FACEBOOK

Kemény Dénes: önbizalom is kell, vér is

Kemény Dénes: önbizalom is kell, vér is
hozzászólás, 2007.08.25.

A férfi vízilabdázók szövetségi kapitánya, Kemény Dénes napra pontosan tíz éve nyerte első aranyérmét a magyar válogatottal, ez volt az első a huszonegy éremből. Mégis le akart mondani, mert az elmúlt három évben nem nyert döntőt. Nehéz, de nem lehetetlen, hogy a sorozat Pekingben szakadjon meg. Gondolatait most is ez tölti ki, illetve az épülő leányfalui ház, ahol általában pakolnia kell, és néha még az áram is elmegy. Az Index cikke:

Gyakran szokta mondani, hogy "félig berúgni kidobott pénz". Vannak sejtéseink, de mégis mit ért ezen?

Semmiképpen sem az alkoholfogyasztási szokásaimra utaltam vele. Sokkal inkább a maximalizmusra, bár ennek a szónak rossz csengése van mostanában, a maximalistán lehet lelketlent, mindenkin átgázolót érteni. Ennek a mondatnak a legfőbb sugallata, hogy kihozom saját tudásomból a maximumot, legjobb tudásom szerint cselekszem. Ez nem jelenti azt, hogy nem tévedek, mert az én nem szakértő képességeimből kitelhet, hogy rosszul mérem fel egy őzbak korát a kilövéskor. Előfordult már, hogy rosszul cseréltem egy meccsen. De annyi biztos, nem azért tévedtem, mert máshol járt az agyam, akkor is igyekeztem tudásom legjavát nyújtani. Egyúttal megengedhetetlen és elfogadhatatlan, ha nem törekszem a legjobbra.

Nem feltételezhetjük, hogy nem törekedett a legjobbra az elmúlt években, hiszen huszonegy érmet nyert az elmúlt tizenegy évben, az első aranynak épp most van a tízéves évfordulója, Kásás három góljával nyertünk 3-2-re a szerbek ellen. A 2004-es athéni olimpia óta viszont győzelemben nem volt része, öt döntőbeli vereségben ellenben igen, ebből négyszer a szerbek verték csapatát. A napokban jutott el annak felismeréséig, hogy a szerbek jobbak lennének nálunk?

Néha nem értem azt a kereszttüzet, amibe ez a válogatott került. Az említett huszonegy érem - azt hiszem - világraszóló eredmény, bármilyen sportágról is legyen szó. A válogatott a "fekete" sorozat ellenére még mindig többet nyújt, mint az általános pólóeredményekből várható lenne. Nem akarom most sorolni, hogy az Euroliga négy csapata közt nem volt magyar, satöbbi. Emellett persze én sem vagyok elégedett, mert nem tudtuk megnyerni az elmúlt öt döntőt, és mivel ez tendenciává vált, ez mondatta velem: jelenleg van jobb csapat nálunk. Most tudatosult bennem is. A 2005-ben elveszített montreali vb-döntő után nem így gondoltam - akkor a motiváció hiányát éreztem -, a tavalyi belgrádi Európa-bajnokságot is inkább a fiatalos hevületünkre fogtam, hogy nem tudtuk nyerni. Az öt ezüst után viszont azt gondolom, hogy az a belgrádi döntő is inkább azért ment el, mert már akkor is jobbak voltak nálunk, nemcsak szerencsésebbek. Most már be tudom illeszteni a sorba.

A szerbek megakadályozták a sorsdöntő meccseken, hogy a saját játékunkat játszhassuk, áttolták a játékot a saját térfelünkre, ami nekünk nem kedvez. Vagyis kiirtották belőlünk, ami ránk jellemző, erre pedig csak olyan csapat képes, amelyik jobb a másiknál. Nem felejtettünk el döntőt játszani, tudjuk a siker receptjét, nincs szerb-fóbiánk. Az vitaalap lehet, hogy a bekerült játékosok miatt lettünk-e átmenetileg gyengébbek, de még most is a legerősebb összeállításában játszik a magyar csapat. Ennél sokkal elgondolkodtatóbb, hogy szombaton még nagyszerűen játszottunk az ausztrálok ellen, vasárnap viszont visszaestünk. Erős volt a kontraszt a kettő közt, érthetetlen a hullámzás. Ezért is gondoltam arra, ha a csapat egyik napról a másikra így képes visszaesni, akkor nem én vagyok-e az akadálya? Mondhattam volna azt is, hogy volt olyan játékos, aki két órával a meccs előtt dohányzott a kávéja mellett a szerbek szeme láttára, de én inkább magamban kerestem a hibát. Sokkal jobban szeretem ugyanis annál a fiúkat, minthogy kockáztassam az ő harmadik aranyukat. Sokkal többet kaptam tőlük, mint hogy akadályozzam őket. Az én harmadik aranyam mellékes. Önkritikus voltam, nem szégyelltem felfedni a hibákat, az élsport minden területén hasznos ez a tulajdonság. Ha önkritikus az ember, rájöhet azokra a hibáira, amiket esetleg korábban már említettek neki, csak akkor átsiklott rajta a figyelme.

A lemondás gondolata mikor fogant meg önben?

Vasárnap játszottuk a Világliga-döntőt, akkor hétfőről keddre. Felébredtem éjjel, biztosan jól hangozna, ha azt mondanám, néhány gól emlékképe jött elő, de nem ez történt, nem konkrét helyzet volt az álmomban, csak labda, sapka, kapu. Gondolkodtam egy-két órát, majd visszaaludtam.

Azt elárulta, azért döntött a folytatás mellett, mert megnyugtatták azok, akiknek ad a véleményre. A tanácsadóiról eddig nem beszélt.

Most sem fogok, mert nem hatalmaztak fel rá.

Akkor annyit mondjon meg, hányan voltak?

Öten.

Az édesapja, mindenki félve tisztelt "Fecsója" köztük volt?

Nem, ő Los Angelesben volt, nem mintha nem hívhatnám fel, de nem tettem, nem avattam be a gondolataimba.

Más kollégája sincs az ötösben?

Nincs.

Egyetért azzal, hogy a harmadik olimpiájára indul neki a legnehezebb helyzetből? Már csak amiatt is, mert azt szokta mondani, hogy aki aranyat akar nyerni, annak be kell jelentkezni, ez pedig nem történt meg.

Vitathatatlan, mint ahogy az is: a legnehezebb helyzetből indulunk, de azért egyáltalán nem reménytelenből. El kell ismerni, hogy egy-két gól a lemaradásunk a szerbekkel szemben. Sydney előtt ennyi volt az előnyünk bárkivel szemben, és akkor azt mondtam, mindenki minket akar behozni, ezért csakis az lehet a célunk, úgy kezdjük a felkészülést, hogy négy góllal legyünk jobbak bárkinél, mert az behozhatatlan. 2004-ben kijavítottam néhány játékosomat, akik úgy gondolták, hogy megint a legjobbak vagyunk, mert csak az derült ki előtte: tudunk győzni. Most az lehet a célunk, hogy azoknál, akik ellen egy-két góllal jobbak vagyunk, egészen a döntőig érvényesítsük. Ha a szerbekkel játszunk majd, az eddigitől eltérő felfogásban kell a medencébe ugarunk. Háromféleképp lehet szerintem csatába menni. Fosva, önbizalommal, és ha vért iszunk. Az első nem jellemző ránk, hiszen mindig azt mondtam, a győztes elődöntő után az ezüstért nem kell semmit tenni, le se kell menni az uszodába. A második jellemző ránk, de ez most már kevés. Önbizalom is kell, vér is. Így egy gyengébb csapat képes lehet a csodákra, a győzelemre. A csapatkapitánnyal, Benedek Tiborral beszéltem, aki azt mondta, hogy vannak húrok, amiket nem lehet bármikor megpengetni. Egy olimpiai döntő előtt viszont nincs tabu.

Ráismer erre a nyilatkozatra? "Valahogy vissza kellene térnie annak az önbizalomnak, vagy hát nem is tudom, valaminek, annak a szikrának, amitől belőjük még azt az egy gólt, ami fontos, azt, ami eljuttat minket a dobogó legfelső fokára."

Önbizalom? Szikra? Talán Kása (Kásás Tamás - a szerk.) mondhatta.

Helyes a válasz.

Akkor azt üzenem neki, menjen a túróba. Ha ennyire tudja, mi kell neki, nem is kell hozzá edző. Pláne, hogyha korábban megvolt benne a szikra, akkor használjon csípős paprikát. Nem mondom, melyik testrészébe.

Eljutott önhöz, hogy a Melbourne-ben elbukott vb-döntő után Szivós Mártont egy feldühödött szurkuló azzal fenyegette meg sms-ben, hogy haza se jöjjön a kihagyott helyzete miatt?

Nem mondta el nekem. Valószínűleg azért hallgatott, mert súlyosabbnak érezte a saját felelősségét, és önmaga akarta megoldani a helyzetet. Amikor Kásás kapott 2003-ban egy mocskolódó üzenetet, ő azonnal megmutatta, annyira irreálisnak érezte. Amikor én kaptam Sydneyben egy ilyet, felolvastam a csapat előtt, ami talán még nagyobb harci kedvet szült bennük.

Tíz éve Deninek szólították játékosai, most főnöknek. Bántja, hogy így alakult?

Nem tudom biztosan, hogy főnöknek hívnak, azt is csak hallomásból tudom, hogy volt, aki már tíz éve főnöközött. A viszony kétségtelenül megváltozott, kisebb lett a szerepem, már nem annyira szoros a kapcsolat, mint korábban volt. Akármikor nem hívom fel őket, mert tíz éve még a gyerekszobában laktak, most pedig a gyerekeik szobájában vannak. Ez pedig nagy különbség. Viszont bármikor felveszem a telefont, ha ők hívnak, akármit csináljak is, most, nyilatkozat közben is így tennék. Tíz éve alkalomadtán még szükség volt rám a problémák elintézéséhez, ha például odébb kellett tenni egy vizsgát az egyetemen. Most már megoldják maguk. A jövő évi olimpia viszont mindent megváltoztat, mert egy olyan nagy és nemes cél előtt állunk, amiért mindent feláldoznak, a legnagyobb terhelést is büszkén vállalják azok, akiket kiválasztok.

Meg lehet győzni a válogatásnál?

A válogatásról utólag felesleges vitatkozni. Ha nyerünk, veregetik a vállam, ha veszítünk, én leszek a hibás, miért nem vittem ki ikszet vagy ipszilont. Sok embernek hallgatom meg a véleményét, az egyszerű szurkolótól a játékosokon át az újságírókig. Meg lehet győzni, de sokszor a saját fejem után megyek.

Sydneyben hét góllal, izgalmak nélkül nyerte meg az olimpiai döntőt, négy év múlva egy góllal úgy, hogy csak a legvégén vezettünk. Pekingben hogyan szeretne nyerni?

Ezt még nem tudom, de az egyik játékosom Athén után azt mondta, hogy a dán női kézisek is háromszor nyertek zsinórban. Harmadszorra csak hosszabbítás után, büntetőkkel. Ezt is elfogadnám.

Névjegy

1998-től mesteredző, korábban az olasz Como játékosedzője, állatorvosi végzettséggel
Kétszeres olimpiai bajnok (2000, 2004)
Világbajnok (2003)
Háromszoros világbajnoki 2. helyezett (1998, 2005, 2007)
Világbajnoki 5. helyezett (2001)
Kétszeres Európa-bajnok (1997, 1999)
Európa-bajnoki 2. helyezett (2006)
Kétszeres Európa-bajnoki 3. helyezett (2001, 2003)
Világ Kupa-győztes (1999)
Kétszeres Világ Kupa 2. helyezett (2002, 2006)
Világ Kupa 3. helyezett (1997)
Világ Liga-győztes (2003)
Világ Liga 2. helyezett (2007)
Világ Liga 3. helyezett (2002)
Prima Primissima díjat kapott: 2006

(Index - Ághassi Attila)

10 régi hozzászólás

x hozzászólása
x3904
2007.08.28. 10:45

Üzenem az Indexnek, hogy Dénes kétszeres Világ Liga-győztes (2003,2004).

Tamás hozzászólása
Tamás3847
2007.08.25. 22:44

Kösz ?, ez az, én is erre gondoltam. A hölgyektől pedig elnézést kérek, sajnos teljesen félreértették az üzenetem! (Nem lehet egy napon említeni pólósaink mérlegét a focistáékkal, én csak a szerdai pozitív élményből táplálkoztam - másból nem tudok a magyar foci terén!)

Eca hozzászólása
Eca3846
2007.08.25. 13:54

Meg kell,hogy védjem a Kittit,mert igaza van!!!Nem kéne összehasonlítani a foci és a vízilabdaválogatottunkat!!!!Mikor is jutottunk ki utoljára 1 világversenyre????Gondoljatok bele!!!!És Dénes nem tudná a siker receptjét???Akkor nem lenne 2 olimpiai aranyunk!!!!Csak most valami újjat ki kell,hogy találniuk a siker érdekében,de én biztos vagyok benne,hogy valami okosat ki tudnak találni!!!És hogy az "öregek" nem motiváltak???Mondjatok valakit,aki nem motivált!!!Nem tudtok!Ők is szeretnének nyerni minél több aranyat!!!És ha nem vettétek volna észre,akkor a Dénes Sydney óta folyamatosan fiatalít!!!Akik 2000-ben nyertek,azok közül 4-en nem voltak ott Athénban!!!Ők Székely Bulcsú,Kósz Zoltán,Varga Zsolt és März Tamás!És most kiket nem tesz be a keretbe???Vári Attila,Steinmetz Barna,Gergely István és Varga Tamás,akik 2004-ben ott voltak!A helyükön fiatalok vannak!!!A Dénes tudatosan építgeti be a fiatalokat a válogatott keretbe,hogy ilyennel ne legyen gond a jövőben!!!!Persze dícséretre méltó az olaszok elleni siker,de ez csak 1 barátságos meccs volt és nem hiszem,ha ez tétmeccs lett volna,ugyan ez lett volna az eredmény!!!Nagyon le van maradva a magyar foci,ellentétben a magyar vízilabda!!!!Sajnos ott tartunk,hogyha elérnek valami eredményt a Dénesék,az emberek többsége csak legyint,merthogy az már-már természetes!!!De ha a foci válogatottunk elér valami kis sikert,az még a csapból is az folyik!!!!Jelen esetben is ez történt!!!Jójó,ügyesek voltak,meg tényleg ezen a meccsen jobbak voltak a mieink,de akkor sem kell(ene) összehasonlítani a 2 válogatottat,mert ÉG ÉS FÖLD A KETTŐ!!!!Pekingig meg van 1 év és bízzunk benne,hogy ezt a 6 ezüstöt elfelejtik a srácok és újúlt erővel nekivágnak az olimpiai évnek!!!Én nagyon bízok bennük,és biztos vagyok benne,hogy nem vagyok egyedül ezzel!!!!!HAJRÁ,MAGYAROK!!!!!!

? hozzászólása
?3845
2007.08.25. 11:46

Kitti, nem érted a lényeget. Itt az elvekről van szó. A fociban jött egy ember, aki lehetőséget adott új embereknek, fiataloknak, elköszönt nagy sztároktól és itt az eredménye. Egy fiatal, nagyon motivált, csupa szív csapat a "régebbi sztárok" nélkül olyasmit vitt véghez, amit már nagyon régen nem sikerült. Persze nem kell messzemenő következtetéseket levonni belőle... Itt a mögöttes tartalom a lényeg, hogy mit tesz a lehetőség, a bizalom, az akarat, stb...

Kitti hozzászólása
Kitti3844
2007.08.25. 09:53

szerintem a magyar vizipolo válogatottat senki nem hasonlíthatja a foci válogatotthoz !!!!!!!! ők mit tettek le az asztalra semmit (jó most megverték az olaszokat) ,de kikaptak Máltától (szánalmas) ,a vizipolós fiúk két olimpiát nyerete (nem gondoljátok ,h az kicsit több ),,!!! SZÁNALMAS VAGY TAMÁS !!!

Ravub hozzászólása
Ravub3842
2007.08.24. 23:46

Tamás: Ezek a "fáradt, motiválatlan idősebb játékosok" az elmúlt közel 10 évben egy aprócskával többet tettek le az asztalra, mint a focisták (fiatalok, öregek vegyesen) az elmúlt fél évszázadban!!! És a szövetségi kapitány ez alatt a 10 év alatt 18 érmet szerzett... mindig a dobogón. Talán el tudja dönteni, kinek van helye a csapatban...

Tamás hozzászólása
Tamás3840
2007.08.24. 22:03

Kedves Dénes! Bizonyára láttad a magyar-olasz focimeccset(vagy legalább az összefoglalót). Nos, ott a fiatal játékosaink küzdöttek,pörögtek, hajtottak, harcoltak valószínűleg "vért ittak" - mint a mi akkoriban fiatal pólósaink Sydneyben. FIATALÍTS,KÖNYÖRGÖM!!!!! Fáradt, motiválatlan idősebb játékosokkal nem fog menni (és 2004 óta nem is megy...)! Elnézést hogy a focicsapathoz hasonlítom pólósainkat, de példamutató volt szerda este a focisták motiváltsága. Hasonló szép élményt szeretnék átélni Pekingben a végjátékokban - az általam nagyon szeretett pólóban. Jó pihenést, eredményes csapatépítést és sok sikert kívánok!!!!

Eca hozzászólása
Eca3839
2007.08.24. 18:48

Én is csatlakozom az előttem szólókhoz.Nos,amiket Dénes mondott,az 1 kicsit megfogott...Nem is tudtam,hogy ilyen-olyan üzeneteket küldtek Önöknek!:-( Ne is hallgassanak ezekre a "jóakarókra"!!!De ha "vicces" akarok lenni,akkor még jókat is tesznek a csapatnak az ilyen üzenetek!Szívből kívánom Önöknek,hogy Pekingben meglegyen az a hőn áhított arany!De ha nem is lenne meg,akkor ne keseredjenek el,hiszen rengeteg örömet szereztek már így is ennek az országnak!!!De természetesen nem vagyok pesszimista(főleg a válogatottal szemben,mert nagyon megbízom a válogatottban...)és aranyat várok jövőre!!!:-D Ha koncentrálnak a fiúk,garantált a siker!!!Ne feledje,ezek a világklasszisok mindent meg tudnak csinálni,úgyhogy érdemes lenne olyan figurákat tanulni,amivel a szerbeket meg tudjuk lepni!!!Még 1 helycsere is meg tudja őket zavarni...(legalábbis Athénban így volt...)HAJRÁ MAGYAROK!!!!!!!!!!

Ravub hozzászólása
Ravub3838
2007.08.24. 15:46

Csatlakozom az előttem szólóhoz! A felkészülés és csillogás előtt azonban jó pihenést kívánok a szövetségi kapitánynak (is)...!

Anita'78 hozzászólása
2007.08.24. 12:37

Kedves Dénes! Kitartást az olimpiai felkészüléshez és csillogó aranyat kívánok a Csapatnak! Mi nagyon szurkolunk továbbra is! Hajrá Magyarok!