FACEBOOK

Minden idők legjobb pólóedzője: Ratko Rudics

Minden idők legjobb pólóedzője: Ratko Rudics
hozzászólás, 2017.10.10.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Életműdíjára jelölték az edzőlegendát, aki három különböző válogatottat összesen négy alkalommal vezetett olimpiai győzelemre.

A NOB edzői életműdíjára jelölték a 69 éves Ratko Rudicsot - közölte a Waterpolo Development World szaklap.

Ezzel a díjjal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alkalommal ismeri el az edzők fontosságát, az általuk elért kiemelkedő eredményeket, hozzájárulásukat az olimpiai az olimpiai mozgalom sikereihez.

A díj odaítéléséről egy bizottság dönt, amelynek vezetője az egykori rúdugró világklasszis, a rúdugró Szergej Bubka. Ő a jelölés bejelentésekor tett rövid nyilatkozatában kiemelte, hogy a NOB a sportolókat helyezi munkájának középpontjába, s az edzők a "főszereplők" tevékenységének kulcsfontosságú segítői a mindennapokban. Az első alkalommal kiírt díj ezt ismeri el, a sportolók támogatását szakmai téren és az élet más területein.

A horvát Ratko Rudics rendkívüli pályafutást tudhat magáénak, már játékosként olimpiai ezüstérmes, világbajnoki bronzérmes volt, de legkiemelkedőbb eredményeit edzőként érte el. Kilenc olimpián vett részt és az általa irányított nemzeti válogatottak közül olimpiai aranyérmet nyert Jugoszlávia (1984-ben és 1988-ban), Olaszország (1992-ben) és Horvátország (2012-ben). 2007 óta a vízi sportok hírességének emléket állító International Swimming Hall of Fame tagja.

Címkék:
Ratko Rudics