- Sok magánéleti ok volt, természetesen elsősorban a család, a kedvesem itt él Budapesten. 

- Hogy érezted magad Egerben? Két év az ember életében ilyen fiatalon azért elég sok idő.

- A vízilabda szempontjából Eger nagyon jó közeg, nincs igazándiból, ami elvonja az ember figyelmét a sportról. Sokat lehetett fejlődni, volt játéklehetőségem is mindkét évben. Akkor igazoltam oda, amikor Biros Peti abbahagyta, Szivós Marci a Honvédhoz szerződött. Úgy tűnt, hogy sokat gyengül a csapat, de ehhez képest tök jól helyt álltunk a BL-ben és a bajnokságban is. Ami pedig a most lezárult szezont illeti, a bajnokságban tényleg csak egy hajszál választott el minket attól, hogy bejussunk a döntőbe. A Szolnok ellen már 6:3-ra vezettünk, onnan megmutatták, hogy miért is ők voltak a címvédők mindenhol, ahol elindultak. Sajnos a BLF8 nem sikerült számunkra, szerettük volna éremmel befejezni a genovai tornát.

A két év alatt arra törekedtem, hogy minél többet tanuljak, fejlődjek. Szerintem ennek meg is lett az eredménye, úgy érzem, nagyon sokat sikerült előrelépnem, főleg taktikailag, teljesen másként látok bizonyos dolgokat most, mint korábban. Nagy szerepe volt ebben annak, hogy gyorsan fel tudtam venni a csapat ritmusát és természetesen a rengeteg BL-meccs hatalmas tapasztalatszerzési lehetőség volt.

- Tudsz mondani egy konkrét dolgot, amiben megváltozott a gondolkodásod?

- Példaként említhetem a helyezkedést zónában, hátrányokban, emberelőnyökben, de sok, a játék képét alapvetően meghatározó taktikai elemet is mondhatnék.



- Utaltál arra, hogy sok játéklehetőséget kaptál. Tényleg úgy tűnt kívülről is, hogy stabil csapattagnak tekintenek. Érezted az ezzel járó felelősséget?

- Szerintem unalmas felelősség nélkül játszani, talán nem is lehet igazán készülni a mérkőzésekre, ha csak annyi az ember feladata, hogy pár percre bemenjen, azért, hogy lehetőleg ne kapjanak gólt, amíg ő bent van és valaki pihenhet helyette.

- Mi az, amire legszívesebben emlékszel vissza az egri két évből? Akár egy konkrét meccs, akár egy gól.

- A BL-ben a Szolnok elleni első mérkőzésünk ugrik be, amikor hosszú idő után tudtuk megverni őket, ráadásul idegenben, a végén megfordítva az állást. Ez emlékezetes mérkőzés marad számomra.

- Nagyon sok meccset játszottál az elmúlt két évben a BL-ben is, ahol gyakran kerültetek kiélezett helyzetbe, meg kell ezt is tanulni?

- Hát igen, meg kell tanulni, meg bele is kell nőni azért kicsit. Ez kor és tapasztalat kérdése is, illetve, ha teljesen ismeretlenként szerepel valaki, akkor az ellenfél rá fogja kijátszani a fórokat, s a bírók nem úgy fújnak, mint egy nemzetközileg már jól ismert játékos esetében. Amikor azt mondtam, hogy "bele is kell nőni", elsősorban erre gondoltam. Fontos, hogy megismerjék az embert, egy kicsit minden téren.

Nemcsak extra felelősségről beszélhetünk, az ilyen magas követelmények arra kell, hogy sarkallják a játékost, hogy folyamatosan koncentráljon és tanuljon, mert minél többet tanul, annál stabilabb lesz a komfortzónája mérkőzések alatt, olyannak kell lennie, amiből nem lehet őt kibillenteni.



- Azért ez a két év, főleg az utolsó, gondolom, a válogatottság szempontjából is nagyon jelentősen befolyásolta a pályafutásodat, talán mondhatni, hogy stabil tagja lettél a válogatottnak, nem?

- Őszintén szólva a válogatottban többet szeretnék nyújtani, úgy éreztem, hogy nem sikerültek jól a mérkőzéseim, van bennem hiányérzet ezzel kapcsolatban. De hát, jön a nyár és itt a lehetőség bizonyítani.

- Mit vársz, mire számítasz ettől a nyártól? Milyen célokkal indultál neki ennek a nagy nyári menetelésnek?

- Nagyon motivált vagyok, minden eseményen szeretnék ott lenni, minél több mérkőzést játszani. A válogatott abból a szempontból más, hogy általában kevés időt együtt töltve kell magas szinten játszani. Szeretnék előrelépni, elsősorban abban, hogy gördülékenyebb legyen a váltás a klubban és a nemzeti csapatban alkalmazott taktikai megoldások esetében. Az eddiginél meghatározóbb szerepet akarok kivívni magamnak, ez egyértelmű célom.

- Minden szezon zsúfolt, minden szezon fárasztó. Nem érzed azt, hogy most amikor a BLF8-at követően alig volt idő pihenésre, nagyon kimerültél vagy fásult lennél? Hogy viselted az extra terheket fizikailag és pszichésen?

- Engem nem az zavart, hogy sok a meccs, hanem az, hogy kevés idő jutott edzésre. De jelen pillanatban úgy érzem, hogy jó formában leszek a nyáron.



- Vége lesz a nyárnak, jön egy új csapat. Mire készülsz, mire számítasz? Számodra új emberek is várnak, olyanok, akikkel még nem játszottál és persze olyanok is, akik veled együtt töltötték az elmúlt két évet, szóval ez elég furcsa helyzet, nem?

- Igen, ez érdekes helyzet, ráadásul, ugye, hamarabb volt meg a csapat, mint az edző, ez még pikánsabbá teszi a dolgot. Vad Lajos egyébként nem ismeretlen a számomra, egy évet dolgoztam vele a Honvédban.

Ez egy új kihívás, pont amiatt, hogy senki nem tudja mi lesz, milyen lesz, így még izgalmasabbnak gondolom. Abból a szempontból lesz előnyünk a többi élcsapathoz képest, hogy az Eurokupa-mérkőzések valamivel kisebb terhet rónak a csapatra, mint a BL-meccsek, jobban lehet koncentrálni a bajnokságra.

- Esélyesnek tartod az OSC-t a bajnoki címre?

- Úgy gondolom, hogy van esély, de azért lesz nálunk esélyesebb. Főleg azért, mert az OSC-nél nagyok a változások, új az edző is. Hogy mindjárt az első évben sikerül-e? Nem lehetetlen, de azért a bolygók együttállására is szükség lesz.

- Beszéltetek arról a szakvezetéssel, hogy mit várnak tőled, mi lesz a feladatod?

- Sok játéklehetőség lesz, főleg kapáson kell játszani, ahol hárman leszünk Erdélyi Balázzsal és Manóval. A feladatunk adott: sok mozgással, jól védekezni és támadni, helyzeteket kialakítani és gólokat lőni.

- Köszönöm a beszélgetést, sikeres nyarat, azt követően pedig eredményes szereplést kívánok az új klubodban!

(Lejegyezte: Vona Lilla)


AZ OSC ÚJ KERETÉNEK BEJELENTÉSE ÉS VLV-INTERJÚ VAD LAJOS VEZETŐEDZŐVEL


VLV-INTERÚ LÉVAI MÁRTONNAL


VLV-INTERJÚ MANHERCZ KRISZTIÁNNAL