FACEBOOK

Jutalmak az olimpiai érmekért - a vlv összeállítása, 1. rész

Jutalmak az olimpiai érmekért - a vlv összeállítása, 1. rész
hozzászólás, 2021.08.17.

Mindig érzékeny kérdés és felkavarja az indulatokat: mennyi jutalmat kapnak az államtól az olimpián sikeresen szerepelt sportolók. Összeállításunkban nemcsak a tokiói játékok már korábban ismertté vált jutalmazási paramétereit közöljük, hanem visszatekintünk a korábbi olimpiák szereplőinek honorálására is.



A II. világháború előtt villamos- és színházbérlet volt a győzelmi juttatás, 1948-ban már tízezer forint. Az Indexnek adott, három évvel ezelőtti interjújában az 1988-ban Szöulban aranyérmes kajak négyes egyik tagja, Hódosi Sándor azt mesélte, az elsőség után járó 250 ezer forintból egy használt Fiat Ritmóra futotta. (...)
Négy évvel később, Barcelonában már másfél millió forintot ért egy egyéni arany, az ezredforduló olimpiáin (Atlanta, 1996, Sydney, 2000) pedig hat és fél millió körül mozgott az apanázs. Majd jöttek a duplázások, az athéni tízmillió forintból lett 2008-ra, Pekingre húszmillió, és 35 millió forint 2012-re, Londonra.

Magyar Narancs, 201.09.18., Csepregi Botond


A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK


Egyrészt, ha van jövedelem, amit senki nem sajnál, az az olimpiai jutalmak - adómentes - összege. Mégis, négyévente komoly indulatokat vált ki a jutalmazás mértéke, rendre jó darabig beszédtéma, amikor nyilvánosságra hozzák az anyagi elismerés paramétereit.

Most is így volt, már jóval a tokiói játékok előtt ismertté váltak a "tarifák" (erről később), az olimpia alatt pedig sorra jelentek meg cikkek arról, hogy ki mennyit is kaphat, ha ezt vagy azt a számot (meg a másikat, meg a harmadikat) megnyeri. A végén pedig több helyen is megjelent a tételes lista, gyakorlatilag névsor szerint közölve a jutalmak összegét. Volt lap, amelyik az "ennyit tesznek zsebre" kifejezést használta, nyilván célzatosan, hogy megnövelje az adott poszt alatti aktivitások, kommentek számát. Ez már csak ilyen világ mostanában.

A verseny közben nem tartottuk illendőnek, hogy erről a témáról írjunk, de most, hogy minden lezárult és ismertté váltak a jutalmazás részletei, természetesen kötelességünk a tájékoztatás.

Szóval a jutalmak mindig kiváltják a közvélemény érdeklődését, viszont nagyon rövid időre nyúlik vissza, hogy a sportolóknak kifizetett összegek nagyságát mindenki megismerheti.

A 2008-as pekingi olimpia előtt az MTI hozta nyilvánosságra a "paramétereket". A hivatalos közlés szerint az egyéniben elért aranyérem 20 millió adómentes forintot ért. Az ezüstéremért 18, a bronzért pedig 14 millió forint járt.

A csapatsportban elért aranyéremért 12 millió forintot kaphatott egy játékos, az ezüstéremért ennek az összegnek a 80, bronzérem esetén 70 százaléka illette meg a csapat tagját. Csapatsportok esetében a szövetségi kapitány - az adott kereten belül - differenciáltan jutalmazhatta a játékosokat.

Az érmek és a helyezések állami jutalmait előzetesen így határozták meg (az összegek millió forintban, fejenként és nettó értendők):

            egyéni    páros        3-6 fő    13-14 fő

arany          20        16          14          12
ezüst          18        12,8       11,2         9,6
bronz          14        11,2        9,8          8,4
4. hely        12          9,6        8,4          7,2
5. hely          8          6,4        5,6          4,8
6. hely          6          4,8        4,2          3,6
7. hely          4          3,2        2,8          2,4
8. hely          2          1,6        1,4          1,2


Ekkor kaptak első alkalommal jutalmat a 7. és a 8. helyezettek. A jutalmak teljes összege valamivel meghaladta a 900 millió forintot.

A fenti táblázatot a pekingi játékok után módosítani kellett. Külön kormányrendeletben döntöttek arról, hogy az aranyérmes férfi vízilabda-válogatott minden egyes tagja (beleértve a szövetségi kapitányt is) az egyéni győztesnek járó 20 millió forintos jutalomban részesül. 

Peking után a legmagasabb összegű jutalmat Cseh László kapta, három ezüstérmét összesen 54 millió forinttal honorálták és ezt az összeget Demján Sándor kiegészítette további hatmillióval, így Cseh László végül a győzteseknek járó összeget kapta helyezései után. A rangsor második helyén a Kovács Katalin-Janics Natasa páros végzett, előbbi 39,2 milliót, utóbbi pedig 27,2 milliót kapott.

Jól jelzi az olimpikonok jutalmazásával kapcsolatos "információs zavarodottságot", hogy London előtt a MOB hivatalosan közölte, "az olimpikonok érdekében" csak a játékok után döntenek a jutalmazási összegekről.

A 2012-es londoni olimpia után az illetékes minisztérium a tájékoztatást megtagadta, az átlátszó.hu oldalnak csaknem egyéves munkájába került, hogy (a bírósági eljárás várhatóan számára kedvező befejeződése előtt) megkapja azt a listát, amely az egyes szövetségek javaslata alapján a MOB által kifizetett összeget nevekre szólóan tartalmazta.

Londonban női vízilabdacsapatunk negyedik lett, a férfiak a ma is fájdalmas érzést okozó negyeddöntő után megszerezték az akkor már elérhető legjobb helyezést, az ötödik helyen végeztek.

Mint a listából látható, London idején a csapatsportokban még nem voltak helyezés alapján járó fix normatív összegek, a magyar férfi válogatott 13 tagja közül kilencen 7 millió forintot kaptak, ketten csak ötmilliót, egy-egy játékos pedig 6, illetőleg 12 milliót. A differenciálást nyilván a szövetségi kapitány javaslatára fogadták el. (Kemény Dénes elismerése a középmezőnyhöz igazodott, 7 millió forint volt.) A játékosok felkészítésében - a hétköznapok munkájában - sokat tett klubedzők is milliós nagyságrendű jutalmat kaptak, ehhez és a többi jutalomhoz képest meglehetősen csekély elismerésben részesült a londoni döntő magyar játékvezetője: 600 ezer forinttal lett gazdagabb. (Összesen 68-an vehettek fel díjazást az MVLSZ javaslatára, jutalmat kapott a szövetség számos adminisztratív dolgozója is.) Hogy a játékosok személy szerint kit jelöltek meg "nevelőedzőjükként", azt nem tartalmazta a tájékoztatás.

Egy londoni aranyéremért 35 millió forintos jutalom járt, az egész magyar küldöttségből Kozák Danuta kapta a legnagyobb összegű jutalmat, 63 millió forintot, őt követte Gyurta Dániel 58 millió forinttal (200 mellen aranyérem világcsúccsal, 100 mellen negyedik hely és ötödik helyezés a 4x100-as vegyesváltó tagjaként.), megelőzve az edzőként honorált Csipes Ferencet (53 millió) és Kovács Katalint (50 millió).

A 2016-os riói olimpia előtt viszonylag korán, már egy 2013-as kormányrendeletben (200/2013. (VI. 13.) Korm. rendelet) meghatározták az olimpiai jutalmak mértékét, ezek nem változtak Londonhoz képest:


A londoni jutalmazási listát Hosszú Katinka vezeti 136,4 millió forinttal (három arany, egy ezüst és egy hatodik hely váltóban), Kozák Danuta három aranyérmét (kajak egyes, páros és négyes) 94,5 millió forinttal honorálták, Szabó Gabriella (kajak kettes és négyes) 59,5 millió forintot kapott.

Vízilabdázóink közül a lányok ismét negyedikek lettek, a fiúk rendes játékidőben nem kaptak ki egyszer sem, mégis az 5. helyen végeztek. Ezért a fejenkénti normatív jutalmazási összeg 7 millió forint volt.

Az Átlátszónak most nem kellett perelnie, "sima" közérdekűadat-igénylésükre az illetékes minisztérium elküldte a jutalmazási listát, amit az oknyomozó portál nyilvánosságra hozott. Érdekesség, hogy először lett nyilvános adat az, hogy az egyes játékosok kit jelöltek meg "nevelőedzőjüknek", ezek a szakemberek az adott játékos jutalmának 10 százalékát kapták meg egyszeri juttatásként.

Megjegyezzük, hogy Rió után Kemény Dénes MVLSZ-elnök összesen 6 millió forintos jutalomban részesült (2,5+3,5 millió a fiúk és a lányok szereplése után), ami nemcsak azért figyelemre méltó, mert elnöki regnálása alatt többször nyilatkozta, hogy közvetlen szakmai kérdésekbe nem szól bele, csak ha kifejezetten kérik a tanácsát, hanem azért is, mert a teljes magyar olimpiai küldöttség jutalmazott tagjai között ő volt az egyetlen, akit szövetségi elnökként honoráltak, pedig a jó munka feltételeit nyilván más sportágak első számú vezetői is megteremtették.

Az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia előtt a sportot stratégiai területként kezelő kormány jelentős változtatásokat hajtott végre a jutalmazási rendszer terén.

A 2021. február 23-tól hatályos jutalmazási rend:





Hogy a fenti "tarifák" nemzetközi összehasonlításban hova helyezhetők el, arról a forbes.hu adott tájékoztatást (a Swimswam szakportálra hivatkozva), nem sokkal a tokiói olimpia rajtja előtt:



Az olimpia végeztével regisztrálhatjuk, hogy aranyérmet Olaszország (tizet), Hongkong (egyet), Indonézia (egyet), Thaiföld (egyet) nyert a legnagyobb sikert nálunk is bőkezűbben jutalmazó országok közül, Szingapúr, Kazahsztán, Azerbajdzsán és Malajzia arany nélkül maradt.

A mi sportágunkat érintő nagyon fontos változás, hogy a csapattagként elért helyezés ugyanolyan értékűvé vált (ugyanakkora jutalmat eredményez) mintha egyéni sportágban érte volna el a sikert a sportoló.

Mindebből következik, hogy mind női, mind pedig férfi csapatunk tagjai fejenként 28,5 millió forintban részesülnek a megszerzett harmadik helyezésnek köszönhetően. Ez kvóta, nincs lehetőség az összegek differenciált szétosztására.

A teljes jutalmazási listát (egyelőre nem hivatalos jelleggel, tehát a helyezések alapján kialakított sorrendet) a Blikk írta meg először:

OLIMPIAI JUTALMAK (forrás: Blikk)

107,2 millió forint – Csipes Tamara (kajak)

100 – Kozák Danuta (kajak) és Milák Kristóf (úszás)

78,5 – Szilágyi Áron (vívás) és Bodonyi Dóra (kajak)

71,5 – Kopasz Bálint (kajak)

55,7 – Tótka Sándor (kajak)

50 – Lőrincz Tamás (birkózás), Kárász Anna (kajak)

35,7 – Lőrincz Viktor (birkózás), Varga Ádám (kajak), Rasovszky Kristóf (nyílt vízi úszás), Berecz Zsombor (vitorlázás), Siklósi Gergely (vívás)

28,5 – Tóth Krisztián (cselgáncs), Hárspataki Gábor (karate), Kovács Sarolta (öttusa), Gémesi Csanád (vívás), Szatmári András (vívás), Decsi Tamás (vívás), férfi és női vízilabda-válogatott

27,2 – Nádas Bence (kajak), Csizmadia Kolos (kajak), Kapás Bolgárka (úszás)

24,3 – Márton Anna (vívás)

21,5 – Medveczky Erika (kajak), Vas Kata Blanka (hegyikerékpár), Olasz Anna (nyílt vízi úszás), Kenderesi Tamás (úszás), Verrasztó Dávid (úszás)

20 – Hosszú Katinka (úszás), Péni István (sportlövészet)

17,1 – Németh Nándor (úszás)

14,3 – Szőke Alex (birkózás), Muszukajev Iszmail (birkózás), Pupp Réka (cselgáncs), Takács Kincső (kenu), Balla Virág (kenu), Salim Omar (tekvándo), Szabó Szebasztián (úszás), Bohus Richárd (úszás), Telegdy Ádám (úszás)

11,4 – Lucz Dóra (kajak), Marosi Ádám (öttusa), Mihályvári-Farkas Viktória (úszás)

5,7 – Béke Kornél (kajak), Mészáros Eszter (sportlövészet), Nagy Péter (súlyemelés), Bicsák Bence (triatlon), Cseh László (úszás), Jakabos Zsuzsanna (úszás), Veres Laura (úszás), Késely Ajna (úszás), Verrasztó Evelyn (úszás), Kreiss Fanni (vívás), Mohamed Aida (vívás), Kondricz Kata (vívás), Pásztor Flóra (vívás) és a női kézilabda-válogatott

2,8 – Katona Renáta (vívás), Pusztai Liza (vívás), Battai Sugár Katinka (vívás)


Kevesen gondoltak bele augusztus 7-én, szombaton és augusztus 8-án, vasárnap, hogy női és férfi csapatunk bronzmérkőzésének milyen különleges tétje van még azon kívül, hogy gyarapítjuk-e a magyar érmes helyezések számát. A harmadik helyezés után ugyanis a jogszabály szerint életjáradékot is kap a sportoló és egy edző, a negyedik hely után viszont már csak az egyszeri jutalom jár. Ezt a témát járjuk körbe következő cikkünkben.

(Folyt.)

Címkék:
jutalmazás Tokió