FACEBOOK

Nyilvános a London utáni teljes jutalmazási lista

 Nyilvános a London utáni teljes jutalmazási lista
hozzászólás, 2014.03.05.

Az atlatszo.hu tényfeltáró internetes oldal megszerezte és publikálta a 2012-es londoni olimpia után kiosztott jutalmak adatait - személyekre szólóan.

A legutóbbi ötkarikás játékokat követően meghatározott paramétereket alkalmazó kormányrendelet írta elő, hogy az olimpián az 1-8. helyen végzett sportolóknak mennyi jutalom jár. Az aranyérem például 35 millió forintot ért egyéniben, a bronzért 20 millió járt. A jogszabály szerint az edzők és a sportszakemberek részére kifizethető állami olimpiai jutalom keretösszege a versenyzőt megillető összeg 60 százaléka, öttusában 70 százaléka volt. A most nyilvánosságra hozott listából kiderül, hogy egyes szövetségek alkalmazottai is nagy számban kaptak jutalmat, ők minden bizonnyal a sportolók felkészítésének háttérmunkájában vettek részt.

A jutalmakat a sportért felelős miniszter utalványozása alapján a kincstár folyósította egy összegben a MOB számára, a MOB-nak pedig a kifizetést követő 30 napon belül kellett részletesen elszámolnia. Az atlatszo.hu erre az elszámolásra volt kíváncsi.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont nem volt hajlandó kiadni az adatokat, ezért az atlatszo.hu pert indított. Az egyébként soron kívüli eljárást élvező közérdekűadat-kiadás iránti per tavaly márciustól egészen mostanáig tartott, végül - közvetlenül az előtt, hogy a legutóbbi tárgyaláson a bíró ítéletet hozott volna, - a minisztérium jelezte: elküldi az adatokat. A tényfeltáró honlap információi szerint a megkapott információk még nem tartalmazzák a kiosztott teljes összegről szóló elszámolást, csak 1,81 milliárdról szólnak, 228 millió forintról még mindig nem tudni, hova került.

A kedden nyilvánosságra hozott listáról a Blikk szerdán írt, szóvá téve, hogy elvileg társadalmi munkában végző szövetségi elnökök és más háttéremberek (például sajtósok) is komoly összegű jutalmat kaptak.