FACEBOOK

Akkor hogy van ezzel a kapusszabállyal? - segélykiáltás innen, onnan

Akkor hogy van ezzel a kapusszabállyal? - segélykiáltás innen, onnan
hozzászólás, 2019.09.05.

Legitim vagy illegitim módon, a versenykiírás némely pontjait "hivatalosan", rendszerszerűen megsértve zajlottak le az új klubszezon első mérkőzései? Figyelembe kell-e venni a kihirdetett szabályokat vagy elég legyinteni és "szóbeli közléshez" igazodni? Ezeknek a kérdéseknek próbáltunk utánajárni, egyelőre sikertelenül.


Mint ismeretes, világszerte új FINA-szabályok szerint zajlanak a vízilabdameccsek. Az egyik lényeges változás a korábbiakhoz képest az, hogy a kapus mostantól átmehet a félpályán, támadóként játékba avatkozhat, akár gólt is lőhet. A módosítás új taktikai elemmel bővítette az edzők lehetőségeit, hiszen lehet olyan helyzet (főleg a negyedek végén, az utolsó támadásnál), amikor érdemes kockáztatni, üresen hagyni a kaput, hogy 7:6-os emberelőnyben sikerüljön betalálni. 

A hazai pólóélet összes szereplője úgy készült (még a bírók is, ráadásul egészen belelkesülve), hogy a kapusnak új szerepköre lesz.

Igen ám, de a versenyek precíz lebonyolítását a szabályozás szempontjából meghatározó versenykiírás ominózus pontja így szól:


  VI. Csapatok, játékosok, versenyengedélyek
6.1. Egy csapatban 14 játékos szerepelhet a mérkőzésen. Az 1-es és 14-es sapkát viselő játékosok csak kapusként léphetnek pályára, mezőnyjátékosként történő szereplésük jogosulatlan játékosnak minősül!


Hogy mi??? De hiszen ez éppen a régi szabályozás, amit "leváltott" a FINA és szavakban a magyar szövetség is!

Olyat tettünk, amit eddig még soha: nem a vlv felületén, hanem közvetlenül, emailben hívtuk fel a szövetség felső szintű vezetőinek figyelmét erre az anomáliára, gondolván, hogy itt nyilvánvaló tévedésről, a régi paragrafusszöveg "ottfelejtéséről" van szó. Jeleztük, hogy megítélésünk szerint ezt a passzust az elnökségnek módosítania kellene (a versenykiírást csak ez a testület változtathatja meg). Nem tudjuk, hogy jelzésünk hatására történt-e, de az elnökség augusztus 27-i ülésén - az erről szerkesztőségünkbe az éjszakai órákban megérkezett közlemény szerint 


"Az MVLSZ elnöksége elfogadta a férfi és a női szövetségi kapitányok beszámolóit a nyári világeseményekről, módosította a férfi versenynaptárban a mérkőzésnapokat és az egyes bajnoki versenykiírásokat,  (...)"

​(kiemelés tőlünk, vlv)


Ezután vártunk, vártunk és vártunk. Naponta kétszer-háromszor nyitottuk meg a szövetség honlapján elérhető (tehát hatályos) versenykiírást, de mindig ugyanazzal a FINA-módosításnak ellentmondó szabályozással találkoztunk.

Közben lezajlottak a Magyar Kupa selejtezői. Annak a tornának a versenykiírása ezt mondja az ominózus kapuskérdésről:


  4.2. Csapatokra vonatkozó előírások
(1) Egy csapatban 14 játékos szerepelhet a mérkőzésen. Az 1-es és 14-es sapkaszámú játékosok csak kapusként léphetnek pályára, mezőnybeli szereplésük jogosulatlan játékosnak minősül.

​(A bajnoki  versenykiíráshoz képest itt a passzus végéről lemaradt a felkiáltójel, lehet, emiatt kell kevésbé komolyan venni a korlátozást! - a szerk.) 


Balhé nem történt, ment minden tovább. 

A szerdai Szentes-Eger bajnoki tudósításából idézünk:

"A harmadik nyolc perc végére már húsz gólnál jártak a főszereplők, azonban ezt testvériesen megosztva. Ami érdekesség, hogy az új szabály adta lehetőségével élt az egri vezetőedző, és felküldte Kardos Gergelyt a támadáshoz. Az így kialakult létszámfölényt gólra váltották, így megmentve a negyedet…"

(egrivizilabda.hu)

A játék pillanatában hatályos versenykiírás:

" Az 1-es és 14-es sapkát viselő játékosok csak kapusként léphetnek pályára, mezőnyjátékosként történő szereplésük jogosulatlan játékosnak minősül! "

Tényleg nem kell a valósághoz igazítani a szabályokat?

Az új bajnokság szerdán rajtolt, mi továbbra is bőszen klikkelgettünk, de új dokumentum nem került fel a szövetség honlapjára.

Nyomozásba kezdtünk. Felhívtunk egy általunk (bizottsági tisztsége miatt) illetékesnek tartott szövetségi tisztségviselőt.

Egy dolgot szerettünk volna megtudni: milyen szabályok szerint játsszák az aznap kezdődő OB1 mérkőzéseit. Többszöri telefonbeszélgetés után sem lettünk okosabbak, sőt. A logikus válasz természetesen az, hogy a hivatalosan közzétett versenykiírás a mérvadó. Amikor felhívtuk a figyelmet a kapusproblémára, nem azt a választ kaptuk, hogy jó, hát készül a módosított, új dokumentum szövege, kicsit slendriánok vagyunk, de a következő verzió hamarosan kikerül, abban már rendben lesz a szövegezés. Dehogy. Majd kicsit váratlanul, a "felelős szakember" jogi síkra terelte az ügyet és közölte, hogy nem járul hozzá "nyilatkozatának" közléséhez. (Azért az idézőjel, mert mi nem is nyilatkozatot kértünk, hanem tájékoztatást.) Így hát nevét nem közöljük és az általa elmondottak szó szerinti idézésétől is eltekintünk. Azonban köztestület felelős tisztségviselőjeként adott tájékoztatásának tartalma közérdekű, ezért azt a saját szavainkkal összefoglaljuk. 

Felemlítettük, hogy a kapus mezőnyjátékosként való szerepeltetése az egyik legfontosabb szabálymódosítás és konkrétan nem a FINA-szabálynak megfelelően rendelkezik erről a hatályos OB1-es versenykiírás, ami komoly gondokhoz vezethet. Először azt kellett volna elfogadnunk megnyugtató válaszként, hogy a csapatok pontosan tudják, hogy mi a szabály, tájékoztatva lettek. Ha bármilyen probléma lenne, a klubok azt már jelezték volna. Vagyis nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbsétálni. További okvetetlenkedésünkre az volt az újabb verzió, hogy a FINA-szabályok a mérvadók a kapusok ügyében, akik "nem olyan értelemben" nem számítanak mezőnyjátékosnak, ahogy mi gondoljuk. Vagyis tehát a szöveg jó, egyébként is ezt fogadta el az elnökség és kész. Ezután kis vita volt köztünk arról, hogy módosította-e az elnökség  versenykiírást vagy nem. Illetékesünk határozottan állította, hogy nem. (Majd a fülünkre csapta a telefont.)

Akkor jó, legalább tiszta a kép. Úgy gondoljuk, mindez addig mehet így, amíg egy komoly, fontos meccsen pontok sorsáról dönt majd egy kapus bevonásával végrehajtott akció. Na, akkor majd a kárvallott csapat jól megóvja a mérkőzés eredményét - mint a pinty. És nehéz lesz majd a megfelelő jogi eljárás során úgy értelmezni a szóban forgó paragrafust, hogy a kapus akkor is játszhat mezőnyjátékosként, ha azt a szabály kifejezetten tiltja, mert szóban azt megengedték neki. Ez kell?

Egyébként tovább tájékozódtunk és megtudtuk, hogy az elnökség olyan módon foglalt állást, hogy a FINA-szabálymódosítások valamennyi pontját alkalmazni kell a hazai bajnokságokban a "repülő csere" intézményén kívül. Nem tudjuk, hogy ennek technikai megvalósítása hogyan kellett volna, hogy megtörténjen, de a jelek szerint ez elmaradt. Hol vannak az elnökségi ülés közleményében szereplő módosított versenykiírások??? Titkosak?

Más baj is van.

Megírtuk a bajnoki lebonyolítás módosításait ismertető cikkünkben:

" Abszolút újdonság, hogy a csapatoknak minden meccsen szerepeltetniük kell legalább egy, 1999.01.01. után született, saját nevelésű mezőnyjátékost. (Saját nevelésűnek az számít, aki korábban legalább két szezont játszott az adott egyesület utánpótláscsapatában.)" 

Nagy horderejű kérdésről van szó, hiszen, ha egy csapat egyetlen ilyen játékost sem tud "felvonultatni", annak eggyel rövidebb lesz a kispadja a többiekéhez képest. Azt gondolná az ember, hogy alapos vizsgálódás előzte meg ezt a döntést, még üdvözölni is érdemes, hiszen tényleg a magyar póló érdekét szolgálja, az idegenlégiósok okozta "helyszűke" következményei kicsit enyhülnek. Még a vízilabdával egyre kevésbé foglalkozó sportsajtó is felfigyelt a változtatásra, az InfoRádió internetes oldala ezzel a címmel jelentette meg szerdán az új bajnoki szezont beharangozó ismertetését.: "Szigorú fiatalszabállyal indul az új vízilabdaév".

De hát: nem! A csapatok már a második fordulóban felmentést kapnak (igaz, egy alkalomra szólóan) ez alól a szabály alól, mert a különböző OB-s fordulók összecsúsztak az OB1-es játéknappal. (Az vajon kin múlik, hogy "összecsúsznak" vagy nem csúsznak össze?)

És sajnos nemcsak az látszik, hogy a szövetség végrehajtó apparátusa képtelen normális módon gyakorlatba ültetni az elnökség döntéseit.

Egy másik anomália, amire már július 30-i cikkünkben felhívtuk a figyelmet (úgy tudjuk, az elnökség ezt a passzust nem módosította, nyilván rendjén valónak találta):

 "6.2. Férfi OB I osztályban egy adott mérkőzésen maximálisan 4 külföldi sportolók csoportjába tartozó sportoló szerepeltethető akképp, hogy a négy sportoló közül legalább egynek magyar állampolgársággal is rendelkeznie kell."

Mivel azt halljuk, hogy ezzel a megfogalmazással nincs semmi baj: matekfeladat az általános iskola alsósainak:

Ha egy mérkőzésen összesen négy idegenlégiós szerepelhet és a mérkőzést két csapat vívja egymással, akkor csapatonként hány idegenlégiós szállhat vízbe? 

Más baj is van. 

Részletes tudósításban számoltunk be arról, hogy a sportág hazai mérvadó közege (a szövetségi vezetés, a klubok képviselői és a bírói kar) hogyan készül az új FINA-szabályok következményeire, a módosított szabályok alkalmazására. Jó néhány konkrét példa alapján kiderült, hogy a játékvezetők szerepe, felelőssége tovább nő, bővül azoknak a lehetőségeknek a száma, melyek értelmezést igényelnek, ezeknél a bíró akarva-akaratlanul belenyúlhat a meccsbe, a közönség pedig még kevésbé érti majd, hogy mi miért történt.

Ebben a helyzetben - mint a bírói kar vezetői is jelezték - mindennél fontosabb a következetesség, az, hogy ugyanolyan típusú eseteket a játékvezetők azonos módon ítéljenek meg a meccs különböző időszakában és általában véve, hosszabb távon is. Természetesen a bírói kar tagjai is most alkalmazkodnak a változásokhoz, vezetőik türelmet kértek a csapatoktól, látható volt, hogy a jó szándék bennük is megvan, szeretnék, ha a változások a vízilabda érdekeit szolgálnák.

Viszont a szezonból - a magyar Kupa-selejtezőket is ideértve - jó néhány meccs lezajlott. Átfogó elemzésre még nyilván nem alkalmasak a tapasztalatok, az OB1-ben az első forduló zajlott le, de a jelek egyelőre nagyon kedvezőtlenek.

Szűcs Levente (BVSC-Zugló vezetőedző) szerdán este egészen elkeseredetten nyilatkozott, pedig csapata elhozta a pontot Szombathelyről:


"Amióta vége a mérkőzésnek, tulajdonképpen folyamatosan Márkkal beszélgetek (Matajsz Márkkal, az ellenfél AVUS vezetőedzőjével - a szerk.). Valószínűleg ugyanazt tudnánk mind a ketten mondani: nem igazán értjük, hogy most mi van. Majd egyszer lehet, hogy valaki elmondja. És ez most nem egy olyan dolog, hogy valakibe bele szeretnék marni vagy kötni, de... ez volt a 7. vagy a 8. meccsünk az idei szezonban, a felkészülési tornákat is beleszámítva. Eddig is voltak különbségek meccsek és meccsek között, hogy mi van a táblán, hány "pöttyike", de ez most már szinte követhetetlen. És én abszolút úgy gondolom, hogy akivel én találkoztam eddig, a  Magyar Kupán is és kolléga, hogy... ez egy segélykiáltás, hogy mondják el, hogy most mi van. Mert nem tudjuk és a játékosok sem tudják. Abban a szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy nem tudom elmondani a játékosoknak, hogy mi van, mert én sem értem, hogy mi van. De sokszor azt látom, hogy az sem érti, akinek értenie kéne. És itt most tényleg, nem bántva azt, aki ezt csinálja, csak... én azt látom, hogy náluk sincs ez még rendszerezve, nincsen megbeszélve igazán és abból lesz egy ilyen káosz. 

Szerintem ami ma a vízben volt, az nem egy vízilabda-mérkőzés volt és nyert a jobbik, hanem jött egy újfajta társasjáték és aki többször dobott hatost, az nyert. És ezek most mi voltunk. De hát ez fordítva is elsülhetett volna! És mondom, nincs ezzel probléma, csak akkor mondják ki, mert akkor az ember megpróbál ehhez az egészhez alkalmazkodni. 

Örülök a győzelemnek, nagyon sajnálom a Szombathelyt, hihetetlenül akart és ment és ők is tök jól alkalmazkodtak ehhez az egészhez. Szerencsével meg talán egy picivel több rutinnal tudtunk ma nyerni. 

Bízom benne, hogy nem fognak engem bántani ezért a nyilatkozatomért. Köszönöm."


(E cikkünket szeptember 5-én, 12.23 órakor élesítettük, ekkor a szövetség hivatalos honlapjáról letölthető versenykiírásokat még nem módosították.)


FRISSÍTÉS

Az MVLSZ szeptember 6-án, pénteken 17 órakor az alábbi közleményt hozta nyilvánosságra:


Tekintettel arra, hogy az elmúlt napokban a közvélemény tévesen lett informálva a versenyszabályzat, versenykiírás egyes témaköreiben, és mindez félreértésre adhatott okot, a Magyar Vízilabda Szövetség nyomatékosítja, a csapatok számára – írásban és többször szóban – adott tájékoztatása a mérvadó. A kommunikációnak hála az új FINA-szabályokkal mindenki tisztában van, a versenyszabályzat, versenykiírás természetesen erre alapul, külön magyarázatra nem szorul. Az esetleges félreértések abból adódhattak, hogy a hazai versenyrendszerben a FINA-szabályokkal ellentétben a csapatok 14 játékost nevezhetnek az adott mérkőzésekre – értelemszerűen az eltérő változással kapcsolatos részleteket, módosításokat tartalmazzák a hivatalos dokumentumok.

Egyúttal ezúton ismét tájékoztatást adunk arról, hogy az E.ON Férfibajnokság 2. fordulójában az MVLSZ Ügyvezető Testületének döntése szerint az Elnökség az OB I-es Liga kérésének helyt adva felmentést ad a Versenykiírás 6.1.1 pontjában leírtak alkalmazása alól.