FACEBOOK

Jogi eset a vízben - sikeres Kaposvár-óvás, fellebbez a Honvéd

Jogi eset a vízben - sikeres Kaposvár-óvás, fellebbez a Honvéd
hozzászólás, 2014.11.14.

Bírói műhiba miatt megóvták a Honvédtól elszenvedett 6:5-ös vereségüket a kaposváriak és az óvást első fokon elfogadták. Az újrajátszást jelentő döntés ellen a Honvéd fellebbez. Nyilatkoznak az érintettek és megmutatjuk az esetről készült videófelvételt, amit a kaposváriak az óváshoz csatoltak.


A hivatalos közlemény:

A november 5-én lejátszott RacioNet-Honvéd-Kaposvári VK (6-5) mérkőzést a Kaposvár megóvta. Az óvást dr. Gál András elnök vezetésével a Versenybíró Bizottság megtárgyalta, és a panaszt megalapozottnak találta bírói műhiba miatt, így a mérkőzés újrajátszását rendelte el. A határozat nem jogerős, az ellen két napon belül fellebbezni lehet.


November 5-én, a bajnokság 6. fordulójában, a Kőér utcában játszották le a Honvéd-Kaposvár mérkőzést, amely 6:5-ös hazai győzelemmel ért véget.

A hazaiak másfél perccel a befejezés előtt szerezték meg utolsó góljukat (ezzel lett 6:5 az állás), de ezután a Kaposvárnak még módja volt az egyenlítésre. A befejezés előtt 20 másodperccel emberelőnyhöz jutottak, majd - a jegyzőkönyv szerint - 3 másodperccel a dudaszó előtt újabb Honvéd-jétékosnak kellett kiállnia. Egy lövés (kapufa) fért bele és véget ért a meccs.

A Kaposvár az előírt 72 órán belül óvást nyújtott be a meccs végén történtek miatt. Magát a beadványt nem ismerjük, de az a fenti közleményből is kiolvasható, hogy bírói műhibára hivatkoztak.

A vlv utánajárt, s azt tudtuk meg, hogy a kaposváriak az óvást arra alapozzák: a második kiállítást követően a Honvéd játékosa eldobta a labdát, megakadályozva ezzel a szabaddobás azonnali elvégzését, amiért a szabályok szerint ötméterest kellett volna ítélni. Ha ezt bedobják volna a vendégek, akkor döntetlenül végződik a meccs, tehát a fentiekben leírt bírói döntés alapvetően befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét.

A legfrissebb fejlemény az, hogy a Honvéd illetékesei eldöntötték: a lehetséges 48 órás határidőn belül fellebbezést nyújtanak be az első fokú döntés ellen. Álláspontjuk szerint ugyanis az ominózus esetben a fault még nem járt kiállítással, csak az ezt követő labdaeldobás, ami azt jelenti, hogy nem történt műhiba, a bírói döntés megfelelt a szabályoknak.


Fekete Szilveszter vezetőedző (Kaposvári Vízilabda Klub) a vlv-nek:

- Emberfórban voltunk, rálőttük és hozzánk pattant vissza a labda és a Honvéd-játékos egy bakugrással ráugrott a mi játékosunkra, ami kiállítás volt. A kiállítás után odaúszott és elütötte a labdát, ami két különböző dolog. Miután a kiállított játékos játékba avatkozott, elütötte a labdát, ezért a szabály szerint ötméteres jár. Három másodperc volt hátra a mérkőzésből és a játékvezető nem ítélte meg az ötméterest. Az esetről készült videót elküldtük a szövetségnek, s gondolom, hogy ennek alapján adtak nekünk igazat.


- Értetlenül álltunk az óvás előtt - mondta a vlv érdeklődésére Gergely István, a Honvéd szakosztályvezetője. - Megítélésünk szerint a videókból és abból, amit a játékvezetők az ügy kapcsán elmondtak, abszolút nem az derül ki, hogy büntetőt kellett volna ítélni. A beadványt első fokon jóváhagyták és a jelenlegi döntés szerint a mérkőzést újra kell játszani. Most vizsgáljuk, hogy a fellebbezésünket mennyire tudjuk megalapozott érvekkel alátámasztani és hamarosan döntünk abban a kérdésben, hogy továbbvisszük-e az ügyet. Első látásra úgy tűnik, hogy ezt többféle okra hivatkozva is megtehetjük. Szeretném hangsúlyozni: minden probléma nélkül lejátsszuk újra ezt a mérkőzést, mert úgy gondoljuk, hogy jobbak vagyunk, mint a Kaposvár, az eljárás módja az, ami érzékenyen érint minket. Ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy a játékvezetők hibáztak, akkor - bár nem tehetünk arról, hogy műhiba történt - készek vagyunk újrajátszani a meccset.


Dr. Steinmetz Barnabás, a RacioNet Honvéd még mindig aktív játékosa, aki ezen a bizonyos meccsen is játszott(!) ezúttal jogászként, a Honvéd jogi képviselőjeként nyilatkozott pénteken délután a vlv-nek:

- A mai napon fellebbezést nyújtunk be az óvási határozattal szemben a Magyar Vízilabda Szövetség Fellebbviteli Bizottságához. A fellebbezésben a Budapesti Honvéd Sportegyesület előadja azon álláspontját, amely alapján úgy gondolja, hogy az első fokú határozat mely okokból nem helytálló és sérelmes a Honvédra nézve.

- Hogyan tudjátok ezt bizonyítani?

- Rendelkezésre áll a mérkőzés utolsó perceinek videófelvétele, amelyet a Kaposvárt készített, rendelkezésre állnak továbbá az üggyel kapcsolatban keletkezett hivatalos nyilatkozatok, illetve a vízilabda szövetség versenyszabályzata, a FINA nemzetközi szabályzata, ezeket összefüggésükben kell áttekinteni, értékelni az adott esetre vonatkozóan. Ezen dokumentumok, bizonyítékok alapján fogalmazzuk meg az álláspontunkat.

- Ha fellebbeztek, akkor nyilván úgy gondoljátok, hogy megalapozott az álláspontotok, amely szerint a fellebbviteli eljárásnak meg kell változtatnia az első fokú döntést...

- Természetesen. Az egyesület nincs olyan anyagi helyzetben, hogy 300 ezer forintot (ennyi a fellebbezés díja) csak úgy, "egy próbát megér" alapon kidobjon az ablakon. Úgy gondoljuk, hogy a fellebbezés alapos és az első fokú határozat megváltoztatását eredményezheti.

- Hogyan születhetett olyan döntés az óvás elbírálásakor, hogy műhiba történt?

- Az első fokon eljáró Versenybíró Bizottság az ügyet megvizsgálva ilyen döntést hozott. Ilyesmi a mindennapi életben is előfordul: az ember elmegy pereskedni, első fokon veszít, másodfokon nyer - nem ritka az ilyen dolog. A jogorvoslati lehetőséget biztosítja a versenyszabályzat, mi ezzel élni kívánunk.


A Versenybíró Bizottság elnöke, dr. Gál András a vlv-nek elmondta, hogy a testület nem kizárólag a benyújtott videófelvétel alapján hozta meg az első fokú döntést, hanem az érintett hivatalos személyektől többször is alapos tájékoztatást kértek. A bizottság elnöke ugyanakkor rámutatott, hogy nehéz dolguk volt, hiszen egy meccs után négy nappal kellett apró részletekre visszaemlékezniük az érintetteknek, márpedig például az egyik játékvezető az ominózus, megóvott találkozó óta már hét további mérkőzést vezetett a meghallgatásáig.

Információnk szerint a fellebbviteli bizottság várhatóan a jövő héten hozza meg döntését a Honvéd fellebbezésének ügyében.

Az alábbiakban közöljük a Kaposvár által benyújtott felvételt a meccs utolsó két percéről. (A videót a végén saját készítésű lassítással és nagyított lassítással egészítettük ki, ez a két rész nem szerepel a beadványban, olvasóink jobb tájékoztatása érdekében mi készítettük.)


Megóvták a Honvéd-Kaposvár meccset