FACEBOOK

Megkezdődött...

Megkezdődött...
hozzászólás, 2008.08.08.

Hivatalosan megkezdődött a XXIX. nyári olimpia Pekingben. A megnyitó ünnepséget becslések szerint négymilliárd ember kísérte figyelemmel szerte a világon. Egy órával az ünnepség kezdete előtt a stadion mellett néhányan Tibet szabadságáért tüntettek. A magyar delegáció Guatemala és a Dominikai Köztársaság között érkezett be a Madárfészekbe, a piros-fehér-zöld zászló a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kammerer Zoltán kezében volt.


Az olimpián 204 ország vesz részt, ami rekordnak számít. A menetet az előző játékoknak otthont adó Görögország nyitotta meg, majd következtek a guineaiak és a többi 202 nemzet. Az eredeti 205 delegációból azért lett csak 204, mert a NOB a nap folyamán kizárta a résztvevők közül Bruneit, amely egyetlen versenyzőt sem nevezett a megadott határidőig.

A lobogót tartó sportolók többsége, pontosan 61 fő az atléták közül került ki. Második helyen 19 kitüntetett személlyel az úszók álltak, míg a cselgáncsozók 17 zászlót lobogtattak. Kammerer Zoltánon kívül további 12 kajakos és kenus részesült a megtiszteltetésben. A képzeletbeli sort egy-egy kiválósággal a vízilabdázók, az íjászok, a műugrók és a lovasok zárták. Érdekes, hogy egy zászlót egy - meg nem nevezett - edző, egy másikat pedig egy sportdiplomata vitt.

A magyar delegáció a kínai ábécé sajátosságai miatt 83-adikként, Guatemala és a Dominikai Köztársaság között érkezett be a Madárfészekbe, a piros-fehér-zöld zászló a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kammerer Zoltán kezében volt. A hölgyek piros-fehér tarka ruhában hozzá illő kalappal, a férfiak pedig sötét nadrágban, vajszínű zakóban és piros nyakkendőben vonultak fel.  A 169 sportolóból természetesen nem lehetett mindenki jelen, mivel többen még otthon készülnek, míg vannak olyanok - például a dzsúdós Csernoviczki Éva -, akik szombaton már versenyeznek. Férfi vízilabdázóink szállásukon, tévén nézték az eseményt, a felvonulók között felfedeztünk viszont női vízilabdázókat és láttuk Köpf Károlyt, a szövetség főtitkárát is.

Az országok nevét három nyelven, franciául, angolul és kínaiul tüntették fel a zászlókon, illetve a két óriási kivetítőn. Némi csalódást keltett, hogy a két Korea a kezdeti sikeres egyeztetés után mégsem közösen jelent meg a stadionban. Az utolsó pillanatban a kizárás alól felmentett Irak ugyanakkor nagy tapsot kapott.

A csaknem kétórás bevonulási ceremónia végén - melyet a kosarassztár Jao Ming (Yao Ming) vezette házigazdák küldöttsége zárt - a szervezőbizottságot irányító Liu Csi (Liu Qi) és Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke lépett a Madárfészek közepén lévő emelvényre.

Liu Csi üdvözölt mindenkit, megköszönte a NOB bizalmát, kiemelve, hogy 1,3 milliárd kínai ember szíve hét éve együtt dobog az ötkarikás mozgalommal. Hangsúlyozta, hogy az "emberek olimpiája" környezetbarát és csúcstechnológiával támogatott lesz.

"Egy álom valóra vált, bravó, Peking!" - kezdte beszédét az MTI tudósítása szerint Jacques Rogge. "A közelmúltbeli tragikus szecsuáni földrengés után e játékok mottója legyen az öröm, a remény és a büszkeség. Kedves sportolók! Ne feledjétek, hogy a következő nemzedék példaképei vagytok, mondjatok tehát nemet a doppingra és a csalásra! Köszönöm a szervezők fáradhatatlan munkáját" - tette hozzá.

Ezt követően Hu Csin-tao államfő a hagyományoknak megfelelően egyetlen mondattal megnyitottnak nyilvánította a játékokat, majd az olimpiai himnusz akkordjaira felvonták az ötkarikás lobogót, néhány perc múlva a versenyzők és a bírók tettek esküt. Előbbiek nevében Csang Ji-ning (Zhang Yining) asztaliteniszező, utóbbiak nevében pedig Huang Li-ping (Huang Liping) tornabíró mondta el a fogadalmat.

Helyi idő szerint kevéssel éjfél előtt érkezett meg a fáklya, amelyet a stadionban jelenlegi és korábbi kiváló hazai sportolók vittek körbe: Hszü Haj-feng (Xu Haifeng) sportlövő, Kao Min (Gao Min) műugró, Li Hsziao-suang (Li Xiaoshuang) tornász, Csan Hszü-kang (Zhan Xugang) súlyemelő, Csang Csün (Zhang Jun) tollaslabdázó, Csen Csung (Chen Zhong) tekvondós és Szun Csin-fang (Sun Jinfang) röplabdázó.

A lángot végül az 1984-es Los Angeles-i játékokon három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyert tornász, Li Ning (Li Ning) gyújtotta meg.

A több mint három és fél órás műsort látványos tűzijáték zárta.

MTI-fotógaléria a megnyitóünnepségről I.

MTI-fotógaléria a megnyitóünnepségről II.

MTI-fotógaléria a megnyitóünnepségről III.




(Fotók: MTI)

7 régi hozzászólás

Ravub hozzászólása
Ravub12794
2008.08.09. 10:39

kicsibjörk: Roppant egyszerű az ok, BABONA!!! Se 2000-ben, se 2004-ben nem vettek részt a megnyitón...

adrienn1203 hozzászólása
2008.08.08. 23:56

Várom már azt a záróünnepséget!:D És nemcsak azért,h megnézhessem milyen jól áll a fiúknak az öltöny (az tuti biztos,h jól:D),hanem,h ARANYosan mosolyoghassanak...;) Sztem úgy néznek ki a lányok,mint a piros pöttyös dalmaták...:S (A britek csúnyábban fogalmaztak...:/).De hát nem a ruha teszi az embert! HAJRÁ FIÚK!Hajrá lányok!

mtv hozzászólása
mtv12787
2008.08.08. 22:48

Baló György egyszerűen kritikán aluli.

Ági hozzászólása
Ági12786
2008.08.08. 22:46

Szerintem is csúnya volt a ruha, szegény lányok... Fiúk jól tették, hogy otthon maradtak, koncentráljanak csak a lényegre. Majd a záróünnepségen bulizhatnak.

Szöszke hozzászólása
2008.08.08. 22:36

Nem az öltönyös képek hanem a harmadik ARANY a LÉNYEG AZ PEDIG MEGLESZ!

kicsibjörk hozzászólása
2008.08.08. 21:39

Nem értem, miért nem lehettek ott a fiúk, mikor nem szombaton meccselnek majd. Megnyitó, hát nekem nem tetszett, sokkal ötletdúsabb volt az athéni, bár Peking kitett magáért látványban, pompában. Néha túl jót akartak összehozni, ami rontott az egészen. HAJRÁ MAGYAROK!!!

orsi hozzászólása
orsi12778
2008.08.08. 20:05

nagyon szép megnyitó volt!!!:)