FACEBOOK

Tokióban még az olimpián, de... - A sportág jövőjéről tanácskoznak Budapesten

Tokióban még az olimpián, de... - A sportág jövőjéről tanácskoznak Budapesten
hozzászólás, 2018.04.25.

Rendre cáfolják, pedig a veszély valós: a vízilabda már a Tokiót követő olimpián lekerülhet a Játékok programjáról. Hosszú évek óta képtelen megújulni, a modern kor üzleti és "szórakoztatóipari" követelményeihez alkalmazkodni a sportág. Az eddigi reformkísérletek kudarcba fulladtak vagy "csak" nem hoztak eredményt. A végórában találkoznak a szakemberek a világ minden tájáról az e heti budapesti világkonferencián. Molnár Tamástól a legmagasabb rangú magyar pólós sportdiplomatától érdeklődtünk a részletekről.


Száztíz ország 150 szakemberének részvételével rendeznek két és fél napos konferenciát Budapesten, csütörtöktől. Nemcsak edzők, sportdiplomaták lesznek jelen, hanem a NOB képviselőt, televíziós és más kommunikációs szakemberek is.

A budapesti sportdiplomáciai nagyhét során a FINA TWPC (a vízilabdasportért felelős szakbizottság), sőt, maga a FINA Büro is ülésezik, s az előzetes információk szerint a konferencán elhangzott véleményeket is figyelembe veszi majd döntéseinél. Pikáns része a várható programnak, hogy az utóbbi időben nem túl jó kapcsolatban lévő FINA- és LEN vezetés egyaránt itt lesz, csak remélni tudjuk, hogy a sportág érdekében együttműködnek majd.

Legutóbb a mexikói Cancúnban rendeztek hasonló fórumot, s általános megítélés szerint az ott elhangzottaknak nem volt nagy hatása a sportág fejlődésére. A nézők száma világszerte csökken, a meccsen történtek nem veszik fel a versenyt sem látványosság, sem közérthetőség terén a szponzorok által is jobban preferált többi csapatsportággal.

A mostani konferencián 20 különböző támában lesznek előadások, s kisebb körben is megvitatnak fontos kérdéseket a szakemberek. A javaslatokat összegzik, s ennek alapján próbálnak új irányt meghatározni a sportág nemzetközi irányítói.

A KONFERENCIA TELJES PROGRAMJA (pdf)

A szervezők ígérete szerint a teljes program élő streamen követhető lesz, itt a vlv-n külön helyet biztosítunk ennek.


Megkérdeztük a FINA TWPC magyar tagját, hogy a konferencia és a döntéshozó fórumok tanácskozása előtt mi a magyar álláspont. 
 
MOLNÁR TAMÁS a vlv-nek:

- A magyar álláspont szerint nem kell feltétlenül lényeges szabálymódosításokat bevezetni. Ugyanakkor nem szabad beszűkülni, figyelembe kell venni a külső szakemberek véleményét. Azokról a módosításokról érdemes beszélni, amelyek erősítik a sportág látványos elemeit, a gyorsaságot és kevésbé adnak teret a fizikai erő érvényesülésének. Továbbá bevezetni bármilyen változtatást csak alapos tesztelés, elemzés után lehet. Ezt is tervezi a sportág nemzetközi vezetése.

A TWPC-nek úgy kell működnie, hogy a vízilabdasort érdekeit képviselje, ne a 15 emberét. 

- Veszélyben van szerinted a vízilabda olimpiai részvétele Tokió után?

- Remélem, hogy erről nincs szó. 


A sportág nemzetközi helyzetét legutóbb Barcelonában értékelték egy tanácskozáson. Akkor részletekbe menően tekintették át a szakemberek a jelenlegi szabályokat és egy sor módosítást javasoltak annak érdekében, hogy e finomításokkal a játék látványosabb legyen, sokkal alkalmasabb az érdeklődés felkeltésére a jelenleginél.

E szabályok már bizonyosan tesztelve lesznek az augusztusi szombathelyi junior világbajnokságon és nagyon valószínű, hogy - a konferencián elhangzottakat is mérlegelő - budapesti TWPC-ülés majd FINA Büro-tanácskozást követően az októberben kezdődő 2018-19-es FINA Világliga-sorozat is a módosított szabályokkal zajlik majd.

Ezek a következők:


- a szabaddobást eddig csak a szabálytalanság helyéről lehetett elvégezni, ha elkerült onnan, vissza kellett vinni. Mostantól ez nem lesz szükséges. A szabaddobást továbbá akkor is kapura lehet lőni, ha nem passzolta le a játékos, maga hozta játékba, úszhat is vele és bedobhatja másik játékostárs labdaérintése nélkül;

- az ötméteres hatméteres lesz, a lövő lóbálhat, viszont a kapusnak nem kell majd a gólvonalon maradnia, hanem kijöhet két méterig;

- a sarokdobást kapura lehet lőni;

- szöglet után csak 20 másodperces lesz a támadóidő;

- a kiállítási idő 20 másodpercét nem 30 másodperces teljes támadóidőből, hanem csak 20 másodperctől számolják vissza vagyis fórba kerül ugyan az adott csapat, de a támadóideje az eddig megszokottnál kevesebb lesz, gyorsabban kell cselekednie;

- a második negyed utáni nagyszünet időtartama a jelenlegi 5 percről 3 percre csökken;

- az időkérés rendszere megváltozik, a negyedenkénti egy lehetőség helyett meccsenként két időkérése lehet az edzőnek, ezzel a mérkőzésen bármikor élhet majd;

- abban az esetben, amikor a mai szabályok szerint labda nélküli kiállítást ítélnek a centert fogó védővel szemben, a jövőben az illetőnek nem kell kiállnia, csak egy hibapontot írnak a neve mellé. Ezzel csökken a kiállítások száma (és nőhet a kipontozódásoké), aminek a játékra, a taktikára gyakorolt várható hatását nyilvánvalóan elemezni fogják a szakemberek;

- a támadó  csapat az alapvonaltól a félpályáig bárhol cserélhet.

A riói olimpia meccseit követően nagy visszhangja volt (elsősorban a közösségi médiában) annak, hogy elég sok brutalitást nem ítéltek meg a bírók. A jövőben várható, hogy a nagyobb világversenyeken, amelyek meccseiről rendelkezésre áll a FINA saját hivatalos felvétele (természetesen a tévéközvetítés alapján) - a vitatott esetben a mérkőzés után, a videó elemzését követően utólag elmarasztalhatnak, eltilthatnak játékost.


Molnár Tamástól megtudtuk, hogy a sportág megújítására tett kísérletek már hoztak részeredményeket. A játékvezetők "bemikrofonozása" (az egymással és a zsűrivel történő jobb kommunikáció érdekében) kezd teret nyerni, a Világliga interkontinentális selejtezőtornáján már alkalmazták ezt a magyar kezdeményezésre terjedőben lévő módszert.