FACEBOOK

Várkonyi Gabriella és Kun György a Reggeli Startban

Várkonyi Gabriella és Kun György a Reggeli Startban
hozzászólás, 2019.11.16.

Ritkán hallunk bírókat ennyit beszélni! :-) (Bár azért most is visszafogottak voltak.) A januári budapesti Európa-bajnokság két magyar játékvezetője vendégeskedett a Reggeli Start pénteki adásában.


Mint korábban megírtuk, Várkonyi Gabriella és Kun György képviseli a magyar játékvezetést a januári budapesti Európa-bajnokság (2020. január 12-26.) bírói karában.

A két spori Szombathy Pállal beszélgetett a Reggeli Start pénteki adásában.

Elöljáróban megállapodtak a felek abban, hogy az elmúlt időszak felnőtt és utánpótlásversenyei alapján helytálló a megállapítás: Magyarország a bíráskodás terén is nagyhatalom a sportágban.

Hogy lesz valakiből egyáltalán játékvezető? - hangzott el az obligát kérdés, amit egyáltalán nem bánunk, mert így kiderült, hogy Várkonyi Gabriella egykori csapatának összes játékosát beíratta az edzőjük a játékvezetői tanfolyamra, hogy mindenki tisztában legyen a szabályokkal. (Fel is vetette a műsorvezető: talán elő is írhatnák ugyanezt a mai játékosoknak...)

Kun György eddigi legemlékezetesebb tornájának a barcelonai BL F6-ot nevezte meg (ekkor volt először négy csapatnál bővebb a Bajnokok Ligája végső tornájának mezőnye), megemlítette a kazanyi vb-t, amelyen közreműködhetett és az Eurokupa idei döntőjét, amelyen - a visszavágón, tehát a torna utolsó mérkőzésén - bíráskodhatott.

Várkonyi Gabriella érdekes megállapítás tett a műsorvezető kérdésére, miszerint van-e különbség a bíráskodás szempontjából a férfi és a női meccsek között. Elmondta, hogy női mérkőzést nehezebb vezetni, mert más a játékstílus, a játékosok gondolkodásmódja, nem beszélve arról, hogy a női fürdőruha nagy felületet nyújt arra, hogy szabálytalanul akadályozzák egymást a játékosok.

A hazai rendezés terhet rak-e a játékvezetőkre, nekik is meg kell-e birkózniuk ilyesfajta nyomással, mint a játékosoknak? - hangzott a következő kérdés.

Kun György nagyjából igennel válaszolt, rámutatva, hogy Magyarországon sokan ismerik a játékot, így "sokkal több a kritikus szem is".

Elmondták a sporik, hogy a nemzetközi versenyeken a csoportkör időszakában este tudják meg, hogy másnap melyik meccset kell vezetniük. Gyakorlat, hogy nemcsak országuk csoportjában nem bíráskodhatnak, hanem azon az ágon sem, ahonnan hazájuk válogatottja ellenfelet kap a továbbjutást követően.

Szurkolhatnak-e a bírók hazájuk csapatának, amikor épen nem bíráskodnak? - szólt a következő kérdés.

A válasz: persze, de vannak bizonyos íratlan szabályok, amelyek jeleznek némi hivatalos elkülönülést, például nem illik együtt, a lelátón egymás mellett ülve, a magyar csapat tagjaival együtt nézni mások meccsét.

A stúdióvendégek egyetértettek abban, hogy a legutóbbi szabálymódosítások hatására sokkal gyorsabb és izgalmasabb lett a játék. Várkonyi Gabriella elmondta, hogy a bíróktól is gyorsabb gondolkodást, döntést igényel az új helyzet. Sokkal jobban kell figyelni, összpontosítani, ez az ő munkájukat is megváltoztatta.

A TELJES BESZÉLGETÉS