FACEBOOK

Lesz jövője a vízilabdának - csak még nem tudjuk, milyen

Lesz jövője a vízilabdának - csak még nem tudjuk, milyen
hozzászólás, 2018.04.28.

Véget ért a vízilabdasport budapesti világkonferenciája. Annyit tudni, hogy 21 szabálymódosítás van a döntéshozók látóterében, de markáns változás, az eddigiekhez képest radikális kezdeményezés nincs napirenden. Tudósítás a tanácskozás záró sajtótájékoztatójáról, a vlv villáminterjúja Ratko Rudiccsal és Alessandro Campagnával. 


A KONFERENCIA HÁROM NAPJÁNAK FINA-VIDEOSTREAMJE:

1. NAP

2. NAP

3. NAP


A rendezvény szombati záró sajtótájékoztatóján Julio C. Maglione, a FINA elnöke úgy fogalmazott, hogy "nagyszerű konferencián vagyunk túl a vízilabda országában". 

- Az elmúlt két napban sok fontos kérdést vitattunk meg a szabályok, a kommunikáció, a branding és a technológia kérdéskörében és hiszem, hogy ez együttesen mind a vízilabda érdekeit szolgálta - mondta a nyolcvankét éves sportdiplomata. A sportág szerinte végre kész szembenézni a XXI. század kihívásaival, és ebben óriási segítségére van a média, amelynek munkáját külön megköszönte beszéde végén az elnök.

Cornel Marculescu ügyvezető igazgató szintén a média fontosságára hívta fel a figyelmet, hozzátéve: óriási a verseny az egyes sportágak között, éppen ezért építeni kell a vizes sportok sokszínűségére. Nincs még egy olyan nemzetközi szövetség, amelynek felügyelete alatt ennyi divízióban tudnának értéket teremteni, hiszen az úszás a versenyzést, a hosszútávúszás a kitartást, a szinkronúszás az eleganciát, a toronyugrás az extrémitást, a vízilabda pedig a játékot testesíti meg. A sportág jövőjével kapcsolatos agoddalmakra reagálva a FINA-vezető megemlítette, hogy a NOB elvárása a vízilabdával kapcsolatban egyértelmű (és ezt a képviselőjük budapesti előadásában is kiemelte): "Minél több fiatal érdeklődését keltse fel, és a lehető legszélesebb körben terjedjen el a világon". (A FINA és a LEN egyébként a konferencián további anyagi és szakmai támogatást ígért a fejlődő oszágoknak a sportág helyi népszerűsítéséhez, a fiatalok képzéséhez.)

Andrej Kryukov, a FINA Büro tagja kiemelte, hogy a vízilabda szabályait, az alkalmazott technológiákat és a versenyeztetési rendszereket a kor igényeihez kell szabni, ezáltal is minél több ember számára érthetővé, és elérhetővé téve a sportágat.


Varga Zsolt, Molnár Tamás és Russel McKinnon

Kemény Dénes (FINA edzőbizottság) úgy értékelte, hogy előrelépés történt a négy évvel ezelőtti cancuni rendezvényhez képest. Ott a marketing és a kommunikáció volt előtérben, de először produktumot kell felmutatni, és utána lehet annak a marketingjéről beszélni. Hozzátette, hogy a konferencián 21 szabálymódosításról beszéltek, ám ezek közül kiemelten fontos az egyszerű faultokra vonatkozó szabályok módosítása, mert azok elavultak. A tesztelés hamarosan megkezdődik. Újólag elmondta, hogy a vízilabdának sztárokra van szüksége és "ha a tehetséget elnyomja az erő, akkor nem lesznek sztárjaink, sztárok nélkül pedig nincs jövőnk".

Aaron Feltham, a korábbi egri pólós a sportolók képviseletében volt jelen, és örömét fejezte ki, hogy a vízilabdázókat is bevonták a döntésekbe, majd csatlakozott Kemény Dénes véleményéhez, miszerint kiemelkedő tehetségekre van szüksége a vízilabdának.

A FINA vízilabda technikai bizottsága egy 21 pontból álló módosító csomagot tett le az asztalra, ennek elemeit tesztelik majd a különböző nyári versenyeken. Decemberre egy külön vízilabda technikai kongresszust hívnak össze, amelyen értékelik a tapasztalatokat, s előkészítik a FINA Büro számára a végső döntést. Ezután már a a jövő évi knangdzsui világbajnokságon és a 2020-as tokiói olimpián érvényben lesznek a módosítások.


Aaron Feltham, Aaron Younger és Katona Norbert


ALESSANDRO CAMPAGNA a VLV-nek:

- A 2020-as olimpiai játékokra csak 11 játékost nevezhet. Mi a véleménye erről a szabálymódosításról?

- Ez nagyon nehéz része a munkánknak. Tizenhárom játékos kiválasztása is komoly feladat, mert sok országnál, mint például a magyaroknál, a szerbeknél vagy nálunk sokkal bővebb a keret. Tizenegy játékost nevezni éppen ezért még nehezebb. Ráadásul még nem tudjuk, hogy addig pontosan milyen szabályok változnak, és ez milyen hatással lesz a játékra. Nagyon kemény két év elé néz minden szövetségi kapitány, ugyanis a változó feltételek figyelembevételével szükséges kialakítani a csapat játékstílusát, és meg kell találni az ehhez leginkább alkalmazkodni tudó játékosokat.

- Az olasz válogatottban több honosított játékos is szerepel. Milyen kihívásokat jelentett ez az Ön számára?

- Nem igazán volt kihívás. Már Londonban is volt négy olyan játékos, aki nem Olaszországban született, hanem kettős állampolgár. A lényeg az, hogy a játékosok mennyire tudják egymást emberileg elfogadni, és hogy tudnak csapatként együtt működni. Ha mindenki egy célért küzd, akkor nem számít a születési hely.

- Az idei Eb-n a magyarokkal egy csoportba kerültek, csakúgy, mint tavaly a világbajnokságon. Hogy értékeli ezt?

- A magyarok - a magyarok. Imádom őket, és azt a játékot, amit képviselnek. Számunkra mindig egy ünnep, ha játszhatunk velük, egy magyar-olasz a vízilabdában olyan, mint egy brazil-olasz a fociban, mindig jó meccset jelent.


RATKO RUDICS a VLV-nek:

- Ha egyetlen dolgot változtathatna meg a vízilabda szabályain, akkor mi lenne az?

- A szabaddobásokat öt méter helyett hat méterről lehetne ellőni, s nem lenne kötelező egyből, lehetne akár néhány lóba után is. Az öt méter nagyon közel van és egy szabaddobás ma majdnem ugyanolyan lehetőséget jelent, mint egy büntető. Ezáltal nem igazán lehet különbséget tenni a szabálytalanságok között a szankciót illetően.

- El tudja képzelni az olimpiát a vízilabda nélkül?

- Ez egyáltalán nem érdekel. Ha nem leszünk ott az olimpián, akkor a játékokon kívül, de még népszerűbbek leszünk. Ebben biztos vagyok.

- Mit gondol, miért van ekkora hátránya ismertségben, népszerűségben a vízilabdának a többi csapatsporthoz képest?

- Mert mi egyéni sportok szövetségéhez tartozunk. Ha a FINA minket csapatsportként kezelne, akkor mi is ugyanazon a szinten lennék, mint a kézilabda vagy a kosárlabda.

- Mik a tervei a jövőre vonatkozóan? Visszatér még a kispadra?

- Nincsenek terveim. Segítek a horvát szövetségben, ahol tudok, gyerekversenyeket szervezek, népszerűsítem a vízilabdát, de eszembe sem jut újra edzősködni.

(Kerbi)

Fotók: FINA és vlv


A konferenciát követően Budapesten összeült a FINA lefontosabb testülete, a Büro. Hiteles forrásból megerősített információnk szerint megszületett a döntés, amely szerint a jövő évi kvangdzsui világbajnokság hivatalos programjába felveszik a strandvízilabdát!