FACEBOOK

Elhalasztják az olimpiát! - Vári Attila, Bíró Attila és Märcz Tamás a vlv-nek

Elhalasztják az olimpiát! - Vári Attila, Bíró Attila és Märcz Tamás a vlv-nek
hozzászólás, 2020.03.24.

A NOB hivatalosan bejelentette, hogy elhalasztják az idén nyárra tervezett tokiói olimpiát. A rendezvényt ugyanezen a néven ("Tokyo 2020") későbbi időpontban, legkésőbb 2021 nyarán rendezik meg. Az eddig megszerzett kvóták érvényesek. Vári Attila, Bíró Attila és Märcz Tamás reagálása a vlv-nek:


Az MTI a Reutersre hivatkozva kedden kora délután jelentette: a japán miniszterelnök és a NOB elnöke egyetért abban, hogy egy évvel el kell halasztani az idén nyárra tervezett tokiói olimpiai játékokat.

Nem váratott sokat a hivatalos bejelentés sem, a NOB közölte, hogy a játékokat későbbi időpontban rendezik meg, nem később, mint 2021 nyara. A játékok hivatalos neve nem változik, s az olimpiai láng is Japánban marad.

A halasztás oka a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzet, amelynek WHO-s értékelését is figyelembe vették a döntéshozók. 

Az elmúlt napokban sokan kezdeményezték az olimpia elhalasztását, Kanada és Ausztrália bejelentette, hogy nem küld sportolót a játékokra, ha azokat idén nyáron rendezik meg. Sok más sportszövetség is támogatta a halasztást. (A játékok eredetileg tervezett időpontja július 24. - augusztus 9. volt.)

VÁRI ATTILA, az MVLSZ elnöke a vlv-nek:

- Természetesen egyetértünk azzal, hogy az emberek egészségének védelme mindennél fontosabb. A NOB meghozta a hivatalos döntést a halasztásról, a továbbiak nagy mértékben attól függnek majd, hogy a játékok új időpontját mikorra tűzik ki. Mint tudjuk, ez legkésőbb 2021 nyara lehet, de elvileg ennél jóval korábbi dátum is szóba jöhet. A játékok új időpontjának kijelölésekor tudjuk "visszaszámolni" a feladatainkat.

Nyilvánvaló, hogy a menetrend sok szempontból átalakul, mind a felkészülést, mind a versenyrendszerünkbe tartozó bajnokságok lebonyolítását illetően meghatározó lesz a még nem ismert időpont. Ne felejtsük el, hogy egyelőre csak a férfi válogatottunk szerezte meg a részvételi jogot, a nőknek ehhez még kvalifikációs tornán kell jó eredményt elérniük. Természetesen mindkét válogatottunk továbbra is minden támogatást megkap a szövetség és a magyar sportvezetés részéről.

BÍRÓ ATTILA, a női válogatott szövetségi kapitánya:

- Igazából a mi szempontunkból teljesen mindegy, hogy mikor lesz az olimpia. Mi egyelőre a kvalifikációs selejtezőre készülünk, s nyilvánvaló, hogy most az is más időpontban lesz mint a jeleneg érvényes május 17-24-i dátum. 

A halasztással természetesen egyetértek és úgy gondolom, meg fogjuk találni a pozitív oldalát ennek a döntésnek. A mezőny egyik legfiatalabb csapataként biztos, hogy még sokat fogunk tudni fejlődni, így azt mondom, számunkra nem baj ez a halsztás, még több meccset tudunk játszani, még több tapasztalatot tudunk szerezni.

A kedden ismertetett döntés természetesen közvetlen kihatással van a mostani időszakunkra: folytatjuk a száratföldi edzésmunkát, de mivel a kvalifikációs verseny szinte biztosan nem májusban lesz, jelenleg nincs feltétlenül szükség a különleges feltételek biztosításával megszervezhető vízes edzésekre. Ha kiderül a további végleges menetrend, akkor természetesen annak megfelelően alakítjuk ki a felkészülési programot.

MÄRCZ TAMÁS, a férfi válogatott szövetségi kapitánya a vlv-nek:

- Az elmúlt napok történései miatt nem meglepő a NOB döntése. Természetesen szomorúak vagyunk, mert kvalifikáltuk magunkat a játékokra és úgy készültünk, hogy nyáron versenyezhetünk. Ugyanakkor egyetértünk azzal, hogy az egészségügyi szempontok mindennél előbbre valók, a legnagyobb biztonságra van szükség, mind számunkra, sportolók, sportvezetők számára, mind pedig a szurkolók számára.

Egyelőre mi is azt várjuk, hogy mi lesz a játékok új időpontja, ez még nincs meg. Ennek alapján fogjuk tudni összeállítani a felkészülés programját. Sok a bizonytalanság, hiszen még a bajnokság sem fejeződött be, a meccseket felfüggesztették és a nemzetközi klubtornák sorsa is kérdéses, biztos, hogy ezek folytatását is meg fogja határozni az olimpia új időpontja. Így a válogatott programját majd csak akkor fogjuk tudni újraszervezni, ha az időpontok kiderülnek.