FACEBOOK

Märcz Tamás a hollandok elleni meccs tapasztalatairól

Märcz Tamás a hollandok elleni meccs tapasztalatairól
hozzászólás, 2018.03.21.

Hatodik idei hivatalos mérkőzésén hatodik győzelmét szerezte meg a magyar válogatott kedden, a hollandok elleni debreceni Világliga-selejtezőn. Märcz Tamás szövetségi kapitányt a szokásos, mérkőzés utáni nyilatkozatoknál kicsit részletesebb értékelésre kértük.


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Nagyon rendezettnek éreztem a kedd esti játékot. Mindenki megfelelő hőfokon égett az elejétől kezdve, ami azt jelenti, hogy nem voltak túlpörögve a játékosok, de nem is voltak indiszponáltak, hanem ideális állapotban kezdték el a mérkőzést. A meccs egészét nézve,  ha nem is hiba nélkül játszottunk, de a hibák számát sikerült minimálisra csökkenteni. Ha pedig hibák történtek, ott volt két nagyon komoly kapusteljesítmény a "háttérben". 

Úgy éreztem, hogy azokat a feladatokat, amiket kaptak a játékosok mind támadásban, mind védekezésben, nagyon magas szinten végrehajtották. Nagy volt bennem a várakozás, a kíváncsiság, hogy egy ilyen összetételű csapat hogyan fog megküzdeni a holland válogatottal. Azt mondom, hogy nagyon pozitív visszajelzést kaptam: ez a mozgékony, agresszív, dinamikus csapat hatékony lehet a nemzetközi vízilabdaéletben. Úgy gondolom, nem feltétlenül reális eredmény a kedd esti 12 gólos győzelem, de ez a mérkőzés a nagy gólkülönbség miatt egyáltalán nem a "használhatatlan" kategóriába sorolható, mi dolgoztunk meg azért, hogy ilyen különbséget jelezzen a végeredmény, ez a játékosok jó teljesítményének köszönhető.

- Hozott számodra érdemleges tapasztalatokat a mérkőzés, akár egyes játékosokkal kapcsolatban, akár valamilyen szakmai szempontból?

- Eredetileg Nagy Ádámot hátvédposzton játszatni akartam, ugye, végül ő maradt ki a 14-es keretből, s két olyan játékos szerepelt ezen a poszton, akik a klubjukban is elsősorban védőként játszanak, Török Béla és Jansik Szilárd. Ez normális viszonyok között természetesen kevés, ezért a center elleni védekezés feladatát az egész meccs folyamán megosztottuk további játékosok között: Erdélyi Balázs, esetenként Sedlmayer Tamás és Vadovics Viktor is beszállt ebbe a munkába és azt láttam, hogy a mostani feladatot ezzel a módszerrel jól meg tudtuk oldani. Számomra érdekes tapasztalat volt, hogy esetleg két állandó védőjátékossal is el tudjuk végezni azt, amit eddig hárommal terveztem, ha vannak olyan játékosok, akik megfelelő teljesítményt nyújtva be tudnak segíteni alkalmanként. Természetesen lesz azért a centerek terén a hollandokénál jóval magasabb szint, meglátjuk majd, hogy ez a módszer akkor is használható-e, lesz alkalmunk kipróbálni a következő hónapokban.

- Furcsa volt, hogy a mostani összetartásra 14 embert hívtál meg és így egyetlen játékost érintett a keretszűkítés". Meg lehet tudni, hogy miért éppen Nagy Ádámot nem nevezted a meccsre?

- Szerettem volna őt is játszatni, de bárkit hagyok ki, mindenképpen fájó lett volna. Ádámnak még van ideje, nagyon hosszan beszélgettem vele - egyébként másokkal is a szerepükről, erre is kiváló alkalom volt ez a 48 óra. Ádám a jövő egyik nagy reménysége, sok poszton bevethető, de leginkább akkor lehet hasznos ha hátvédfeladatokat is el tud látni, amihez mindenképpen erősödnie kell és ezen a téren jó úton is van. Most arra voltam kíváncsi, hogy két védővel és külső pozícióból besegítő játékosokkal hogy tudjuk megoldani a feladatot. Olyanokkal, akikre kíváncsi voltam, mert nem láttam még őket így a keretben, tétmérkőzésen. Most ez volt a választásom, megbeszéltem Ádámmal, hogy akár még ebben az évben lesz lehetősége ismét bizonyítani válogatott mérkőzésen. Nem tartok attól, hogy nem fog előbb vagy utóbb válogatott sapkát húzni. 

- Hogyan tovább? Mikor találkoznak legközelebb a kerettagok?

- A selejtezőcsőportban az utolsó mérkőzésünk április 10-én lesz Pamplonában a spanyolok ellen, de előtte Rijekában szerepel a csapat április 5. és 8. között, az ebben a szezonban először kiírt Európa Kupa nyolcas döntőjében. Az utazás előtt április 3-án fogunk először találkozni. Két budapesti edzésünk lesz aznap, majd másnap elutazunk Rijekába. 15 játékost fogok megnevezni és akiket behívok, azokból áll majd az utazó keret is az Európa Kupára, ha egyéb körülmény nem szól addig közbe. (Mint ismeretes, az Európa Kupa tornáin 15 játékos vehet részt, egy-egy meccsen közülük 13-an szerepelhetnek - a szerk.).

A pamplonai Világliga-mérkőzésünkön akár több változás is lehet majd az EK-kerethez képest. Hamarosan nyilvánosak lesznek ezek a keretek .