FACEBOOK

Bombaigazolások az OSC-nél! - Vad Lajos a vezetőedző - vlv-interjú

Bombaigazolások az OSC-nél! - Vad Lajos a vezetőedző - vlv-interjú
hozzászólás, 2018.06.20.

Bombaigazolásokat jelentett be az OSC szerdán, késő este. A budapesti klubnál folytatja pályafutását Braniszlav Mitrovics, Hárai Balázs, Kovács Gergely, Lévai Márton és Manhercz Krisztián! A klub játékosa lett az egyik legtehetségesebb montenegrói vízilabdázó is, a balkezes Aleksza Ukropina. vlv-interjú Vad Lajossal, az új vezetőedzővel.

A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát. Kérjük, lépjen be támogatóink közé. RÉSZLETEK


VAD LAJOS a vlv-nek:

- Nemrégiben jelentettétek be a Honvédnál, hogy a szezon végén felállsz a kispadról, s a piros-fehér klubnál folytatod, szakmai igazgatóként. Akkor azt jelezted, hogy még nem fejezted be edzői pályafutásodat, s bár az elmúlt tíz év után jó lenne fújni egyet, azért ha egy "Barcelona szintű" csapat megkeres, elgondolkodnál az edzői munka folytatásán. Hogy jött ez a mostani lehetőség?

- Felhívott Becsey Péter, az OSC sportigazgatója és megkérdezte, lenne e kedvem ehhez a munkához. Felvázolt mindent, s szinte megdöbbentem, mert az derült ki, hogy tökéletesen azonosak az elképzeléseink. 

- Akkor ezek szerint szakmai dolgokba is belementetek. Megtudhatjuk, hogy milyen jellegű csapatot szeretne a klubvezetés?

- Nagyon röviden tudok erre válaszolni: győztes csapatot. Ezzel a kerettel csak ez lehet a cél.

- Emögött kicsit az is rejlik vagy csak én gondolom bele, hogy az OSC-nél az elmúlt években talán ezzel volt gond, a mentalitással, a hozzáállással, a győzelem mindenáron való kiharcolásának szándékával?

- Nézd, erről én nem tudok nyilatkozni, nem is akarok, mert az eddig történtek ügyében nem vagyok illetékes. Rám a jövő tartozik.

- Mennyi időre szerződtél?

- Két évre állapodtunk meg.

- Felállítottak eléd valamilyen követelményt, azt, hogy hova kell mindenképpen eljutni?

- Nem kellett, mert amit saját magammal szemben felállítok, az a legszigorúbb. Megint azt mondom: a győzelem.

- Na jó, de ez azt jelenti, hogy minden versenyen, ahol elindultok, az aranyérem a cél és az elvárás?

- Ezt szeretném, igen. Jó, akkor úgy fogalmazok, hogy mindenütt legyünk legalább döntősök. Úgy látom, hogy ez a Magyar Kupában és a bajnokságban is elérhető cél. Mint ismert, a csapat a következő szezonban az Eurokupában indulhat, ott is lehetségesnek tartom a finálé elérését, bár itt több dolog is bizonytalanságot okoz. Nem tudhatjuk még, hogy a riválisok kerete milyen lesz a nyári átigazolások után és azt sem, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőiből milyen erős csapatok "esnek le" az Eurokupa mezőnyébe.

- A Honvédnál minden évben elmondtad, hogy nulláról kell kezdeni a csapatépítést, a meccs utáni megszólalásaidban gyakran jelezted, hogy a még jobb eredmény elérését a rutinhiány akadályozta. Most ebből a szempontból teljesen új helyzetbe kerülsz...

- Azokban a nyilatkozatokban nem a játékosaimat kritizáltam, hanem egyszerűen tényeket állapítottam meg. Természetes, hogy egy fiatal játékos többet hibázik és az is normális, hogy ezeken a hibákon meccsek mennek el. Nekem az volt a feladatom, hogy csapatot építsek, mert egyetlen feltételnek biztosan meg kell felelni, ha egy meccsen győzni akarsz: csapatként kell működni. Kétségtelen, hogy ebben sokat számít a játékosok tapasztalata, bizonyos szintű rutin nélkül nehéz elvárni olyan dolgokat, amelyek nélkülözhetetlenek. 

Ami az OSC-t illeti - itt aztán lesz rutin, az kétségtelen.

- Milyen játékstílus az, amit te preferálsz? A szakmai elképzeléseid megvalósításának - ha jól gondolom - most nem fog határt szabni a "játékosanyag", mint adottság. Tehát milyen típusú csapat lesz az új, Vad Lajos által irányított OSC?

- Győztes típusú...

- Mindenre ezt mondod...!

- Mert csak ez érdekel!

- Jó, de hogy tervezed ezt elérni? Erős védekezéssel, sziporkázó támadójátékkal, vagy az ellenfél játékosainak víz alatti "legyilkolásával"?

- Nézd, most mondhatnék szakmai lózungokat. Olyanokat, hogy 4-4-2-ben fogunk felállni és abból 3-3-4-be megyünk át. Az ilyesmi a világ kamuja! Ne vedd komolyan azt, aki ilyeneket mond!

Csak az a társaság  tud győztesen kijönni a vízből, amely csapatot alkot. Az edzéseken, a mérkőzéseken, az egész idényben. Ez a lényeg.



- És hogy ilyen legyen a csapat, azt hogyan lehet elérni?

- A hétköznapokban, csak ott tudod elérni. És vallom, hogy a szakmai munkát irányító mindenkori domináns személy mentalitása meghatározó. Amilyen a vezető, olyan a csapat.

- Akkor nagyjából azt is megfogalmaztad, hogy magaddal szemben mik az elvárásaid.

- Figyelj ide! A Honvédnál is ugyanez volt a helyzet, nem? Mindig azért mentünk be, hogy nyerjünk. Vegyük például a múlt évi bajnoki nyitó meccsünket, éppen az OSC ellen. Az ellenfelünk sokkal jobb csapat volt, mint mi, aztán mégis mi nyertünk. Nem a nagyobb játéktudással vagy tapasztalattal, hanem a mentalitásunkkal, a hozzáállásunkkal. Így értünk el ősszel bravúrokat, amikkel be tudtunk kerülni a felsőházba.

- Hogy látod a leendő csapatod keretét? Az új igazolásokat a klub most hozta nyilvánosságra, de az egész vízilabdavilág tudta, hogy további komoly erősítések lesznek az OSC-nél... Mennyire vagy elégedett a keret összetételével?

- Itt is csak azt mondhatom, amivel kezdtem: megdöbbentő nézetazonosságot fedeztem fel Becsey Péter és köztem... Én sem tudtam volna jobban igazolni!

- Úgy tudni, hogy nagyjából minden lezajlott, mire téged felkértek, de azért megkérdezem, volt-e bármilyen beleszólásod abba, hogy mi legyen a végleges keret?

- Igen.

- Van-e olyan játékos, akit esetleg még szerettél volna a magadénak tudni vagy teljesen a te ízlésed szerint való a jórészt azért a klubvezetés által kialakított keret?

- Két játékost szerettem volna még a csapatban látni, de sajnos erre nem volt igazán esély: Messit és Ronaldót.

- Szerintem ők a vízben meghaltak volna...

- Nem, mert biztos vagyok abban, hogy ők még vízen járni is tudnak, annyira különlegesek a képességeik.

- Nem akarok kötözködni, de azért két ilyen személyiség beépítése éppen az általad említett csapategység kialakítását és fenntartását nehezítené...

- Ez szerintem edzőkérdés, meg lehet oldani.

- Hogy értékeled a magyar mezőnyt? Elsősorban az élmezőnyt, hiszen nyilván ott fogtok harcolni a legjobb helyezésekért.

- Ez a világ legerősebb bajnoksága, a sportág jelenlegi topjátékosainak 80 százaléka itt játszik. Az első négy csapat kiemelkedik ebből a mezőnyből is, de azért a Miskolc és a BVSC is nagyon komoly erőt képvisel, nem véletlen a Miskolc nagyon jó szereplése a nemzetközi kupában. Mutatja egyébként a kiegyensúlyozottságot az is, hogy a felsőház utolsó két helyezettje körülbelül azonos erősségű az alsóház tetején elhelyezkedő négy csapatéval. Az átjárás itt bármikor lehetséges, a szerencsefaktor, egy-két bravúr játszhat szerepet abban, hogy e középmezőny tagjai közül ki kerül felülre és ki alulra. 

- Mennyire bánod azt, hogy nem tudtok egyből a BL-ben indulni? Vagy esetleg még örülsz is ennek, hogy nyugodt ütemben fel lehessen építeni az új csapatot?

- Nézd. Mindig azt mondom: ami jut, azt kell megoldani. Nem kell bánkódni, nem kell örömködni, ez van, ez a feladat, ezt kell jól teljesíteni.

- Köszönöm a beszélgetést, sikeres új edzői korszakot kívánok!


VLV-INTERJÚ LÉVAI MÁRTONNAL

VLV-INTERJÚ KOVÁCS GERGŐVEL


VLV-INTERJÚ MANHERCZ KRISZTIÁNNAL

VLV-INTERJÚ HÁRAI BALÁZZSAL


AZ OSC KÖZLEMÉNYE


Címkék:
Vad Lajos OSC