FACEBOOK

Kemény Dénes az Arénában

Kemény Dénes az Arénában
hozzászólás, 2012.08.31.

Csaknem egyórás beszélgetésre volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége Kemény Dénes, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A péntek este sugárzott műsorban - Farkas Dávid kérdéseire válaszolva - a kapitány az eddigi legnagyobb részletességgel beszélt az elmúlt négy évről, a londoni ötödök helyről. Összefoglaló és a teljes beszélgetés videófelvétele:


Kemény Dénes várhatóan szeptember közepére-végére dönti el, hogy miként folytatja pályafutását.

A londoni mérkőzéseket még nem nézte vissza, szeretne legalább egy hétig kiszakadni a vízilabda világából, eltávolodni magától a londoni fejleményektől is. Ezt azért nem tudta megtenni eddig, mert a média természetesen folyamatosan érdeklődik, másrészt barátai, ismerősei is rendre "előhozzák a témát".

A riporter óvatos puhatolózására számos részletet már most megosztott a hallgatókkal, annak ellenére, hogy a történtek higgadt elemzése még hátravan.

Megtudtuk például, hogy értékelése szerint a fizikai felkészüléssel nem lehetett gond, amit sok más mellett az is mutat, hogy az olimpiai tornán a lövőszázalékot tekintve a szerb és a magyar válogatott végzett a legjobban. A kudarcnak számító ötödik hely okát másutt kell keresni.

A kapitány elismerte: utólag nézve talán vitatható, hogy ilyen sok mérkőzés szerepelt a felkészülési programban, s önkritikusan elismerte azt is, hogy a csapathoz alig több mint fél éve visszetért Kásás Tamás jó teljesítménye mellett másoké visszaesett, így a világklasszis "visszaillesztése" nem hozta a kívánatos pluszt. Amikor ennek okát firtatta a riporter, akkor a kapitány példaként a "túlzott tisztelet" olyan eseteit említette, amikor egy adott szituációban egy játékos fejében átfuthatott a gondolat: ezt most neki kell vajon elvállalnia, vagy Tamásnak.

Szélesebb távlatból nézve Kemény Dénes úgy ítélte meg, hogy a Peking utáni helyzetben irreális volt az újabb aranyérem iránti igény, azonban mire Londonba indult a csapat, már lehetett aranyesélyről beszélni, mert a mieink a győzelemre joggal pályázó válogatottak között voltak.

A londoni meccsek rövid értékelése során, az olaszok elleni negyeddöntőhöz érve a kapitány most is úgy fogalmazott, hogy apróságok döntöttek és lényegében "mi hoztuk fel" az olaszokat olyan pozícióba, amelyben aztán ők rendkívül jó játékkal megvertek minket.

Az ötödik hely megszerzésének kérdése ezután becsületbeli ügy volt, amit nagyon nehezen sikerült teljesítenie a csalódott játékosokból álló csapatnak.

A vízilabdázók egyéni értékelésébe nem ment bele a kapitány, de azt megjegyezte, hogy a teljesítmények hullámzóak voltak, egy-két ember szinte végig jó teljesítményt nyújtott, hozta a tőle elvárható formát, s voltak olyanok, akiknek játékát egy-egy jó szakasz mellett a közepes, vagy az alatti forma jellemezte.

Sok szó esett a beszélgetésben arról, hogy miért kellett ismét az "öregeknek" a vállukon vinni a csapatot, miért nem kerültek be kulcspozícióba fiatalok. Kemény Dénes elmondta, hogy a korábbi olimpiák előtt bátran "cserélt", olyanok helyett is hozott be új embert, akik bizonyítottak, s akiknek ő emberileg is sokat köszönhetett. Most azonban nem látott nagyobb esélyt a győzelemre cserékkel. Nem ment bele annak fejtegetésébe, hogy mai ismeretei szerint most máshogy válogatna-e, de szavaiból érződött, hogy valószínűleg nem.

Kifejtette, hogy az eddigi sikerek furcsa következményeként - és ezt maga sem gondolta volna - az uszodába lejáró gyerekek számának megnégyszereződése a tehetséggondozás, a minőségi játékosokkal való kiemelt foglalkozás rovására ment. A nevelőegyesületek edzőinek ugyanis mindenkivel törődniük kell kell, hiszen munkájukat a szülők tagdíjából végzik, így sem idő, sem vízfelület nincs a kiemelkedő tehetségűekkel való egyéni foglalkozásra.

A sportág általános helyzetével, a sokszor hangoztatott reformokkal kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy elsősorban a játékvezetés szubjektív jellegét kellene kiküszöbölni, hogy az uszodába betévedő nézőnek ne menjen el a kedve az érthetetlen és következetlen ítéletek miatt a vízilabdameccsektől. Ami pedig a sokféle szabálymódosítási ötletet illeti, Kemény Dénes szerint eddig mindenki csak beszélt erről. Előrelépést az jelentene, ha a nagy pólós nemzetek képviselői összefognának és az egységesen kidolhgozott szabályrendszerre "rááldoznának" egy több hónapos tornát, például a nemzeti kupa küzdelemsorozatát. Utána lehetne elemezni a tapasztalatokat, s közös javaslattal odaállni a sportág nemzetközi vezetése elé.

Az InfoRádió a teljes beszélgetést videóra is felvette, s két részben hozzáférhetővé tette.

Aréna Kemény Dénessel 1.



Aréna Kemény Dénessel 2.


17 régi hozzászólás

buvar-kn hozzászólása
2012.09.05. 20:46

Dr.úr miert nem álsz már odéb??8éve csak ugyan az körbe körbe.én ezt már k... unom.Mindenki hibás csak ö nem!aha

qqcska hozzászólása
qqcska37180
2012.09.04. 17:57

jav.: ... miért nem állsz elő...

qqcska hozzászólása
qqcska37179
2012.09.04. 17:56

a szokásos forgatókönyv: -qrumplivirag ekéz egy játékost (most kivételesen felnőttet) -előjön a \"bezzeg ha más igazi tehetség...\" nóta -természetesen a Kemény klán a gátja a fejlődésnek, nekik távozniuk kell -természetesen az ezek utáni fényes jövőbe vezető út egyértelmű - mármint egy ember érti csak, ő... tisztára mint Lenin elvtársék anno: póló_megújulása=régi_emberek_el+igazi_tehetségeket_elő (hogy valami pozitívumot is írjak: igaza van a magas játékosokat illetően, de amig van egy kicsi meg egy colos ugyanarra, ugyanolyan képességekkel, addig a colost fogják választani) qrumplivirag/terkepesz/... most TÉNYLEG komolyan: ha ennyire ostorozod a vízilabdát, akkor miért állsz elő egy programmal, próbálsz meg lenni valaki, akire odafigyelnek, vagy akármi - karosszékből, nickname mögül csak a rosszindulat jön át a mondanivalódból.

qrumplivirag hozzászólása
2012.09.03. 22:06

a Vámosról, hogy tiszta legyen a kép. előnye, természetesen idézőjelben értem nagy darab fickó, két métert veri. bal kezes. lő akkorát, mint a lórúgás. közel négy év bizalmat kapott a Keménytől, benne van a munka úgy válogatott, mint klub szinten. . hátrányai: iszonyú pontatlan, ha nem sikerül eltalálnia a kapust, a kapufát, a blokkot, vagy nem lő mellé, akkor gól, DE ehhez neki vajmi kevés köze van, mivel maga sem tudja hová fog menni a lövése. ha így jobban tetszik, lövése sincs hova lő. nem érti a játékot, mondhatni hiányzik az ösztönös intelligenciája mi a kiváló labdajátékosokra jellemző, holott négy éve tömik a fejét vele. ha más, valóban igazi tehetség kapott volna ennyi bizalmat, akkor az be tudott volna kerülni a válogatott csapatba. természetesen előfeltétele ennek a Kemény Dénes, s a klánja lemondása, hogy végre fejlődhessen a honi vízilabda. nagyképű, öntelt. a végére egy apróság. a magyar edzők bele vannak felejtkezve a nagy testek bűvöletébe. aki az olaszok közül nekünk négyet dobott, valami Felugo, nem éri el az egy méter kilencvenet sem, ha jól tudom. a Giorgetti pedig még az egy méter nyolcvanötöt sem. ezek a magyarok meg azt hiszik, minél nagyobb darab valaki, annál jobb kátékos lesz. marhaság

qqcska hozzászólása
qqcska37174
2012.09.03. 20:46

daret, pedig de - balkezes és jó adottságokkal rendelkezik. az a lökött, aki nem kezd el foglalkozni vele. szerintem.

Daret hozzászólása
Daret37172
2012.09.03. 16:53

qqcska, nem értetted, amit írtam, nem baj...

qqcska hozzászólása
qqcska37171
2012.09.03. 16:03

daret, a pólóban 3 játékost keresnek: kapus, center és balkezes - a többi jön magától a tömeggel (a srácok többsége Kása akar lenni, nem Steinmetz Barna). Vámos jó adottságokkal rendelkezik, viszont (mint a 19 évesek többségének) fejlődnie kell még. ha jól értem, KD ezen fejlődés elmaradását? lelassulását? hiányolta. szerintem a jelenlegi sztár-mentes Vasasban fog annyit játszani, hogy a Kiss/Madaras duó nyomába eredjen... és akkor ott van még Csapó is...

qqcska hozzászólása
qqcska37169
2012.09.03. 14:51

daret, a pólóban 3 játékost keresnek: kapus, center és balkezes - a többi jön magától a tömeggel (a srácok többsége Kása akar lenni, nem Steinmetz Barna). Vámos jó adottságokkal rendelkezik, viszont (mint a 19 évesek többségének) fejlődnie kell még. ha jól értem, KD ezen fejlődés elmaradását? lelassulását? hiányolta. szerintem a jelenlegi sztár-mentes Vasasban fog annyit játszani, hogy a Kiss/Madaras duó nyomába eredjen... és akkor ott van még Csapó is...

Daret hozzászólása
Daret37162
2012.09.03. 00:11

Kicsit lesavazta Vámost. Ha ennyire nem jó a srác, akkor miért hívta be annak idején (legelőször) keretedzésre?

toldo hozzászólása
toldo37154
2012.09.02. 06:48

2012-2013-as szezonra gondoltam,elnézést.

qqcska hozzászólása
qqcska37153
2012.09.02. 00:44

csak egy gyors kérdés: hogyan kell tiszta, átlátható, egyszerű sportá tenni a vízilabdát? na jó, még egy: kik azok a játékot játszók, akiknek össze kellene fogni? másképpen: ki mondja meg kik azok, akik beleférnek az összefogásba?

toldo hozzászólása
toldo37152
2012.09.01. 19:15

Kezdődik a 2011-2012-es szezon,a játékvezetők májusi járandósága még nincs kifizetve. Mvlsz-ben még mondja valaki,hogy nincs minden rendben!

qrumplivirag hozzászólása
2012.09.01. 16:50

nos, akkor menjünk sorjában, a riport tematikáját követve! lesz 13 kérdésem. plusz egy, a ráadás. az első: mindenki elfogadta a mérkőzésszámot. ki mert volna ellent mondani? főleg annak tükrében. hogy a kedves papa, a Fecsó bácsi megosztotta az országgal abbéli nézetét, hogy az ő fiának esetleg, megismétlem, esetleg 2-3 ember tehet fel egyáltalán kérdést a vízilabdával kapcsolatban. ki ez az ember? kinek képzeli magát, s a fiát? hol él ő? vagy esetleg nem vettem volna észre, s megvalósult közben a magyar vízilabda együtmműködési rendszere? . második: szerinte hibátlan volt az erőnlét, tekintettel arra, hogy a lövőszázalékunk megegyezett a szerbekével. lehet, hogy nem a megfelelő helyzetben lőtték el a labdát mégis? esetleg a mentális felkészítés nem sikerült? esetleg belső konfliktusoktól terhelt volt a londoni tartózkodás a játékosok között, vagy akár a kapitánnyal szemben? . harmadik: a szerb meccsre még nem voltak olimpiakészek. miért? hova utaztak? nyaralni, vagy versenyezni? konklúzió: hibás, rossz felkészítés . négy:szerinte, bár az olaszok jobban játszottak, ennek semmi előjele nem volt. és az a bronzmeccs? ahol a harmadik negyedtől hathatós bírói segítséggel szereztük meg a harmadik helyet? természetesen kellett ehhez a Biros, s a Kiss Gergő, meg a Madaras jó, klasszis játéka. én már akkor láttam, hogy az olaszok jobbak. . öt: szerinte nem volt túlzott az elvárás. ha az a lövés bemegy, a kausunkról bekkünkről nem befele pattan a labda, stb, stb? csak a jó csapatnak va szerencséje! . hat: statisztikai adatokba kapaszkodik. csak ismételni tudom magam, lásd mint fent! nem volt jó a csapat, következésképpen elrontotta a négy évet, s ellopott a jövőtől négy évet! EZ A TÉNY! . hét. utánpótlás, a kedvencem! sok gyerek, nem tudtunk élni vele!a tehetséggondozás kivánnivalót hagyott maga után, mondja a kapitány. a kedves papának, a Fecsó bácsinak mekkora a szerepe, felelőssége ebben? közvetve a kapitányé mekkora? . nyolc: más sportágakban stabil alapon áll az uánpótlás, mondja. itt miért nem? ki, kik felelősek az utánpótlás szétveréséért? a belterjességért? a nepotizmusért? . kilenc: a Vámos esetében képzettségi hiányosságokról beszél. esetleg a kedves papa, nem tudott volna segíteni? ez a Vámos is egy állatorvosi ló egyébként. nem volt első számú játékos a KSI-ben, a Csapót tolják amióta vízilabdázik. majd meglátjuk mire viszi. . tíz: tagdíj, szülő, figyelem a gyerekekre. hogy lehet, hogy szinte csak a szponzorok, edzők, bennfentesek gyerekei tehetségesednek meg úgy általában? a szegényebb szülők gyerekei pedig mehetnek a levesbe? . tizenegy: játékos a fiatalabbakat segíti. egyik innen kitörölt hozzászólásomban említettem volt bizonyos Ivan Lendl nevét. mikor már leszálló ágban volt, kutya kötelességének érezte teljes erőből, a végsőkig küzdeni a fiatalok ellen, mert azok így válhatnak csak jó játékossá, mint nyilatkozta. a Kiss Gergő esete példa lehet, hogy sokat kapott a sportágtól, a klubtól, s most ebből vissza akar adni, segíteni akarja a bajba lévő volt egyesületét. . tizenkettő: már Pking után látta a bajt, nem volt egyedül, ketten voltuk, utánpótlás, papa szerepe, miért nem csinált semmit? tudni kell időben abbahagyni! . tizenhárom: erről már beszéltem a margitszigeti torna kapcsán. össze kellene fogni a játékot játszóknak, a játékot vezető bírók, s a szövetsége ellen! tiszta, átlátható , egyszerű sporttá kell tenni a vízilabdát, s a nemzetközi sport televíziók vevők lesznek rá! . tizenhárom plusz egy: a játékosok háta biliárdasztal méretű. ma már lehet rá reklámot festeni, ami a vízben nem oldódik! mivel mezük nincs, a gatyájuk meg víz alatt van. a szünetekben pedig szinkronúszó lányok szórakoztathatnák a közönséget! minden megvan, mire egy férfi ember vágyik! akciódús, férfias küzdelem, s csinos lányok!

qqcska hozzászólása
qqcska37150
2012.09.01. 15:54

ezt már egyszer elsütötte. :-/

lézer hozzászólása
lézer37149
2012.09.01. 14:02

látó TETSZIK!:-) Hol voltál eddig???

látó hozzászólása
látó37148
2012.09.01. 13:49

Amikor az ősközösségben a Törzs tagjai az egyik mindent elmosó nagy Vihar után végre nagy nehezen rájöttek, hogy nem az idős varázsló, családja, barátai és a közeli üzletfelei csinálják az Esőt, a Tüzet, a Vihart, az Áradást és a Bő Termést, ráadásul a népekben az is letisztult, hogy őket a legkevésbé sem érdekli úgy általában a Törzs Népének a Sorsa, annál inkább a Törzs javainak busás része, no meg a Nagy Viharok közti Tüzes Víz Kúrák bódító hatása, feldúltan ízekre szedték, majd az esti falutűznél kisebb ünnepség keretében, lassú tűzön jól átsütve, jó étvággyal, elfogyasztották őket! A kezes kiszolgálóiknak (a Törzsfőnök, a kivénhedt és megfáradt alvezérek, a fizetett hamis hírvivők, a lelkes besúgok, a nyálcsorgató talptisztogatók) megkegyelmeztek, de bezavarták őket a vadonba a vadak, ragadozók, hiénák és sakálok közé. Eső, Tűz, Vihar és Bő Termés, és főleg bátor Harcosok és Vadászok, akik mindig biztosították a Falunak az elegendő Friss Húst, voltak azután is! Aztán mindig jött újabb Varázsló és Új Törzsfőnök és ők is rövid idő alatt elfelejtették, hogy: Habár felül a Gálya és alul a Víznek árja, azért a Víz az úr. A vízilabda sportban meg aztán különösen! Szerencsére itt Európában a feldarabolás és az emberevés ma már nem dívat, azonban különböző Törzsi Szokások és Ceremóniák megmaradtak!

turkics hozzászólása
turkics37147
2012.09.01. 10:45

ábetyáááárját. Hallhattunk 50 tartalmas percet, melyben szó sem volt Szécsi Zoltán nyilatkozatáról... És ez nem az InfoRádió hibája