FACEBOOK

Szentes-BVSC - óvás elutasítva

Szentes-BVSC - óvás elutasítva
hozzászólás, 2015.02.21.

A szövetség illetékes testülete első fokon elutasította a szentesiek óvását. Fellebbezés nincs, így a három pont a BVSC-é. Érdekes új fejlemény történt a már jogerősen lezárt másik óvási ügy, a  Honvéd-Kaposvár meccs esetében.

Korábban részletesen beszámoltunk a február 4-i Szentes BVSC bajnoki utolsó percének drámai fejleményeiről.

Emlékeztetőül:

A meccs hivatalos szövetségi dokumentációja szerint 9:8-as szentesi vezetésnél Létay Krisztián 33 másodperccel a lefújás előtt akciógóllal egyenlített. Már csak 17 másodperc volt hátra, amikor éppen Létayt kiállították, emberelőnyhöz jutott a hazai csapat (tehát az állás ekkor 9:9 volt). Létay ezzel a szabálytalansággal kipontozódott. A fór kimaradt, s 5 másodperc volt még hátra, amikor a vasutasok indították a megúszó Pásztor Mátyást. Ő a meccs lefújásának másodpercében értékesítette a ziccert, a gólt megadták, s ezzel 10:9-re nyert a BVSC. (A hazaiak hevesen reklamálták, hogy Pásztor a dudaszó után dobta el a labdát, így a gólt szerintük nem lett volna szabad megadni.)

Ezt követően a Szentes a rendelkezésre álló határidőn belül megóvta a mérkőzést, azonban nem az utolsó gól körülményeire hivatkozva. Állításuk és az óváshoz csatolt videófelvétel szerint a fent említett utolsó kiállítása után Létay Krisztián a "ketrecből" visszaúszott a játéktérre, amikor a hazaiak fölé lőtték az emberelőnyt. Ezt pedig nem tehette volna meg, hiszen harmadik hibájával kipontozódott.

A versenybíróság nem vitatta, hogy a BVSC játékosa visszatért a vízbe, de azt a körülményt is figyelembe vette, hogy a kizáráshoz nem elegendő a három személyi hiba, az is kell, hogy a zsűri kizárja az illetőt a játékból és ezt egyértelműen, piros zászló felemelésével és hangosbemondón történő közléssel a játékos tudomására hozza. Hogy ez megtörtént, arra nem volt bizonyíték, így az óvást első fokon elutasították.

A klub úgy döntött, hogy nincs értelme fellebbezni. Egyrészt az ügy folytatása sok pénzbe kerül (a fellebbezés díja 300 ezer forint és csak akkor kapnák vissza, ha számukra kedvező jogerős döntés születne), másrészt, megítélésük szerint a versenybíróság olyat kér tőlük bizonyítékként, amiről pontosan tudják a döntéshozók, hogy senki nem tud teljesíteni.

A meccs három pontja így véglegesen a BVSC-é.


Újabb fejlemények vannak a Honvéd-Kaposvár meccs óvási ügyében is, amely pedig korábban már jogerősen lezárult.

A Kaposvár óvását annak idején első fokon elfogadták és a meccs újrajátszását rendelték el, majd a másodfok eljárási hiba miatt megsemmisítette ezt a döntést és újra első fokú tárgyalást rendelt el. Ez ismételten a kaposváriak sikerét hozta, de másodfokon véglegesen, jogerősen elutasították az óvást.

Most arról adott hírt a kaposvári klub honlapja, hogy, bár nem tervezik bíróság előtt megtámadni a jogerős ítéletet, mégis bíznak abban, hogy a szövetség elnöksége felülvizsgálja a számukra kedvezőtlen jogerős döntést. Ezt a reményüket arra alapozzák, hogy úgy tudják, a Magyar Vízilabda Szövetség Versenybírósága – amely már két alkalommal a meccs újrajátszását rendelte el első fokon – "levelet írt az elnökségnek, mivel szerintük az Eseti Fellebbviteli Bizottság döntése helytelen volt, és arra kérik a Szövetséget, hogy az elnökség tárgyalja meg az óvást. Azaz a Versenybíróság nem fogadja el a Fellebviteli Bizottság döntését, mivel – szerintük – a Kaposvári Vízilabda Klub óvása jogos."

Az ügy korábbi anyagai a vlv-n:

Jogi eset a vízben - sikeres Kaposvár-óvás, fellebbez a Honvéd


Újra kell játszani a Honvéd-Kaposvár bajnokit! Vagy nem

Véget ért az óvási ügy - a Honvédé a három pont!