FACEBOOK

Bachner András: ,,Amíg én Miskolcon vagyok, itt biztos, hogy játékos nem fog edzőt leváltani,,

Bachner András: ,,Amíg én Miskolcon vagyok, itt biztos, hogy játékos nem fog edzőt leváltani,,
hozzászólás, 2019.12.13.

Hosszabb beszélgetésben szolgált további információkkal a miskolci csapatnál lezajlott változásokról, azok okairól Bachner András. A klub szakmai vezetője a pénteki Reggeli Start egyik riportalanya volt. 


Az előzmények: a Pécs-Miskolc bajnoki meccsen - a pólós közvélemény számára váratlanul - nem Vidumanszky László vezetőedző, hanem az addigi másodedző, Kis István ült a miskolciak kispadján. A klub akkor semmilyen hivatalos közléssel nem szolgált, így - bár Kis István jelezte a médiának, hogy egy bajnoki meccsre és a Magyar Kupa négyes döntőjére kapott megbízást - elterjedt, hogy edzőváltás történt Miskolcon. A híreszteléseket Bachner András tisztázta, jelezve, hogy Vidumanszky Lászlót egyelőre ideiglenesen mentette fel a munkavégzés alól, azért, hogy megvédje őt a csapaton belül tapasztalható feszültségektől.

A Miskolc Pécsről nem tudta elhozni a három pontot, a Magyar Kupa elődöntőjében pedig kikapott az OSC-től. Bachner András kimondva-kimondatlanul úgy értelmezte ezeket az eredményeket, hogy bebizonyosodott, nem az edzővel van gond, hanem a játékosok fejében van probléma. 

Kedden késő délután játékosértekezleten ismertették a klubvezetés döntését: Vidumanszky László visszatér a kispadra, Csoma Kristóftól, Bedő Krisztiántól és Bojan Banisevicstől pedig megválnak. Az idegenlégiós elküldésének anyagi oka van, a két magyar játékos ügyében a szakmai vezető csütörtökön nem szolgált magyarázattal, mondván, hogy az elválás technikai részleteiről még hátra van az egyeztetés.


Bachner András a Reggeli Start pénteki élő adásában úgy fogalmazott: Vidumanszky László ideiglenes felmentése rizikós megoldás volt, elég szokatlan módja annak, hogy "az ember megbizonyosodjon arról, amiről meg van győződve", vagyis hogy "nem az edzővel, nem a körülményekkel van baj, hanem sajnos néhány játékos fejében". 

A döntést ő maga hozta meg, konzultálva Hercsik István elnökkel, aki komoly üzletemberként segíti a klubot.

Az idő rövid volt, dönteni kellett. "Vagy kiveszek két-három játékost, akivel kapcsolatban meggyőződtem arról, hogy problémák vannak, vagy pediglen az edzőt felmentem és egy olyan edzővel állok oda erre a két-három mérkőzésre (sajnos nem háromra), aki őket ismeri, akivel együtt dolgoznak harmadik éve."

A miskolci vezető elmondta, hogy Vidumanszky László nyári szerződtetésekor nagyon érdekes helyzetet örökölt. 

"Már tavaly-tavalyelőtt mutatkoztak bizonyos dolgok, amik nem lettek reflektálva a külvilág felé. Rajtunk azért folyamatosan egy elég komoly eredménykényszer volt. Fiatal klubként talán túl hamar törtünk fel oda, ahol tartunk pillanatnyilag. Nekünk folyamatosan kellett hozni azt, amit elvártak tőlünk. Az ember megpróbál halasztgatni, megpróbál egy kicsit a szőnyeg alá seperni dolgokat, de úgy látszik, hogy ez nem a megfelelő módszer. Én mindig azt mondom, hogy akkor kell lépni, nyilvánvalóan átgondolva, türelmesen, amikor kell. Mert ha kumulálódnak dolgok, az egyre inkább, egyre nagyobb problémát okoz a csapatnak és a klubnak.

Én felkértem Vidumanszky Lászlót, hogy próbáljon ebben a kicsit, úgymond, szétesett hangulatban rendet teremteni. Ő nagyon fegyelmezett, kimondottan a munka híve, s kizökkentett jó pár játékost a komfortzónájából. Na, és itt kezdődtek a problémák. Az, amit megszoktunk két három év alatt..., most jön valaki, aki lehet, hogy többet követel, másképpen követel és nincs apelláta. Tehát, innentől kezdve elkezdődik egy feszültség. És ezt általában azok a játékosok szokták generálni, akik már eljutottak valahova, letettek az asztalra és úgy gondolják, hogy ők ezt megtehetik a csapaton belül. Hát, nem tehetik meg. Pontosan azért, mert ez egy csapat, ennek a csapatnak van egy célja és van egy edzője. És amíg én Miskolcon vagyok, addig itt biztos, hogy játékos nem fog edzőt leváltani. Az edző leváltása, én úgy gondolom, mindig a vezetőségnek a dolga, a játékos álljon be a sorba. Azért profi, hogy végezze a munkáját, eddzen és a tudása legjobbját adja a játékban. Tehát vannak demarkációs vonalak, amiket nem szabad átlépni. Mert ha átlépi, ott robbanhat a bomba. Ez ennyire egyszerű."

A miskolci klub anyagi helyzete a vezető elmondása szerint ugyanolyan stabil, mint eddig volt. A fizetések időre, rendben megérkeznek, de az egyik szponzor váratlanul, egyeztetés nélkül megfelezte támogatását, így az egyik idegenlégióstól emiatt kellett megválni és elképzelhető, hogy egy másik is hasonló sorsra jut. A történtek tehát két részre bonthatók, vannak akik fegyelmi okból távoznak, és anyagiak miatt kell megválni külföldi játékostól.

"Miskolc sportváros" - mondta Bachner András, aki reményét fejezte ki, hogy az önkormányzati választások eredménye nem befolyásolja majd a vízilabda helyzetét. 

A csapaton nincs eredménykényszer, a fiatalok e sajnálatos eset kapcsán "talán kicsit előbb kerülnek be a keringésbe", de ez egyébként is terve volt a klubnak. Arra a kérdésre ugyanakkor nem válaszolt a szakmai vezető, hogy a történtek után változik-e a csapat elé állított cél: a négy közé kerülés elérése a bajnokságban.

A TELJES BESZÉLGETÉS