FACEBOOK

Megvan a FINA-NOB-döntés: 12+1 játékos mehet az olimpiára!

Megvan a FINA-NOB-döntés: 12+1 játékos mehet az olimpiára!
hozzászólás, 2019.11.30.

Lausanne-ban szombaton megszületett a döntés: a tokiói olimpia női és férfi vízilabda-tornájának meccsein csapatonként 12 játékos szerepelhet, további egy játékos is ott lehet az olimpián, őt sérülés, betegség esetén lehet majd becserélni két mérkőzés között.


A FINA szombaton tájékoztatta a szövetségeket a döntésről, amely a NOB IOC-vel való megegyezés alapján jött létre, tehát minden szempontból hivatalosnak tekinthető.

E szerint a tokiói olimpia vízilabda-mérkőzéseire 12 játékost lehet majd nevezni (ezen belül két vagy akár csak egy kapust), további egy játékos is akkreditációt kap az olimpiára, de a többiekével nem azonos értékűt. Őt a mérkőzések közötti időszakban, orvosi jóváhagyással lehet majd cserélni a 12 játékos valamelyikével. (Egyelőre nem világos, hogy ez a csere többször is végrehajtható-e.)

Mint ismeretes, a NOB két évvel ezelőtt olyan döntést hozott, hogy az olimpiai vízilabda-tornán a nők mezőnyét nyolc csapatról tíz csapatra emelik fel. A férfiaké nem változott (12 csapat). Ennek azonban ára volt, az egy csapatban szereplők számát 13-ról mind a nőknél, mind a férfiaknál 11-re csökkentették. Ez a döntés megdöbbenést váltott ki a vízilabda világában, ugyanis mind a játék fejlődése, mind pedig a szabályok módosítása olyan irányú, hogy súlyos gondokat okozna, ha a csapatok létszáma jelentősen, két fővel csökkenne.

Korábban azt lehetett hallani, hogy a 11+2-es variációnak lehet létjogosultsága, vagyis 11-en szerepelnének a meccsen, de további két játékost sérülés esetén lehetne cserével bevetni. (Ők azonban nem lakhatnának a faluban.) Ehhez képest óriási előrelépés a plusz egy fő is.

MÄRCZ TAMÁS szövetségi kapitány a vlv-nek:

- Ez mindenképpen jó hír! A mai vízilabda 11-nél nagyobb létszámú csapatokat követel meg, a most bejelentett létszám már közelít ahhoz, amit megszoktunk. Ha ez valóban így lesz és ha plusz egy cserélhető ember is bevethető, ez talán még elfogadható különbség a mostani helyzethez képest.

​Ráadásul ezzel a döntéssel végre tiszta helyzet jön létre, egyre jobban közeledik az olimpia és senki nem tudta eddig, hogy most akkor milyen létszám lesz az ottani mérkőzéseken. Ez a bizonytalanság most megszűnik és a deklarált szabály alkalmazására készülni lehet.

- Gondolom, ez azért nem változtatja meg azt a prioritást, hogy a több poszton is bevethető játékosok előnyt élveznek.

- Nagyot biztosan nem változtat, ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelni, amelyek a mai modern vízilabdát jellemzik. Előny, ha valaki a védelemben és a támadásban is, akár több poszton jó teljesítményre képes.