FACEBOOK

Új FINA-szabályok - állást foglalt a Vízilabdaedzők Világszövetsége

Új FINA-szabályok - állást foglalt a Vízilabdaedzők Világszövetsége
hozzászólás, 2019.08.22.

A Vízilabdaedzők Világszövetségének (WWPCA) vezető testülete értékelte az új szabályok bevezetésének tapasztalatait és - egyhangúlag - ajánlásokat fogalmazott meg. A dokumentumot eljuttatták a FINA illetékeseinek és teljes terjedelmében nyilvánosságra is hozták. A testület világkonferencia összehívását javasolja. A szervezet igazgatóságának magyar tagját, Vincze Balázst kérdeztük a WWPCA dokumentumáról.


A 2015-ben - akkor még magyar edző jelenléte nélkül - megalakult világszervezet munkájáról legutóbb akkor írtunk, amikor a pólós szabályváltozások történéseit foglaltuk össze, felelevenítve, hogy ők már két esztendeje felhívták a figyelmet a szabályváltozások hatására felgyorsuló játék és az olimpián szereplő csapatok létszámcsökkentésének súlyos ellentmondására.

A mostani vb alatt a vWWPCA vezető testületének tagjai személyes jelenlétük során vagy tévén, streamen keresztül figyelték és elemezték a női és férfi mérkőzéseket. Megállapították, hogy a szabálymódosítások elérték a célt, pozitív hatást gyakoroltak a játékra. Tapasztalataik alapján olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek segítségével további előrelépésre lehet mód.

Hét pontban összegezték észrevételeiket (nem szó szerinti fordítás, a teljes szöveg általunk összefoglalt, tömörített változata):

1. pont

A brutalitás utólagos - videóvisszanézésen alapuló - szankcionálása a vb során számos esetben nem valósult meg. A bíró figyelmét elkerülheti meccs közben, hogy ilyesmi történik, de ha a tévében és a közösségi médiában a nagyközönség kirívó eseteket lát, s ezeket nem követi az új szabályok alapján utólagos szankció, az drámai módon aláássa a sportág tekintélyét.

A dokumentum megemlíti, hogy nincs tisztázva, milyen alapanyag alkalmas az utólagos vizsgálatra, a televízió közvetítése vagy a csapatok saját felvétele is.

2. pont

Tisztázásra szorulnak a büntetők meghozatalának szabályai, mert azok nem egyértelműek, illetőleg a gyakorlatban rosszul történik az alkalmazásuk.

Az edzők szerint két, korábban kitűzött törekvés megvalósításától kerültünk távolabb:

- a bíróknak kevesebb lehetőségük legyen a szabály értelmezésére, az e szerint való döntésre,

- a nézők értsék, hogy mi történik a vízben, az ítélet legyen egyértelmű, ne "értelmezés kérdése".

3. pont

Az edzők meccsenként egy alkalommal kérhessék egy vitás helyzet videón való megtekintését (challenge). Amennyiben nekik lesz igazuk, ez a lehetőségük megmarad, ha tévedtek, elveszítik.

A challenge-re három esetben lenne mód:

- gólnál,

- büntetőnél,

- megtorlatlanul maradt brutalitás esetén.

4.pont

Amikor egy támadó csapat játékosa nem birtokolja a labdát, a mogása nem akadályozható fogással, rángatással, az ilyet kiállítással kell büntetni. A WWPCA ajánlása kéri a bírókat e szabály következetes, egész pályán történő alkalmazására.

5. pont

A videóbíró (VAR) intézménye bevált, célszerű lenne a visszajátszott jelenetet a nagyközönségnek megmutatni (a tévében, illetőleg a helyszínen, a kivetítőn). Ezzel nemcsak átláthatóbb, hanem érthetőbb, sőt, még izgalmasabb is lenne a mérkőzés.

6. pont

A szabályok értelmezésének lehetősége zavaró. A leírt, betű szerinti szabályokat kellene betartatni, nincs szükség azok új értelmezésére.

Megfelelő módon (marketingszakértők, televíziós szakemberek segítségével) tájékoztatni kell a nézőket - beleértve a helyszínieket is - a bírói döntések tartalmáról.

7. pont

A centerekről megítélt labda nélküli kiállítások esete. 

Különbözőek az értelmezések. Az egyik szerint nem kell lassítani a játékot, előnybe kerülhet a center azzal, hogy azonnal passzolják neki a labdát. A másik szerint időt kell hagyni a védekező csapatnak a helyzet megoldására, arra, hogy ne legyen kiszolgáltatottja a bírói döntésnek. A játékvezetők ezt a helyzetet, döntési szituációt - a kvangdzsui vb tapasztalatai szerint - eltérő módon értelmezik. A szervezet javasolja az egyértelműsítést, azt, hogy a játékvezetők a szóban forgó szituációban állítsák meg a játékot, ismertessék a döntést és csak utána folytatódhasson a küzdelem. (Ez nyilván elegendő időt ad a védekező csapatnak ahhoz, hogy "felvegye" az egyedül maradt centert - a szerk.)

A WWPCA vezetése végezetül azt javasolja, hogy gyűljenek össze a vízilabda-közösség, a FINA, a WWPCA, a Játékvezetők Szövetsége és a játékosok képviselői az előző szezon tapasztalatainak megvitatása, elemzése céljából, s a jövőbeli irányok közös kidolgozása érdekében.

A dokumentumot a WWPCA igazgatótanácsának tagjai jegyezték:

Petar Porobic (MNE) elnök, Dragan Jovanovics (CAN) executive iazgató, Ratko Rudics (CRO), Alessandro Campagna (ITA), Karl Izzo (MLT), Paolo Malara (ITA), Adel Shamala (EGY), Dejan Udovicsics (USA), Jannisz Giannurisz (GRE), Adam Wright (USA), John Vargas (USA), Quim Colet Genesias (ESP), Szergej Drozdov (KAZ), Fabio Conti (ITA), Vincze Balázs (HUN), John Abdou (USA) és Coralie Simmons (USA).


VINCZE BALÁZS a vlv-nek:

- A világbajnokságon történteket elemezve ugyanazok voltak a szabálymódosításokkal kapcsolatos tapasztalataink, mint a FINA edzőbizottságának, s ez nem véletlen. A játék gyorsult, látványosabb, tisztább lett, de vannak olyan dolgok, különösen a szabályok értelmezésével kapcsolatban, amelyeket hasznos volna a szezon elején tisztázni. Ne egy-egy világversenyen dőljenek el fontos kérdések, aszerint, hogy az éppen ott lévő delegátusok felfogása mit részesít előnyben.

A WWPCA vezetői közül jó néhányan a helyszínen követték az eseményeket, mások tévén vagy streamen keresztül, s nagyon jónak tartom, hogy viszonylag gyorsan megszületett  ez az állásfoglalás. Július 27-én fejeződött be a világbajnokság és két-három héten belül elküldhettük az edzők ajánlását a FINA-nak.

- Hogy zajlott a munka?

- Emailen keresztül. Először javaslatokat küldtünk, aztán Dragan Jovanovics állított össze egy tervezetet, amelyhez még érkeztek további észrevételek, majd a végleges dokumentum tervezetét mindenki jóváhagyta. Ezután küldtük el a FINA illetékeseinek.

Úgy gondolom, valószínűleg a FINA edzőbizottsága is megfogalmazott ehhez hasonló ajánlást. Egyébként nagy előrelépésnek tartom, hogy a sportágunknak külön albizottsága van a FINA  edzőbizottságában. A nemrégiben Budapesten megtartott MVLSZ-konferencián - amiről a vlv tudósított - Kemény Dénes szinte teljesen ugyanazokat az észrevételeket tolmácsolta a bizottság nevében, mint amiket mi megfogalmaztunk. A két testület ebben a konkrét ügyben egymást is erősíti, a törekvések azonosak, a megfogalmazott ajánlások szinte teljesen megegyeznek, ezáltal nő annak esélye, hogy a FINA döntéshozói lépjenek és egyértelműsítsék a szabályokból mindazt, ami jelenleg problémát okoz.

- Van egy javaslat a dokumentum végén, amire te is utaltál, hogy tisztázni kellene a nem egyértelmű kérdéseket. Reálisnak tartod, hogy egy ilyen világkonferencia még a mostani szezon előtt összejöjjön?

- Nem, hiszen a klubszezon hamarosan elkezdődik, ráadásul az "LEN-érdekeltség". Viszont az idei FINA-versenyek sora még nem zárult le,  decemberben lesz egy junior világbajnokság Kuvaitban, talán azt megelőzően létrejöhetne egy, a legutóbbi budapesti világkonferenciához hasonló rendezvény és az U20-as vb-n már minden szempontból tisztázott szabályok, szabályértelmezések szerint játszhatnának a csapatok. 

- Köszönöm a tájékoztatást!