FACEBOOK

Véget ért Szécsi Zoltán és az ellenőr "elküldési vitája"

Véget ért Szécsi Zoltán és az ellenőr
hozzászólás, 2017.05.08.

A Honvéd-Kaposvár meccsen történtek vége fegyelmi lesz, de a felek elismerték hibájukat, felelősségüket, ha úgy tetszik: szent a béke.


AZ ELŐZMÉNY


Múlt csütörtök óta tart a polémia, hogy elküldte-e valahova a Kaposvár-Honvéd meccs egyik vitatott jeleneténél a meccs szövetségi ellenőre, Novotta Sándor a vendégek kapusedzőjét, Szécsi Zoltánt vagy nem.

A kapusedzőnek a Nemzeti Sport számára adott rövid meccs utáni nyilatkozata váltott ki nagy visszhangot és érdekesség, hogy e nyilatkozatot a szövetség honlapja is közölte, forráshivatkozás nélkül, tehát kvázi saját anyagként, de erről a nyilatkozatról "lemaradt" az ominózus utolsó mondat. (Megkérdeztük, Szécsi Zoltán a mérkőzés után egyetlen embernek nyilatkozott, sajtótájékoztatót pedig nem rendeztek, pedig a szövetség új médiatudósítási szabályai szerint a sajtó képviselői az edzőket csak ott kérdezhetik lefújás után először, addig nem.)

Nemzeti Sport Online, 2017.05.04.:waterpolo.hu, 2017.05.04.:Az ügyben a szövetség hétfőn újabb dokumentumokat tett közzé, amelyeket az alábbiakban változtatás nélkül ismertetünk:


A KAPOSVÁR EDZŐJÉNEK ÉS AZ ELLENŐRI BIZOTTSÁG VEZETŐJÉNEK KÖZÖS NYILATKOZATA

Szécsi Zoltán - hromszoros olimpiai bajnok - és Molnár Péter - az Ellenőri Bizottság Elnöke - megbeszélték a Honvéd-Kaposvár mérkőzést követően kialakult vitás helyzetet.


Molnár Péter így foglalta össze a történteket, egyúttal az érintettek egyetértésében így nyilatkozott: „Szécsi Zoltán vasárnap keresett meg azzal a kéréssel, hogy beszéljük át az esetet. Dr. Molnár Tamás – az MVLSZ alelnöke – mindkettőnknek elküldte a kivágott és “letisztított” hangfelvételt, amin azt lehet hallani, hogy “Fejezd be, mert mindjárt kimész innen az uszodából!”, azaz mindketten meg tudjuk erősíteni a felvétel alapján, hogy a “p…ba” szó nem hangzott el. Zoli megígérte, hogy személyesen is elnézést fog kérni Novotta Sándortól. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a tények mellett sem, hogy Szécsi Zolinak igaza volt abban, hogy a pálya nem megfelelően lett felállítva, hiszen a visszatérési terület nem a cserepad előtt volt. A hibát csak az első negyed végén orvosolták. A történtek okán VB eljárást kezdeményezett a játékvezetőkkel és az ellenőrrel szemben az érintett bizottságoknál. Fontos megjegyezni, hogy ezen a mérkőzésen Zoli játékos-edzőként szerepelt és az esetnél a vízben tartózkodott, így még akkor sem reklamálhat, ha igaza van, mert ennek cserés kiállítás a büntetése. Ebben az esetben a kaposvári csapat kapus és edző nélkül maradt volna, épp ezt próbálta elkerülni Novotta Sándor ellenőr az elhangzott mondattal. Valóban egy kicsit indulatos volt, ezt Sanyi bácsi is elismerte, de nem volt trágár, sértő és főleg nem volt tiszteletlen. Az esettel kapcsolatban mind Szécsi Zoltán, mind Novotta Sándor elismerte a hibáját és a felelősségét, de fontosnak tartjuk, hogy a felek békét kössenek, hiszen ez nem csak az érintett felek, hanem a magyar vízilabda érdeke is. Az Ellenőri Bizottság részéről eljárást folytatunk Novotta Sándorral szemben a szabálytalan pálya miatt, illetve kötelességem fegyelmi eljárást indítani Szécsi Zoltánnal szemben a médiában tett nyilatkozatok okán. A szabályok mindenkire vonatkoznak, így ezek az eljárások elkerülhetetlenek, ugyanakkor jelezni fogom Dr. Deák Péter úrnak – a Fegyelmi Bizottság Elnökének –, hogy Szécsi Zoltán nagyon korrekt módon magától keresett meg minket és nem azzal a céllal, hogy elkerülje a büntetést, hanem azért, hogy ismét béke legyen az uszodában.”


A Versenybíró Bizottság közleménye

A Magyar Vízilabda Szövetség Versenybíró Bizottsága hivatalból megvizsgálta a Racionet Honvéd – Kaposvár mérkőzésen történteket.

A Bizottság megállapította, hogy a találkozó kezdetekor a visszatérési zóna helytelenül került kijelölésre, és azt csak a mérkőzés első negyedét követő szünetben javították ki. A pálya berendezése a rendező klub felelőssége, de a delegált játékvezetőknek és ellenőrnek kötelességük ellenőrizni a játéktér szabályszerű állapotát, és intézkedni az esetleges szabálytalanságok kiküszöbölése iránt a meccs kezdetéig. Az EB-JB-VB többek között ezen oknál fogva rendelte el a közreműködők érkezési időpontjának előrehozatalát. A rendezőt akkor terheli felelősség, amennyiben a találkozó kezdetéig nem képes orvosolni a problémát.

A fent leírtak következtében a VB hivatalból kezdeményezi a játékvezetők és az ellenőr közreműködői jogának felfüggesztésével járó vizsgálat lefolytatását és a felelősség megállapítását az érintett bizottságoknál.


SZÉCSI ZOLTÁN (Kaposvár) a vlv-nek:

- Készséggel elhiszem Sanyi bácsinak, hogy nem azt mondta, amit sokan hallottunk, mert nagyon nagyra tartom őt. Soha semmi konfliktusunk nem volt, ezért nem is értettem a reakciót. Nagyon örülök, hogy tisztázódott a kérdés.