FACEBOOK

Európa Kupa: Magyarország-Montenegró 11:7 - Elődöntőben vagyunk!

Európa Kupa: Magyarország-Montenegró 11:7 - Elődöntőben vagyunk!
hozzászólás, 2019.04.05.

Parádés továbbjutás az Európa Kupa nyolcas döntőjének első napján: végre legyőztük Montenegrót és ezzel már mindenképpen éremért játszunk a tornán!! Mivel a szerbek nem jutottak be a legjobb négy közé, kikaptak a spanyoloktól, vagy az elődöntőt vagy a bronzmeccset meg kell nyernünk ahhoz, hogy ott lehessünk a Világliga belgrádi szuperdöntőjében. Szombaton 18.30-tól az olaszokkal elődöntőzünk. Részletek, nyilatkozatok, fotók, gólok folyamatosan bővülő helyszíni tudósításunkban:


A Zágrábban készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház

Európa Kupa, final eight (a Világliga európai selejtezőtornája), Zágráb (Horvátország)

Április 5., péntek, 1. nap, negyeddöntők

Magyarország-Montenegró 11:7 (4:2, 2:3, 1:1, 4:1)

V.: Rak (horvát), Dervieux (francia)
Magyarország: Nagy V., Manhercz K. 1, Varga Dénes 3, Angyal, Hárai 1, Vámos 1, Sedlmayer 1. Cs.: Zalánki 2, Német T., Pohl 1, Erdélyi, Bátori 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Montenegró: Lazovics, Petkovics 1, M. Janovics 2, Ivovics 2, Spaics, Drasko Brguljan, Radovics 1. Cs.: Cuckovics 1, Ukropina, Gyurgyjics, Draskovics, Murisics. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
Gól - emberelőnyből: 8/12, ill. 6/14
Gól - ötméteresből: 0/1, ill. -
Kipontozódott: Angyal (a negyedik negyedben)
Kiállítva csere nélkül, végleg (brutalitásért): Spaics (27. p.)

A 15 tagú csapatból ezúttal Kovács Gergő és Jansik Szilárd nem szerepelt.

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

A torna legjobb játékosának járó FINA-oklevelet a magyar csapat kapitánya, Varga Dénes vehette át.

VLV-VIDEÓK:

0:1 - Mladan Janovics gólja

1:1 - Sedlmayer gólja

2:1 - Hárai gólja

2:2 - Ivovics első gólja

3:2 - Zalánki első gólja

4:2 - Vámos gólja

5:2 - Varga Dénes első gólja

5:3 - Mladan Janovics második gólja

6:3 - Manhercz Krisztián blokkol. majd gólt lő


6:4 - Petkovics gólja

6:5 - Ivovics második gólja

7:5 - Varga Dénes második gólja

7:6 - Radovics gólja

8:6 - Varga Dénes harmadik gólja


9:6 - Zalánki második gólja

10:6 - Pohl Zoltán gólja

11:6 - Bátori gólja



vlv-képek


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Itt voltál hétfő óta, láttad, hogy sokat készültünk erre a meccsre és nem tudom, mennyire láttad, de egyre inkább, mérhetően felfelé tartott a figyelem erőssége, ahogy közeledtünk a mérkőzéshez. Már tegnap este láttam, hogy nagyon várják ezt a mérkőzést a fiúk. Nem is csak azért, hogy bejussunk a négy közé, hanem azért, mert számunkra régóta kellemetlen ellenfél Montenegró, szerettük volna megtörni az utóbbi idők vereségszériáját.

Azt gondolom, hogy nagyon kellett ez a győzelem a fiúknak, és szerintem meg is érdemelték, mert az elejétől kezdve jól játszottunk, kézben tartottuk a mérkőzést. Hogy mennyire összeállt a csapat és milyen erős volt, ez abból is látszott, hogy rengeteg emberhátrányt kivédekeztünk. Nem veszítettük el a fejünket attól, hogy jóval több kiállítást kapott Montenegró, amiket viszont mi kaptunk, azokat egész jól sikerült kihasználni. Azok a taktikai dolgok, amikkel készültünk, többnyire működtek és úgy látom, hogy ezek használhatók, a jövőben is előhúzhatók lesznek. Ez egy jó délután, jó kezdet volt.

Hogy az új szabályokról is ejtsünk szót: talán nem látott jelentős változást, aki ezt a meccset nézte, az biztos, hogy picit pörgősebb mérkőzés volt a hagyományos vízilabdához képest, de az ilyen szintű vízilabdameccsek egyébként is olyan iramúak és olyan fizikai ütközetet jelentenek, hogy jóval meghaladják egy bajnoki találkozó hasonló "paramétereit".

- A következő ellenfelet még nem ismerjük, de azért nagyjából sejtjük... Te is azt gondolod, hogy az olaszok jönnek?

- Papíron mindenféleképpen esélyesebbek az olaszok. A héten nagyon meggyőző játékkal, elég simán nyertek egy felkészülési mérkőzést a jó spanyolok ellen. Nagyon masszívak, szervezettek, a jelenlegi csapatuk már viszonylag hosszabb ideje együtt van, évek óta építkeznek. Azt gondolom, hogy ők lesznek az ellenfeleink. Majdnem azt mondhatom, hogy örülnék ennek, mert felmérhetjük, hogy mit tudunk. Az oroszok ellen ebben a szezonban már játszottunk két mérkőzést, képben vagyunk arról, hogy mit tudnak és arról is, hogy ha mi jól játszunk, akkor meg tudjuk őket verni. Nagyon kíváncsi lennék viszont, hogy milyen ütközetté alakulna egy magyar-olasz itt az Európa Kupa elődöntőjében.


VARGA DÉNES csapatkapitány a vlv-nek:

- Nagyon szeretném azt hinni, hogy Montenegró is nyerni akart, mert jöttek-jöttek, tényleg jöttek, de mi jobbak voltunk határhelyzetekben, meg tudtuk tartani az előnyünket, jobb iramot diktáltunk, jobb volt a csapategység is, azt mondhatom. Szóval a játék összes elemében felülmúltuk őket, ez pedig nagyon boldoggá tesz jelenleg.

- Ez most nagyon biztató a jövőre, a közeljövőre nézve? Az olasz-orosz meccs győztesével fogtok találkozni. 

- Igen, hát azt gondolom, hogy az olasz még egy szinttel jobb csapat, mint Montenegró. Montenegró ellen ez egy kicsit "személyes dolog" volt inkább, hogy szépítsünk a mérlegünkön, biztos az olaszok ellen is szépíthetünk, de volt ellenük egy iksz két évvel ezelőtt, egy másik talán tavaly, szóval nem annyira vészes, még ha jobb csapatnak tartom is, mint Montenegrót, de az biztos, hogy ennél fizikálisabb meccs lesz, mert az olaszok ellen erre mindig számíthatunk, hogy széjjelvágják az ellenfelüket. Színvonalasabban tudnak pólózni is, hosszabb a kispadjuk, szóval..., nehéz lesz.

- Itt több játékos is azt mondta, hogy a bírók rányomták a bélyegüket erre a meccsre, összevissza fújtak. A bíráskodást hogy értékeled?

- Hát, ha értékelnem kell, akkor azt mondom, hogy sz.r volt a bíráskodás, gondolom, arra gondolsz, hogy ők mennyire alkalmazkodtak az új szabályokhoz...

- ... egyáltalán, hogy mit csináltak a meccsből...

- Fura volt, mert minket nem engedtek támadni, kontrákkal, a mi oldalunkon meg nagyon hasonló helyzeteket úgy ítéltek meg, hogy kiállítás. Szétfújták a félidőg, de akkor is tudtuk tartani magunkat és ez a lényeg, a brutalitással pedig vége lett a meccsnek.

- Köszönöm szépen, gratulálok!


NAGY VIKTOR a vlv-nek:

- Örülök a győzelemnek, de hát annak nem, hogy ilyen a bíráskodás, ettől nem lesz jobb a vízilabda. Jöttek új szabályok. Kvázi a cserén kívül én nem nagyon éreztem semmi újat, csak azt, hogy a játékvezetők is teljesen megbolondultak és össze-vissza fújtak ide is, oda is. Folyamatosan, leginkább oda.

De most nem tudok mást mondani, csak azt hogy örülök. Úgyhogy átadom a szót a születésnaposnak.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


HÁRAI BALÁZS a vlv-nek:

- Gratulálok Pufi! Születésnapodhoz és ehhez a győzelemhez is. Milyen napod van?

- Köszönöm szépen. Hát, ha kívánhattam volna a születésnapomra ajándékot, akkor kívántam volna három-négy Montenegrói bekket, otthon is. Igazából annak örülök a legjobban, hogy sikerült Montenegrót megvernünk, mert nem annyira jó a mérlegünk ellenük és mindig jó érzéssel tölt el minket az, amikor egy ilyen meccset meg tudunk nyerni.

- Mikor érezted, hogy megvan? Elég elhúztatok a végére, a négypercesnél?

- A négypercesnél igen, lehetett tudni, hogy megnyerjük ezt a meccset, ott már éreztük.

- Hogy fogod ünnepelni a szülinapodat?

- Vacsorázni fogok, mint a többiek. És megpróbálok intézni valami süteményt a csapattársaimnak vagy valamit amivel ki tudom őket engesztelni.

- Kabalából nem intézed még?

- Még nem sikerült, de majd most elfogom intézni.

- Gratulálok szívből.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


ERDÉLYI BALÁZS a vlv-nek:

- Nehezebb volt, mint amire számítottam. Én személy szerint nagyon-nagyon elfáradtam, azt gondolom, ahogy elnéztem a mezőnyben - mindenki.

Nagyon nehéz, tényleg, ez a rövidebb a támadó óra, újra megy, lassabban is érünk fel. Nem tudom, hogy ez kívülről milyennek tűnt, belülről kissé néha kaotikus érzetem volt.

Örülök, hogy végül győztesen jöttünk ki a meccsből, de még egyszer mondom, hogy nagyon-nagyon fárasztó, az biztos. Mi ma jobban tudtunk alkalmazkodni ezekhez az új szabályokhoz, mint a montenegróiak aminek örülök.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


ZALÁNKI GERGŐ a vlv-nek:

- Két nagyon fontos gólt lőttél, gratulálok ehhez is és a meccshez is, a bemutatkozáshoz, a négy közé jutáshoz. Mihez gratuláljak még?

- Köszönjük szépen. Elég érdekes volt ez a meccs. Tudom, hogy elég furán fújtak így, hogy sok kiállítást adtak a mezőnyből, míg a center-bekkből nem annyira. Erre nem számítottunk. De azért úgy gondolom, hogy ez a montenegrói srác aki csinálta azt a buta kiállítást, nem lesz megdicsérve, mert igazából ott nyílt ki a meccs, ott lett sima. És, hogyha a nélkül folytatjuk, akkor lehet, hogy bajba lettünk volna, mert nagyon sok játékosunknak, köztük nekem is két kiállításunk volt. Lehet, elfogytunk volna a végére. Úgyhogy elég nagy butaság volt a részéről.

- Ez döntötte el szerinted?

- Ezen a meccsen, ez döntötte el igen. 

- Most kaptok egy kis lendületet ettől?

- Igen, reméljük.

- Olasz-orosz győztese...

- Akkor valószínűleg a "kedves barátainkkal" játszunk. Ezek a szabályok, lehet, nekik fognak kedvezni. Ez a kaotikusság senki sem tudja, hogy miért kapjuk a kiállításokat. De majd megteszünk mindent, ami tőlünk telhető, aztán csináljuk.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


NÉMET TONI a vlv-nek:

- Gratulálok neked! Sokat is játszottál, jól is játszottál, kiállításokat szedtél össze. Hogy értékeled, milyen volt ez a meccs?

- Nehéz volt, nagyon sok kiállítást kaptak a montenegróiak, nagyon nehéz volt ez ellen játszani. Szerencsére föléjük tudtunk kerekedni, illetve tudtuk a saját taktikai elemeinket csinálni, amiket elterveztünk. Végül is, összességében azt mondom, hogy jól játszottunk. Nehéz volt még beleszokni a meccsszituációba, mert ugye, egész héten nem volt játéklehetőség csak egymás között és most téthelyzetben eléggé jól sikerült, szerintem.

- Mit vársz a következő meccstől?

- Kevesebb kiállítást várok. Nem tudom pontosan megmondani, úgy érezzük, hogy az olaszokkal fogunk játszani. Úgyhogy egy kemény mérkőzésre számítunk.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte:Zsigmond Orsi)


BÁTORI BENCE a vlv-nek:

- Köszönjük szépen a gratulációt!

Én úgy éreztem,hogy nagyon jól játszottunk végig. Például amikor 4:2 után kicsit visszább is jöttek, végig ilyen egy-egy gólos meccs volt.

Mondjuk nem mondanám, hogy az az ütés, amit a montenegrói játékos elkövetett, az eldöntötte. Inkább úgy mondom, hogy hamarabb eldöntötte a meccset, de én egész meccsen azt éreztem, hogy fizikálisan jobban bírjuk és mi dominálunk. Emellett azért nagyon nehéz volt, de azért örülök, hogy sikerült megverni őket.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


A VLV FELHÍVÁSA

A január 1-je óta 0 (nulla) forint bevétellel gazdálkodó vlv szponzort, hirdetőt keres az év fontos külföldi eseményeinek tudósításához.

Nem lett támogatónk a zágrábi tornára, családi költségvetésből vagyunk ott.

Támogatók nélkül nem leszünk képesek eljutni a következő tornákra:

Bajnokok Ligája F8 (Hannover, június 6-7-8.)

Az EK/VL nyolcas döntőjén elért továbbjutás esetén:

Világliga Szuperdöntő (Belgrád, június 18-23.)

Világbajnokság (Kvangdzsu, Dél-Korea, július 12-28.)

A külföldi programok a magyar válogatott felkészülési tervének elkészültekor még bővülhetnek.

Kérjük a vízilabda iránt érdeklődő cégeket, segítsék munkánkat

A további eredmények (folyamatosan) és a torna teljes programja:

Péntek

Spanyolország-Szerbia 13:12 (5:4, 3:1, 3:4, 2:3)

G.: Munarriz 5, Tahull, Mallarach 2-2, Barroso, Fernandez, Perrone, Bustos Sanczeh, ill. Mandics 3, V. Rasovics, Pijetlovics, F. Filipovics, Prlainovics 2-2, Lazics

Ez az eredmény azt jelenti, hogy mivel a legjobb négy közül csak három juthat be a Világliga belgrádi szuperdöntőjének mezőnyébe, egy meccset még nyernünk kell ehhez.

Olaszország-Oroszország 11:9 (3:3, 2:2, 1:3, 4:1)
G.: Echenique 4, Figlioli, Aicardi 2-2, Molina, Velotto, N. Presciutti, ill. Vasziljev, Nagajev, Sepeljev 2-2, Merkulov, Holod, Liszuvov

Görögország-Horvátország 11:13 (2:1, 4:5, 1:4, 4:3)
G.: Funtulisz 3, Gunasz, Vlahopulosz 2-2, Geniduniasz, Papanasztasziu, Derviszisz, Murikisz, ill. L. Fatovics 3, Jokovics, Vrlics, Setka, X. Garcia 2-2, Loncsar, Buljubasics


Április 6., szombat

15.00 Montenegró-Oroszország (az 5-8. helyért) (G5)

16.45 Szerbia-Görögország (az 5-8. helyért) (G6)

18.30 Magyarország-Olaszország (elődöntő) (G7)

20.15 Spanyolország-Horvátország (elődöntő) (G8)

Április 7., vasárnap

15.00 G5 vesztese-G6 vesztese (a 7. helyért)

16.45 G5 győztese - G6 győztese (az 5. helyért)

18.30 G7 vesztese-G8 vesztese (a harmadik helyért)

20.15 G7 győztese-G8 győztese (döntő)

Egy belépőjegy 30 kunába kerül, VÁSÁRLÁS

A torna magyar játékvezetője Kun György.


Az Európa Kupa rövid időre visszanyúló hagyományai szerint a tornára minden részvevő 15 fős keretet nevezhet, meccsenként 13 játékos szerepelhet.

Zágrábban már a FINA új vízilabdaszabályai szerint játszanak. A módosításokat (lásd alább) a FINA döntéshozó testülete decemberben, a kínai Hangcsouban fogadta el.

Az első három helyezett részvételi jogot szerez a Világliga június 18-23-i belgrádi szuperdöntőjére, amelyen 8 csapat vesz részt, Európából négy, beleértve a rendező jogán Szerbiát. Ez azt jelenti, hogy a belgrádi szerepléshez Zágrábban az első három hely valamelyikét kell megszerezni, de ha Szerbia elődöntőbe jut, akkor az esetleges negyedik helyezés is Világliga Szuperdöntőt ér.(A többi kontinensről a március 26. és 31. között, az ausztráliai Perthben megrendezendő interkontinentális selejtezőtornán szerezhetnek belgrádi kvalifikációt a csapatok.)

A Világliga Szuperdöntő belgrádi győztese részvételi jogot szerez a tokiói olimpiára.


A Zágrábban már érvényben lévő szabálymódosítások:

- A támadóidő újraindulásakor (szöglet, blokk után) a támadóhoz visszakerülő labda esetén és kiállítás miatt újra kezdődő (emberelőnyös) támadás esetén az óra nem 30, hanem 20 másodpercről indul, ennyi idő van a támadásra. (Emberelőnynél kivétel, ha a kiállítás pillanatában 20 másodpercnél több ideje volt a támadó csapatnak, ez esetben az eredeti idő marad az órán.)

- A kaputól két méteren belüli körzetben elkövetett szabálytalanság esetén a szabaddobást nem feltétlenül a szabálytalanság konkrét helyétől, de a kétméteres vonalról kell elvégezni.

- A sarokdobást elvégző játékos nemcsak játékostársának passzolhat, hanem közvetlenül kapura lőheti a labdát, sőt, úszva elindulhat a labdával és ezt követően is kapura lőhet.

- Játék közbeni cserénél a bejövő játékos az alapvonal és a félpálya között bárhol bejöhet a játéktérre.

- Az időkérést jelző gombot a csapat stábja kezeli a kispadnál.

- Félidőben a szünet az eddigi öt perc helyett három perc.

- Hat méteren kívüli szabálytalanság esetén a labda nemcsak közvetlenül lőhető kapura, hanem a játékos lövés nélkül is játékba hozhatja, úszhat vele és ezt követően is rálőheti. (Ez utóbbi esetben a védő támadhatja őt.) 

- A kapus a félpályán áthaladva is játékba avatkozhat, elvégezhet ötméterest - meccs közben és az esetleges szétlövésnél is.

- Az eddigi negyedenkénti egy időkérés helyett a mérkőzés időtartama alatt összesen kétszer kérhet időt egy csapat, ezt viszont bármikor, amikor birtokolja a labdát.

- Ha a kapu felé úszó (már csak a kapussal szemben lévő) támadó játékost a kaputól hat méteren belüli körzetben hátulról szabálytalanul (tehát nem csak a labdát érintve) akadályozzák a lövésben, játékvezetőnek büntetőt kell ítélnie.

- A hat méteres vonal körüli, tisztázatlan helyzetben a játékvezető rámutat a hat méteres vonalra. Ez esetben a szabaddobás közvetlenül kapura lőhető, ha ez a kézjelzés elmarad, nem lehet azonnal rálőni a labdát.

- A játékvezetők meccs közben rádiókapcsolatban vannak és kommunikálnak egymással, párbeszédüket a delegátus is hallja.

- A meccs videófelvétele alapján utólag szankcionálhatnak olyan szabálytalanságot (brutalitást), amit a játékvezetők a találkozó közben nem vettek észre. Elmarasztalás esetén a vétkes legalább egy mérkőzésre szóló eltiltást kap. A vizsgálatot csapat is kezdeményezheti (a lefújást követő 30 percen belül, 500 svájci franknak megfelelő összeg megfizetésével egyidejűleg), de a TWPC saját kezdeményezésére is eljárhat ilyen esetben.