FACEBOOK

Märcz Tamás genovai tapasztalatai - vlv-interjú

Märcz Tamás genovai tapasztalatai - vlv-interjú
hozzászólás, 2018.06.12.

A szövetségi kapitány a múlt héten végignézte a genoval BLF8 mérkőzéseit. A látottak értékelésére kértük.


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Több csapatot láttunk most, mint a BL-küzdelmek eddigi utolsó szakaszaiban, hiszen a részvevők létszáma hatról nyolcra nőtt. Megállapítható, hogy mind a nyolc csapat nagyon magas színvonalat képviselt. Biztosra lehetett venni, hogy a legnagyobb motiváció az első napon lesz a játékosokban, hiszen vízválasztó volt az ott elért eredmény. Azok a csapatok, amelyek négybe kerültek, különösen nagy ritmusban, gyorsan és agresszívan játszottak, ami abszolút érthető, hiszen ők nemcsak "becsületből" küzdöttek a torna további részében, hanem a legértékesebb helyekért.

Itt jegyzem meg, hogy szerintem nem feltétlenül jó ez a nyolcrészvevős döntő. Egyrészt az első nap után négy csalódott csapat marad a porondon, számukra már csupán nyűg a folytatás. Másrészt hiányoztak a nézők. Ha legalább a negyedöntőket oda-visszavágós alapon rendeznék meg, akkor sokkal többen élvezhették volna a meccseket. Itt szerintem a három nap alatt összesen nem volt 6-7 ezer néző. Ezen el lehetne gondolkodni. 

- Mi volt számodra a leginkább feltűnő érdekesség a meccsek során?

- A fizikai felkészítésben, felkészülésben jó néhány csapat és sok játékos is előrelépett az utóbbi évekhez képest és meg tudták oldani, hogy három napig tartsák ugyanazt a ritmust, sőt, még fokozták is. Nem éreztem azt a játékosokon, hogy az utolsó meccsre "elfogytak volna". Ez azt jelenti, hogy különlegesen jó fizikai állapotban vannak. És bár sokan panaszkodnak, hogy a vízilabdában egyre inkább az erő dominál, háttérbe szorul a technikás játék, én azt tapasztaltam, hogy komoly fizikai harc közben is megvillantanak különleges technikai megoldásokat egyes játékosok. A vízilabda szerelmesei - úgy gondolom - néhányszor tényleg elégedetten csettinthettek. 



- Hogy értékeled a végeredményt?

- Úgy gondolom, megérdemelten nyert az Olympiakosz, mert folyamatosan jól játszott. Bár nehezen indult nekik is a torna, mert a Spandau nagyon jól vízilabdázott, nehezen tudták őket legyűrni.

Ezt követően azonban a szerintem egész kiváló vízilabdát játszó Barcelonetát győztek le. És azért ezt a Reccót megverni - megsüvegelendő, ráadásul senki nem mondhatja, hogy nem volt megérdemelt az a döntőbeli győzelem.

Én korábban is mondtam már, hogy nagyon nagyra tartom a görög vízilabdát, azt, amit kihoznak magukból ezek a nem feltétlenül a legjobb fizikai adottságokkal rendelkező játékosok. Látszik, hogy sokat dolgoznak azért, hogy ilyen színvonalon teljesítsenek. Mindemellett ahhoz, hogy a Pro Recco ellen esélyük legyen, szükségük volt arra az extra teljesítményre is, amit a három horvát játékosuk (Pavics, Obradovics és Buslje) produkált. Szerintem nagyon színvonalas volt a döntő.

- A magyar csapatokról hogy vélekedsz?

- Természetesen nagyon szurkoltam nekik, már csak azért is, mert minél több sikerélménnyel térnek vissza a játékosok a válogatotthoz, annál jobb. 

Tudjuk, hogy miként alakultak a mérkőzések. Az Eger nem kezdett rosszul a Barceloneta ellen, a mérkőzés felénél meccsben volt, viszont ott megtorpant, komoly falba ütközött és valamiért nem is tudta kijátszani magából azt, amit tud. A játékosok nyilatkozataiból is kiolvasható volt: ő maguk sem értették, hogy miért nem sikerült úgy az a meccs, ahogy sikerülhetett volna, hiszen egész évben láttuk, hogy bárkit meg tud verni az Eger. Előfordul egy csapat életében, hogy nem úgy sikerül teljesíteni, mint ahogy azt előre elképzelték. Egy nagyon szervezett Barcelonetától kaptak ki, amely a mérkőzés második felében egy magasabb szintre lépett, jól értékesítette az adódó lehetőségeit, hátul pedig tökéletesen zárt. Másnap viszont nehéz mentális helyzetben is komoly reakciókat láttunk az egri játékosoktól, ami nagyon becsülendő.

A Szolnok esetében hajszálon múlt a négy közé jutás, a negyedik negyed elején több jónak ígérkező kísérletük is volt döntetlen állásnál, amivel átvehették volna a vezetést, ennek ellenére ők kaptak egy, talán sorsdöntő gólt. Ennek ellenére azt mondom, hogy egy komoly ki-ki meccsen maradtak alul. Látván a Reccót, amely három meccsből mindössze egyet nyert meg a rendes játékidőben és csak ötméteresekkel jutott be az elődöntőbe, nem kell "kiakadni" a Szolnok eredményén, nem sikerülhet mindig minden. A szezont kiválóan teljesítették és azt mondom, örüljünk annak, hogy két magyar csapat vehetett részt ennek a kimagasló színvonalú tornának a végégjátékában.

- A válogatott játékosok teljesítményét hogy értékeled?

- Természetesen ilyen szemmel is néztem a játékot. Láttam nagyon jó teljesítményeket is, de nem mondhatom, hogy minden válogatott játékos azt hozta, amit vártam. A BL most tényleg a legmagasabb színvonalat képviselte, valamennyi játékosnak éreznie kell, hogy ehhez a szinthez képest mik a hiányosságai, mert én úgy érzem, vannak. Rengeteg ponton nyílik lehetőség az előrelépésre. Mindig mondom, hogy nem lehet a válogatott három-négy hetében előrelépni az egyéni képességekben, egész évben kell dolgozni a fejlődésért, csak a szisztematikus munka hozhatja meg az egyének esetében a javulást. Mindenkinek nagyon kritikusnak kell lennie saját magával szemben, mert látható, hogy a nemzetközi vízilabdaelit színvonala az utóbbi időben emelkedett és nem mindenki tudott ezzel lépést tartani. Fontos, hogy a klubokban a hiányposztokra külföldiek érkeznek, hogy minél jobban tudjanak a csapataink a nemzetközi kupákban szerepelni, ezzel a többi BL Final8-ben szereplő csapat is élt, viszont egy magyar válogatott játékos mellett ne menjen el meccs! Minden pillanatban sugározzon róla, hogy ő a saját posztján a nemzeti csapatunk legjobbja.

- Genovában, a Pro Recco kvázi otthonában volt a torna. Mekkora csalódottság követte a helyszínen a sztárcsapat újabb kudarcát? Hiszen nyilvánvalónak tűnt: maguknak rendezik meg ezt a finálét, valószínűleg el sem tudtak képzelni mást, mint a győzelmet.

- Természetesen egyértelműen látszott a csalódottság, hiszen favoritok voltak. Ráadásul ez már a harmadik esztendő, hogy a csapatuk nagyon jó évadbeli teljesítménye ellenére nem sikerül elhódítaniuk a trófeát. Minden évben erősödnek, de mégsem tudnak valamiért visszatalálni a BL-dobogó legtetejére. A nyár elején filozófiát váltottak, mert abban látták a a sikertelenség okát, hogy túl sokat változott a bajnokságban szereplő csapatuk a BL-ben játszóhoz képest, hiszen az elmúlt néhány évben 3-4 külföldi játékosukat csak a BL-re "tartották". Idén ez másképp volt, tulajdonképpen a BL-ben szereplő csapat játszotta végig a bajnokságot is - mégsem sikerült. Néhány fontos játékosuk, mint például Pijetlovics, Figlioli és Sukno különféle okok miatt távozott, ők azért véleményem szerint hagytak űrt a csapat komplettségében, de talán ennek ellenére is lehet boncolgatni az okokat, hiszen a keret akár így is több mint alkalmas volt a BL győzelem elérésére.

- Elképzelhető hogy inog a vezetőedző, Vladimir Vujasinovics széke?

- Nem tudom, de az biztos, hogy a reccói klubvezetés nem a türelméről híres. Magam is voltam Pro Recco-játékos, közelről ismerem a helyi viszonyokat - nagyon nagy az eredménykényszer. A torna után nem beszélgettem ottaniakkal, így nem tudom, hogy az elveszített döntőt követően mennyire vannak napirenden ilyen kérdések.

- Köszönöm szépen az értékelést!


A BLF8 a vlv-n:

AZ ELSŐ NAP

A MÁSODIK NAP

A HARMADIK NAP


Címlapfotó: LEN


FRISSÍTÉS

A Pro Recco honlapján Maurizio Felugo klubelnök bejelentette, hogy megköszönik Vladimir Vujsasinovics munkáját.

Nem kellett sokáig várni, pénteken közölték, hogy az utód nem más, mint Ratko Rudics.

Címkék:
Märcz Tamás BLF8