FACEBOOK

Märcz Tamás: ,,Megtört a szerb hegemónia,,

Märcz Tamás: ,,Megtört a szerb hegemónia,,
hozzászólás, 2017.09.20.

Märcz Tamás szövetségi kapitány az elmúlt hét végén Máltán megnézte az U17-es Eb utolsó két napjának eseményeit. Szakmai tapasztalatairól kérdeztük és a magyar ifik által nyújtott teljesítményről kértük a véleményét.

Támogatónk a HerbaDoctor

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- A nyár tapasztalata összességében az, hogy egy picit megtört a szerb hegemónia az utánpótlásban. Az látszik a fiataloknál, hogy nagyon kiegyensúlyozott lett a mezőny, ami a jövőt (lehet, hogy nem a nagyon közeli jövőt, de mondjuk a 6-8 év múlva elérkező időszakot) tekintve azt jelenti, hogy nagyon kiegyenlített, kiegyensúlyozott mezőnyre lehet számítani a felnőttek mezőnyében is.

Látható, hogy minden nemzeti csapat igyekszik a saját útját járni és próbálja valamivel kompenzálni a még meglévő hiányosságait vagy kirukkolni olyan dologgal, ami a javára fordíthatja az éles meccseket. Ki a szervezettségben, ki az egyéni képzés súlyának növelésével, ki a technikai képzés előtérbe helyezésével, van, aki mindezzel egyszerre - a lemaradók próbálják utolérni a mezőnyt, az élen állók pedig megtartani előnyüket, ami egyre nehezebb.

- Nagyon nagy a különbség a felnőttek és az ifjúságiak szintje között egy világversenyen? Mit tapasztaltál?

- Korábban is láttam már sok serdülő és ifjúsági mérkőzést a magyar utánpótlás bajnokságokból, nem volt új nekem ez a szakmai légkör, a Máltán szereplő magyar csapat játékosainak túlnyomó többségét is ismertem már. Ahogy ebben a korosztályban általában, most is jellemző volt - nemcsak ránk, hanem minden csapatra -, hogy nagy a kilengés a mutatott teljesítményt illetően, nemcsak mérkőzések között, hanem gyakran még az adott meccsen belül is. Ennek tulajdonítom, hogy olyan csapat nyert, amely a torna során kétszer is vereséget szenvedett. A spanyolok is kikaptak már, mire a döntőhöz értek, s olyan erős csapatok, mint az olasz, a horvát, a szerb a sorsdöntő mérkőzésen "elhullottak". 

Mindig fontos, hogy egy csapat hogy tudja időzíteni a formáját, ez egy külön műfaj. Azt mondom, hogy ez a torna a lebonyolítás miatt még a felnőttekénél is nehezebb, hiszen itt egy hét alatt kell lejátszani az összes meccset, a felnőtteknél minden második napon pihenni lehet. Nincs különbség viszont abban, hogy a nagy vízválasztó itt is a negyeddöntő. Ott történtek az igazán nagy meglepetések, most például egyik csoportelső sem jutott be a legjobb négy közé. Nekünk a negyeddöntő nagyon jól sikerült, azt gondolom az elődöntőben nem tudtuk igazán kibontakozni, de tény hogy egy nagyon szervezett, tudatos vízilabdát játszó spanyol csapattól kaptunk ki.

Azt láttam még, hogy van egy-két olyan játékos már az U17-es nemzetközi mezőnyben is, aki nagyon jó teljesítményt nyújt és szinte biztos, hogy a közeljövőben látni fogjuk őket felnőtt nemzeti válogatottjukban is és ott is húzóemberekké válhatnak. Szerintem az egész mezőny nagyot ugrott az elmúlt évekhez képest. Látszik a csapatokon a felkészültség, az, hogy sokat gyakorolnak együtt, széles a taktika repertoárjuk. Tetszett, amit láttam a torna végén, a kiélezett, fontos mérkőzések során.

- A magyar éremszerzést hogy értékeled?

- Úgy gondolom, hogy rendkívül erős mezőnyből hoztuk el a bronzérmet, ami nagyon jó, de az edző és a játékosok nyilatkozataiból is kitűnt, hogy bár az esélyesek közé tartozunk, ez nem szabad, hogy elkényelmesítsen bennünket, mert ha nüanszokon múlik, hogy valaki négybe jut, érmet szerez, akkor ebben mindig megvan a kudarc kockázata is. Ezt minimálisra lehet csökkenteni, ha valaki megfelelően készül fizikálisan és taktikailag is.

Gratuláció illeti U17-es válogatottunkat a játékosoktól kezdve a szakvezetésig, tudom, sokat dolgoztak a nyáron és manapság minden éremnek örülni kell. Biztos vagyok benne, hogy van fantázia ebben a gárdában, de természetesen még sok a fejlődési lehetőség, ne felejtsük el, hogy fiatal vízilabdázókról van szó, akiknek többsége még nem játszik első osztályú bajnokságban, most kezdenek odaérni a felnőttek szintjéhez, még ha egy-kettő már meg is fordult a OB1-ben is. Ha lesz lehetőség arra, hogy együtt tudjanak edzeni, akkor biztos, hogy lesz jövője ennek a csapatnak. Természetesen egyénileg is kikerülhet ezekből a játékosokból olyan, akinek beépítése perspektíva lehet a felnőtt válogatott számára. Szeretném ha szorosan összehangolódna a nálunk és az utánpótlásban folyó taktikai munka is a jövőben, hogy minél könnyebb legyen az átjárás az utánpótlás és a felnőtt csapatok között. Lesznek erről egyeztetések.

- Anélkül, hogy részletes egyéni értékelést kérnék, tudsz mondani olyan neveket, akikre felfigyeltél a most látottak alapján a csapatunkból?

- Nem láttam minden mérkőzést, de a napokban végig fogom nézni felvételről azokat a mérkőzéseket is, amiket nem láttam élőben, úgy lesz teljes a kép, ezért nem is szeretnék senkit sem kiemelni. A helyszínen látottak alapján úgy ítélem meg, hogy a magyar játékosokra is igaz volt a nagy teljesítményingadozásra vonatkozó, említett megállípítás, akár egy-egy mérkőzésen belül is. Bravúros dolgok az egyik pillanatban, egyszerű hibák egy perccel később, de mint mondtam, ez valószínűleg a korukból fakadó sajátosság, folyamatosan fog letisztulni és hibamentessé válni a játékuk. Az lesz a jó játékos, aki nem elégszik meg a jelenlegi teljesítményével, hanem felismeri, hogy miben hibázik és miben kell még fejlődnie, hogy még jobb játékos legyen a mostani önmagához képest.

- Köszönöm a beszélgetést!


A magyar válogatott:

Grieszbacher Márk, Lampert Márk (kapusok),
Baksa Benedek, Bóbis Botond,  Dala Döme, Fekete Gergő, Fodor Olivér, Konarik Ákos, Schmölcz Norman, Szieben László, Szőke Benedek, Tóth Gyula, Vékony Ákos (mezőnyjátékosok)


A stáb tagjai:

Szövetségi edző: Horváth János.
Másodedző: Dávid Zoltán.
Kapusedző: Bors László.
Erőnléti edző: Horváth Tamás.

Csapatorvos: dr. Hangody László.
Videóelemző: Horváth Dániel.


A VLV A MÁLTAI U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL:

Hazaérkezett a máltai bronzérmes ifiválogatott

Máltától csak egy kis ugrás kell Szombathelyig - vlv-interjú Horváth Jánossal

Ifjúsági Eb - Magyarország-Oroszország 14:11 - BRONZÉREM!

Ifjúsági Eb - Magyarország-Spanyolország 9:11 - a bronzéremért játszhatunk

Ifjúsági Eb - Magyarország-Görögország 9:4 - ELŐDÖNTŐ!

Ifjúsági Eb - Magyarország-Georgia (Grúzia) 21:7

Ifjúsági Eb - Magyarország-Montenegró 12:11

Ifjúsági Eb - Horvátország-Magyarország 10:10

Ifjúsági Eb - Magyarország-Ukrajna 11:1

Bemutatjuk a máltai U17-es Eb magyar szereplőit

Készen áll a máltai csatákra az ifjúsági válogatott

Itt az ifjúsági Eb-n szereplő magyar válogatott!


A BRONZMÉRKŐZÉS MAGYAR GÓLJAI:


Baksa Benedek első gólja


Bóbis Botond első gólja, ötméteres


Fekete Gergő első gólja


Schmölcz gólja


Fekete Gergő második gólja


Bóbis Botond második góla


Baksa Benedek második gólja


Vékony Ákos gólja


Baksa Benedek harmadik gólja


Bóbis Botond harmadik gólja


Baksa Benedek negyedik gólja


Bóbis Botond negyedik gólja


Baksa Benedek ötödik gólja


Szieben gólja


Címkék:
Märcz Tamás U17