FACEBOOK

Magyarország-Olaszország 12:11 - Európa Kupa-döntőt játszunk vasárnap!

Magyarország-Olaszország 12:11 - Európa Kupa-döntőt játszunk vasárnap!
hozzászólás, 2019.04.06.

Szoros meccsen, az eredményt a végén a maga javára fordítva legyőzte az olaszokat a magyar válogatott és vasárnap este döntőt játszik Horvátországgal a zágrábi Európa Kupa-tornán. Részletek folyamatosan bővülő helyszíni tudósításunkban:


Európa Kupa, final eight (a Világliga európai selejtezőtornája), Zágráb (Horvátország)

Április 6., szombat, 2. nap, elődöntők, helyosztók


A Zágrábban készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház

Magyarország-Olaszország 12:11 (3:4, 3:3, 4:2, 2:2)
Zágráb, Mladost-uszoda, v.: Zwart (holland), Margeta (szlovén)
Magyarország: Vogel Soma, Manhercz K. 1, Varga Dénes 4, Jansik Sz. 1, Német T. 1, Sedlmayer 1, Vámos 2. Cs: Angyal, Zalánki, Kovács Gergő 1, Pohl 1, Bátori. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Olaszország: Del Lungo, DI Fulvio 4, Velotto, Molina, Aicardi 1, N. Presciutti, Echenique 1. Cs.: Figlioli 1, Di Somma, Renzuto Iodice 2, Bodegas 2, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól - emberelőnyből: 5/9, ill. 6/13
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. 0/1
Kipontozódott: Jansik Sz. (a negyedik negyedben), Német T. (a negyedik negyedben)
Kiállítva cserével, végleg: N. Presciutti (a harmadik negyedben)

A mérkőzés legjobbja - hivatalosan - ezúttal is Varga Dénes lett.

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

Märcz Tamás Erdélyi Balázst és Hárai Balázst nem nevezte a meccsre, utóbbi sérülés miatt szorult kényszerpihenőre és ez nem sokkal a meccs kezdete előtt dőlt el. 

A találkozón az olasz játékosok - szövetségi kapitányukkal együtt - végig fekete karszalagot viseltek, reggeli hír szerint ugyanis 74 évesen elhunyt Piero Borelli, aki annak idején felhozta és azóta is az élvonalban, topszinten tartotta a Brescia csapatát. Borelli láthatóan hatalmas megbecsülést vívott ki magának, már a délelőtti, a magyarokkal együtt tartott edzés alatt és után látszott a játékosokon a megrendültség. (Marcz Tamást is ők tájékoztatták a szomorú hírről.)

A döntő vasárnap este 20.15-kor lesz, az ellenfelünk Horvátország. A magyar válogatott a finálé eredményétől függetlenül biztosította helyét a Világliga nyári belgrádi szuperdöntőjében.

VLV-VIDEÓK:

0:1 - Aicardi gólja

1:1 - Sedlmayer gólja

1:2 - Bodegas első gólja

2:2 - Kovács Gergő gólja

2:3 - Di Fulvio első gólja

2:4 - Di Fulvio második gólja

3:4 - Vámos első gólja

3:5 - Di Fulvio harmadik gólja

4:5 - Vámos második gólja

4:6 - Bodegas második gólja

5:6 - Jansik Szilárd gólja

6:6 - Pohl gólja

6:7 - Renzuto Iodice első gólja

6:8 - Di Fulvio negyedik gólja

7:8 - Varga Dénes első gólja

8:8 - Varga Dénes második gólja

8:9 - Renzuto Iodice második gólja

9:9 - Német Toni gólja

10:9 - Varga Dénes harmadik gólja, ötméteres

11:9 - Varga Dénes negyedik gólja

11:10 - Echenique gólja

11:11 - Figlioli gólja

12:11 - Manhercz Krisztián gólja





vlv-képek


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Tulajdonképpen pont az történt, amit vártunk. Arra az egyre nem számítottunk, hogy itt az utolsó órában cserét kell végrehajtanunk az összeállításban. Végül, ahogy láttad, Hárai nem lett a nevezett tizenháromban. Volt egy nem várt helyzet, amit az utolsó pillanatban így kellett megoldanunk, cserére kényszerültünk. Ez azt is jelentette, hogy a játékunkat is fel kellett forgatni, pillanatok alatt. A játékosok még melegítettek és abban az időszakban szinte minimális időnk volt, hogy a kezdőcsapatot kicseréljük és hogy a játékunkat is átvariáljuk egy picit. Hiszen egyébként is sok mozgást kértünk a fiúktól, de így, hogy végül is csak Német Toni volt  center, Angyal Danit is ilyen feladatokkal kellett megbízni - még több mozgásra kényszerültünk. Egyébként is az volt a tendencia, hogy azért túlnyomó részben külső körön lehet kiállításokat megszerezni, nekünk is ez volt a ma a célunk. Most hirtelen nem tudom megmondani, hogy hányat. De szerintem inkább kívül kaptuk a kiállításokat, mint centerben.

- Ettől függetlenül, tehát a váratlan helyzettől, meg az átalakítástól függetlenül, olyan meccs volt mint amilyenre számítottál? Az olaszok azt hozták, amit vártál?

- Volt két kellemetlen mérkőzésünk az elmúlt időszakban az olaszokkal és a 2017-es világbajnoki mérkőzésünk döntetlenre végződött. Nagyon keményen tudnak játszani és ami ma nagyon tetszett: igenis, felvállaltuk ezt a kemény játékot. Ez volt a célunk, hogy úgy hagyjuk a medencét, hogy a keménységben minimum kiegyenlítődés legyen. Az eredmény persze nem volt mellékes, azt is szerettük volna a magunk oldalára billenteni. Most, azt gondolom, hogy mind a kettő sikerült. 

- Mi van Háraival? Tud játszani holnap? Megsérült? Mi van vele?

- Még egyelőre nem szeretnék erről nyilatkozni, majd meglátjuk, annyira gyorsan történt, hogy még én sem tudom megmondani. 

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


VARGA DÉNES csapatkapitány a vlv-nek:

- Ma este egy újabb nagy skalpot húztunk be. Őszintén szólva előre nem mondtam volna meg, hogy mi az olaszok ellen a végén meg tudunk fordítani egy meccset, de sikerült, és ezért nagyon boldog vagyok.

Nagyon sok biztató pillanat, momentum volt, az, hogy tudtuk magunkat tartani, hogy a legjobb játékosaikat - mondjuk Di Fulvio megszórta magát, - hellyel-közzel tartottuk. Hogy egy olyan győztes gólt tudtunk lőni, ami nagyon kell ahhoz, hogy mi komoly eredményeket érjünk el. Kellenek a jó egyéni teljesítmények is és ma ez is megvolt. 

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)

(Varga Dénessel még a meccs éjszakáján hosszabb beszélgetést is közöltünk.)


MANHERCZ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Azt gondolom, hogy egy nagyon nagy csata volt, végig egy-két gólos különbség volt a két csapat között, volt hogy felénk, volt hogy az olaszok felé, de végig döntetlen szagú mérkőzés volt. Örülök, hogy az egy-két gólos hátrány ellenére, néhol egyéb nyomások alatt, a csapat megtudta őrizni a hidegvérét. Voltak nagyon jó teljesítményeink. Elég Varga Dénest említenem, az ilyesmi fontos pillanatban át tudja lendíteni a csapatot. De összességében, mondom, az egész csapat nagyon jól teljesített, annak ellenére, hogy Hárai Balázs kiesett a bemelegítés alatt. Így egy klasszikus centerünk volt a mérkőzésre, Német Toni, de nagyon jól meg tudtuk oldani ezt a helyzetet.

- Ez a meccs megmarad az emlékezetben?

- Hogyne! Nagyon szeretem megverni az olaszokat. :-) Ez pedig most különösen jólesett. Most ezért örül a szívem. Meg hát, ugye, mégiscsak egy elődöntőben vertük meg őket. Az utóbbi években nem volt olyan jó mérlegünk ellenük. Elég brusztos mérkőzést játszottunk velük a pesti világbajnokságon is, meg tavaly az Európa Kupában is. Így örülök, hogy végre nem úgy fognak ránk gondolni, hogy minket könnyű szívvel meg tudnak verni, hanem most azért megkapták tőlünk.

- Köszönöm szépen, Manó. Gratulálok.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


JANSIK SZILÁRD a vlv-nek:

- Ma vagy huszonöt éves! Nem rossz születésnap...

- Nagyon jó, tényleg, örülök ennek, boldog vagyok. Egy évvel ezelőtt ugyanezen a napon az olaszokkal játszottunk, csak akkor egy nagy zakót kaptunk, nagyon boldoggá tesz, hogy most sikerült nyernünk. 

Az elején - azt gondolom - nem minket segített a játékvezetői felfogás, én sajnos elég hamar begyűjtöttem két hibát, de utána szépen összeszedtük magunkat és kétgólos hátrányból visszajöttünk, vezetést is szereztünk. 

Megmutattuk Montenegró ellen és ma is, hogy jobbak vagyunk, mint egy éve ilyenkor, nem adjuk fel akkor sem, ha elmennek kettővel és akkor sem, ha zsinórban kapják az emberelőnyöket, mi pedig nem. Persze kevesebb fórt is tudtunk kiharcolni, amiben közrejátszott az is, hogy a bemelegítésnél kiderült, Pufi nem tud játszani. Így felváltva járkáltunk be centerbe, emiatt talán az elején nehezebb volt, de aztán hozzászoktunk ehhez a helyzethez. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült nyernünk.

- Hogy lesz tovább az este...?

- Pihenünk, készülünk. Azt gondolom, hogy sokan megyünk ma este Gerihez (Eszlári Gergő gyúróhoz - a szerk.) regenerálódni és várjuk a döntőt. Nagyon bízom benne, hogy meg tudjuk nyerni, ha már eljutottunk idáig.

- Köszönöm szépen és sok boldogságot kívánok a születésnapod alkalmából!

- Köszönöm szépen.


VOGEL SOMA a VLV-nek:

- Olyan meccs volt, amire számítottunk igazából, egy nagyon brusztos, nagyon  kemény és a végső fázisban eldőlő összecsapás. Fárasztó volt, ez a csapaton is látszott, most megyünk és ki is úszunk.

Ha jól tudom, sinte végig ők vezettek. A harmadik negyedben fordítottuk meg, ez betudható talán annak, hogy mi jobban bírtuk. Látszott azért rajtuk is, hogy a második félidőre elfáradtak. Nagyon gratulálok a csapatnak, nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy én védhettem ezt az elődöntőt, és még sok ilyet szeretnék!

- Hatalmas volt a nyomás rajtatok minden szempontból, hogy bírtátok?

- Igen, az olaszok ellen alapból egy presztízs mérkőzésről van szó, nagyon nehéz ellenük játszani. Úgy, hogy rengeteg fiatal, és rutintalan, válogatott rutint nem nagyon szerzett játékos van a csapatban, ettől függetlenül szerintem nagyon jól helytálltunk.

- Köszönöm szépen, gratulálok!

(Lejegyezte: Kerbi)


BÁTORI BENCE a VLV-nek:

- Bence, gratulálok. Ez nagyon nagy győzelem volt!

- Nagyon szépen köszönjük a gratulációt. Én is azt gondolom, hogy nagyon nagy győzelem. Most nem nagyon tudok mint mondani, azt gondolom, hogy a csapat kiadta magából mind támadásban, mind pedig védekezésben a maximumot, és nagyon jó dolog, hogy ez most arra volt elég, hogy eggyel legyőzzük az olaszokat.

Montenegróval kapcsolatban revansérzésről beszéltünk, és hát, ilyen nemcsak velük kapcsolatban van, az olaszok ellen is volt, meg van is, de nagyon örülök, hogy ez most így alakult.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Kerbi)


VÁMOS MÁRTON a VLV-nek:

- Ugye, úgy kezdődött a meccs, hogy kiderült, hogy a Hárai nem játszik, ezért egy kicsit át kellett alakítani a támadásainkat, egy center maradt, úgyhogy bemozgásokkal próbáltuk meg pótolni Pufi hiányát, ami az elején azért az ítéletekben nem mutatkozott meg, de a végére egész jól működött. Ma is volt egy extra teljesítményünk, Dénes személyében. Most már ez rutinszerűvé vált nála. :-)

Örülünk ennek a győzelemnek, de azért a helyén kezeljük. Azért is örülünk, hogy ott vagyunk a Világliga-döntőn, olimpiai kvalifikációt tudunk majd kiharcolni.

Megyünk tovább, kíváncsi vagyok, hogy kivel fogunk holnap játszani, mert tegnap, ugye, megverte a spanyol a szerbet, nagyon okos, fineszes játékkal, és kíváncsi vagyok, hogy ez a horvátok ellen hogy fog működni nekik. Nem mondom, hogy fizikailag topon lesz mind a két csapat a döntőben, mert mindenkinek három mérkőzése lesz három nap alatt, és nem a regeneráció van ilyenkor előtérben, gondolok arra, hogy huszonnégy óra van a két meccs között, és egymás után háromszor azért az nagyon nehéz...

- Marci köszönöm szépen, és gratulálok még egyszer!

(Lejegyezte: Kerbi)


POHL ZOLTÁN a vlv-nek:

- Az elejétől kezdve harcos meccs volt, de erre számítottunk, arra, hogy még keményebb lesz, mint a montenegróiak ellen, És hát, örülök, hogy végig bírtuk és végre sikerült megverni ezeket az olaszokat, mert nekem még sok jó emlékem nincs velük kapcsolatban... A csapat erejét mutatja, hogy végig bírtuk és tényleg végig egy-egy gól volt közöttünk.

- Mennyire fáradtatok el? Van még egy meccs...

- Nagyon elfáradtunk, de bejutottunk a döntőbe, úgyhogy itt már nem számít semmi.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


SEDLMAYER TAMÁS

- Gratulálok, egyre jobban megy. Eredményes is vagy, jól játszol, sokat vagy vízben. Hogy értékeled ezt a mostani meccset?

- Ahogy szerintem mondta: nagyon kemény ütközet volt. Én is így gondolom, de erre számítottunk, úgyhogy igazából ugyanúgy kezdtük a mérkőzést ahogy a Montenegróiak ellen. Felvettük a kesztyűt. Tudtuk, hogy valószínűleg inkább nekik fognak kedvezni, mint nekünk. Számítottunk erre, végig higgadtak maradtunk, amennyire tudtunk, nyilván. Azért volt egy-két olyan helyzet, aminél szerintem az egész kispad fölháborodott, de ettől függetlenül hidegvérrel kezeltük a dolgokat és ennek meg is lett az eredménye, mert mi jöttünk ki jobban ebből a föl-alá úszkálós, erőszakos vízilabdából, ami itt volt és ezért gratulálok az egész csapatnak. 

- Mit láttál az olaszokon meccs közben? Változott a "lélektan", lehet, hogy az elején magabiztosabbak voltak és a végén már nem?

- Nem. Megmondom őszintén szerintem ugyanúgy csinálták végig a dolgukat. Ők is nekünk estek, mi is nekik estünk és a végén mi jöttünk ki jobban ebből.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



A VLV FELHÍVÁSA

A január 1-je óta 0 (nulla) forint bevétellel gazdálkodó vlv szponzort, hirdetőt keres az év fontos külföldi eseményeinek tudósításához.

Nem lett támogatónk a zágrábi tornára, családi költségvetésből vagyunk ott.

Támogatók nélkül nem leszünk képesek eljutni a következő tornákra:

Bajnokok Ligája F8 (Hannover, június 6-7-8.)

Világliga Szuperdöntő (Belgrád, június 18-23.)

Világbajnokság (Kvangdzsu, Dél-Korea, július 12-28.)

A külföldi programok a magyar válogatott felkészülési tervének elkészültekor még bővülhetnek.

Kérjük a vízilabda iránt érdeklődő cégeket, segítsék munkánkat.

A további eredmények és a torna utolsó napjának programja:

Április 6., szombat

Montenegró-Oroszország 15:9 (4:3, 2:1, 3:2, 6:3) (az 5-8. helyért)
G.: Ivovics 4, Petkovics 3, Drasko Brguljan, M Janovics, Murisics 2-2, Popadics, Gyurgyics, ill. Nagajev 3, Liszunov, Sepeljev 2-2, Kopcev, Merkulov, Holod

Szerbia-Görögország  14:10 (3:4, 5:4, 3:1, 3:1) (az 5-8. helyért) - az egyik játékvezető Kun György volt
G.: F. Filipovics 4, Pijetlovics 3, Alekszics 2, Mandics, Lazics, Jaksics, Prlainovics, V. Rasovics, ill.  Gunasz, Kapocisz 3-3, Argiropulosz 2, Funtulisz, Derviszisz

Spanyolország-Horvátország 9:12 (3:4, 2:1, 3:3, 1:4)
G.: Munarriz, Barroso, Perrone 2-2, Granados Ortega, De Toro, Bustos Sanchez, ill. L. Fatovics 3, Loncsar, Jokovics, Vukicsevics, Buslje 2-2, X. Garcia

Április 7., vasárnap

15.00 Oroszország-Görögország (a 7. helyért)

16.45 Montenegró-Szerbia (az 5. helyért)

18.30 Olaszország-Spanyolország (a harmadik helyért)

20.15 MAGYARORSZÁG-Horvátország (döntő)


Az Európa Kupa rövid időre visszanyúló hagyományai szerint a tornára minden részvevő 15 fős keretet nevezhetett, meccsenként 13 játékos szerepelhet.

Zágrábban már a FINA új vízilabdaszabályai szerint játszanak. A módosításokat (lásd alább) a FINA döntéshozó testülete decemberben, a kínai Hangcsouban fogadta el.

Az első három helyezett részvételi jogot szerez a Világliga június 18-23-i belgrádi szuperdöntőjére, amelyen 8 csapat vesz részt, Európából négy, beleértve a rendező jogán Szerbiát. Ez azt jelenti, hogy a belgrádi szerepléshez Zágrábban az első három hely valamelyikét kell megszerezni, de ha Szerbia elődöntőbe jut, akkor az esetleges negyedik helyezés is Világliga Szuperdöntőt ér.(A többi kontinensről a március 26. és 31. között, az ausztráliai Perthben megrendezendő interkontinentális selejtezőtornán szerezhetnek belgrádi kvalifikációt a csapatok.)

A Világliga Szuperdöntő belgrádi győztese részvételi jogot szerez a tokiói olimpiára.


Eddigi zágrábi tudósításaink:

VLV-TUDÓSÍTÁS A CSÜTÖRTÖK ESTI EDZÉSRŐL

VLV-KÉPEK A CSÜTÖRTÖK ESTI EDZÉSRŐL

PREZENTÁCIÓ A SZABÁLYOKRÓL ÉS A MONTENEGRÓ-MECCS ELŐZETESE

MAGYARORSZÁG-MONTENEGRÓ - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

MAGYARORSZÁG-MONTENEGRÓ - tudósítás nyilatkozatokkal, fotókkal, gólokkal

VLV-KÉPEK A MAGYARORSZÁG-MONTENEGRÓ NEGYEDDÖNTŐRŐL


MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS


INTERJÚ VARGA DÉNESSEL


A Zágrábban már érvényben lévő szabálymódosítások:

- A támadóidő újraindulásakor (szöglet, blokk után) a támadóhoz visszakerülő labda esetén és kiállítás miatt újra kezdődő (emberelőnyös) támadás esetén az óra nem 30, hanem 20 másodpercről indul, ennyi idő van a támadásra. (Emberelőnynél kivétel, ha a kiállítás pillanatában 20 másodpercnél több ideje volt a támadó csapatnak, ez esetben az eredeti idő marad az órán.)

- A kaputól két méteren belüli körzetben elkövetett szabálytalanság esetén a szabaddobást nem feltétlenül a szabálytalanság konkrét helyétől, de a kétméteres vonalról kell elvégezni.

- A sarokdobást elvégző játékos nemcsak játékostársának passzolhat, hanem közvetlenül kapura lőheti a labdát, sőt, úszva elindulhat a labdával és ezt követően is kapura lőhet.

- Játék közbeni cserénél a bejövő játékos az alapvonal és a félpálya között bárhol bejöhet a játéktérre.

- Az időkérést jelző gombot a csapat stábja kezeli a kispadnál.

- Félidőben a szünet az eddigi öt perc helyett három perc.

- Hat méteren kívüli szabálytalanság esetén a labda nemcsak közvetlenül lőhető kapura, hanem a játékos lövés nélkül is játékba hozhatja, úszhat vele és ezt követően is rálőheti. (Ez utóbbi esetben a védő támadhatja őt.) 

- A kapus a félpályán áthaladva is játékba avatkozhat, elvégezhet ötméterest - meccs közben és az esetleges szétlövésnél is.

- Az eddigi negyedenkénti egy időkérés helyett a mérkőzés időtartama alatt összesen kétszer kérhet időt egy csapat, ezt viszont bármikor, amikor birtokolja a labdát.

- Ha a kapu felé úszó (már csak a kapussal szemben lévő) támadó játékost a kaputól hat méteren belüli körzetben hátulról szabálytalanul (tehát nem csak a labdát érintve) akadályozzák a lövésben, játékvezetőnek büntetőt kell ítélnie.

- A hat méteres vonal körüli, tisztázatlan helyzetben a játékvezető rámutat a hat méteres vonalra. Ez esetben a szabaddobás közvetlenül kapura lőhető, ha ez a kézjelzés elmarad, nem lehet azonnal rálőni a labdát.

- A játékvezetők meccs közben rádiókapcsolatban vannak és kommunikálnak egymással, párbeszédüket a delegátus is hallja.

- A meccs videófelvétele alapján utólag szankcionálhatnak olyan szabálytalanságot (brutalitást), amit a játékvezetők a találkozó közben nem vettek észre. Elmarasztalás esetén a vétkes legalább egy mérkőzésre szóló eltiltást kap. A vizsgálatot csapat is kezdeményezheti (a lefújást követő 30 percen belül, 500 svájci franknak megfelelő összeg megfizetésével egyidejűleg), de a TWPC saját kezdeményezésére is eljárhat ilyen esetben.