FACEBOOK

Olimpiai csoportellenfelek:  Spanyolország, Ausztrália, Montenegró, Kanada és Görögország

Olimpiai csoportellenfelek:  Spanyolország, Ausztrália, Montenegró, Kanada és Görögország
hozzászólás, 2008.03.23.

Magyar idő szerint szombat hajnalban elkészítették az ötkarikás játékok csoportbeosztását. Vízilabdásaink - az AAP ausztrál nemzeti hírügynökség tájékoztatása szerint - címvédőként Spanyolország, Ausztrália, Montenegró, Kanada és Görögország válogatottjával kerültek össze. A másik hatosban a világbajnok Horvátország Szerbia legjobbjai mellett Németország, Olaszország, USA, valamint Kína válogatottjával kerül szembe. Kemény Dénes nyilatkozata, játékosok értékelése, a magyar csapat összes csoportmeccsének időpontja:

Kemény Dénes a vlv-től értesült a sorsolás eredményéről.

- Úgy gondolom, hogy lehetett volna rosszabb és lehetett volna jobb, ez körülbelül közepesnek nevezhető sorsolás, kiegyensúlyozott a két csoport. Célunk a csoportelsőség, a minimális végcél pedig a legjobb háromba kerülés.

- A montenegróiak jönnek ING Kupára...

- Az Európa-bajnokságon is találkozunk velük... Ha belegondolok abba, hogy szerbekkel 2004-ben, az olimpiai döntőt megelőzően hatszor játszottuk és velük vívtuk a döntőt, és végül is az a meccs is 0:0-ról indult, s abszolút semmi jelentősége nem volt az előző hat mérkőzésnek, akkor most az, hogy egy-két csoportellenfél ellen kétszer, esetleg háromszor is játszunk még az olimpia előtt, szerintem ennek semmi jelentősége nincs.

- Mikor hirdetsz keretet?

- Az Euroliga négyes döntőjét (május 9-10.) követő héten hirdetem ki a 18-as EB- és olimpiai keretet. Az EB-re utazó csapatot az EB-re indulás hetében (július első hete), az olimpiára utazó tizenhármat pedig a malagai Európa-bajnokság (július 4-13.) befejezését követő héten jelölöm ki.

- A horvát-szerb csoporthoz mit szólsz?

- A sorsolást nézve, ha nem a mostani, akkor a horvátok helyén a másik lett volna a csoportunk. Azt kell megnézni, hogy ha a horvátok helyén szerepelnénk, és Szerbia, Németország, Olaszország, az USA, valamint Kína ellen játszana-e az ember szívesebben, vagy pedig a Spanyolország, Montenegró, Ausztrália, Kanada, Görögország csoportban. Ezt nehéz eldönteni. Szerintem egyforma, teljesen kiegyensúlyozott a két csoport, szemben az előző olimpiával, ahol nem sorsolás volt, hanem csoportkijelölés.




A hivatalos csoportbeosztás:

A csoport: Spanyolország, Ausztrália, MAGYARORSZÁG, Montenegró, Görögország, Kanada
B csoport: Szerbia, Horvátország, Egyesült Államok, Kína, Olaszország, Németország

Az olimpiai torna lebonyolítása az elmúlt évek világeseményeihez hasonló (a 2003-as barcelonai VB óta így zajlik minden EB, VB, VK, emellett az athéni olimpia kieséses szakasza, VB-nél annyiban eltér a menetrend, hogy ott a nyolcaddöntőt hagyják ki a csoportelsők).

A csoportelső automatikusan kvalifikálja magát az elődöntőbe - ezzel a negyeddöntő játéknapján nem lép pályára - míg a csoportok 2. és 3. helyezettje játszik keresztbe egymással az elődöntőért. Fontos tudnivaló, hogy a férfiak küzdelmei párhuzamosan zajlanak a női vízilabda meccseivel, így a férfiak minden második nap szállnak vízbe, vagyis a csoportelsőknek három szabadnapjuk lesz.

A pekingi olimpiai vízilabda-torna programja (időpontok magyar idő szerint):

2008. augusztus 10., vasárnap
3:30 Spanyolország-Kanada
4:50 Magyarország-Montenegró
6:10 Ausztrália-Görögország
8:00 Szerbia-Németország
9:20 USA-Kína
10:40 Horvátország-Olaszország 

2008. augusztus 12., kedd
3:30 Kanada-Montenegró
4:50 Görögország-Magyarország
6:10 Spanyolország-Ausztrália
8:00 Németország-Kína
9:20 Olaszország-USA
10:40 Szerbia-Horvátország 

2008. augusztus 14., csütörtök
3:30 Montenegró-Görögország
4:50 Ausztrália-Kanada
6:10 Magyarország-Spanyolország
8:00 Kína-Olaszország
9:20 Horvátország-Németország
10:40 USA-Szerbia 

2008. augusztus 16., szombat
3:30 Kanada-Görögország
4:50 Spanyolország-Montenegró
6:10 Ausztrália-Magyarország
8:00 Németország-Olaszország
9:20 Szerbia-Kína
10:40 Horvátország-USA

2008. augusztus 18., hétfő
3:30 Magyarország-Kanada
4:50 Montenegró-Ausztrália
6:10 Spanyolország-Görögország
8:00 USA-Németország
9:20 Kína-Horvátország
10:40 Szerbia-Olaszország 

2008. augusztus 20., szerda
3:30 6A-5B (7.-12. helyért)
4:50 5A-6B (7.-12. helyért)
10:00 3A-2B (negyeddöntő)
11:20 2A-3B (negyeddöntő)

Az elődöntőket augusztus 22-én, a döntőt pedig 2008. augusztus 24-én, magyar idő szerint 9:40-től rendezik meg. 



JÁTÉKOSOK REAGÁLÁSA A SORSOLÁSRA:

BENEDEK TIBOR (CSAPATKAPITÁNY):

- Igazából nagyon másra nem lehetett számítani, az volt a kérdés, hogy megkapjuk-e a szerbeket. Helyettük megkaptuk a spanyolokat. A többi csapatpár szinte egyforma erőt képvisel. Nem örülök, nem vagyok elkeseredve, semmi különös. Ami nehéz lesz ebben, az az, hogy már az elődöntőben a horvát vagy a szerb csapattal játszhatunk. Talán könnyebb a csoportelsőség megszerzése, de ez sem teljesen igaz, mert négy jó csapat van a csoportban. Itt már minden nehéz, 12 csapat, két hatos csoport, úgyhogy olyan nagyon nagy különbség nem lehet.

- A felkészülés szempontjából számít valamit, hogy már tudjátok, kik lesznek a csoportban, vagy teljesen mindegy?

- Mindenképpen számít, hiszen jobban ki tudjuk elemezni őket. Például Montenegrót, amely számomra teljesen új csapat, még nem játszottam ellenük egyszer sem. Fel kell mindenképpen készülni és jó, hogy tudjuk ennyivel előtte, hogy kikből.

- Érdekesség, hogy a csoportból a három nehezebb ellenféllel (spanyolok, görögök, montenegróiak) a malagai EB-n is összekerültünk... Ez felértékeli szerinted az EB-t?

- Az Európa-bajnokság most különben is felértékelődött, hiszen a legfontosabb felkészülési torna az olimpia előtt. A jelentősége óriási, ott tudunk csak igazából nagyon jó ellenfelekkel játszani, komoly tétért, úgyhogy mindenképpen nagyon fontos verseny. Mindenki megpróbál alaposan felkészülni, hiszen tudja, hogy az olimpián is ezekkel az ellenfelekkel kerül szembe. Az EB meccseit pedig lehet elemezni, a tapasztalatokból ki lehet indulni, azokból készülünk majd közvetlenül az olimpiára. Nem fognak félgőzzel játszani a spanyolok és a görögök sem, közel olyan formában kell már lenniük, mint az olimpián.

KISS GERGELY:

- Azt hiszem, hogy ez számunkra kedvezőbb csoport, mert bár Montenegró nem tudom milyen erőt képvisel majd, a spanyolok pedig ugye éremesélyesek, de Ausztráliát, Kanadát vernünk kell magabiztosan, a görögök ellen pedig mindig is jó volt a mérlegünk.

A Montenegró és Spanyolország elleni meccseken fog eldőlni szerintem a csoportelsőség, nem tudom a görögök "belezavarnak-e" a csoportelsőség kérdésébe, de én azt mondom, hogy a montenegrói-spanyol-magyar hármasból fog kikerülni a csoportelső. És hát nyilván azon vagyunk, hogy rögtön bent legyünk a négy között, elkerülve egy esetleges, Olaszország vagy Németország elleni birkózást. Jó lenne edzésekkel, pihenőnappal készülni a legjobb négy közötti meccsre.

Ahogy Athénban, most is a csoportelsőség a célunk, s ez nekem könnyebb csoportnak tűnik, mint az athéni volt. Mindez persze akkor igaz, ha jól játszunk... Ez esetben valóban három nehéz meccsünk lesz és nem négy, mint Athénban volt.

- A másik csoportról mi a véleményed?

- A szerb és a horvát csapat magasan esélyes az első két helyre. Az olasz és a német tud még beleszólni. A mostani USA nem olyan, mint amikor a Rudiccsal voltak és teljesen fel voltak pörgetve, agyon voltak dolgoztatva és nagyon nehezen tudta őket legyőzni. Ugye az athéni csoportmeccseken mi is nehezen tudtuk ellenük nyerni, de ez egy más USA, és talán nem olyan erős. Úgyhogy azt mondom, az első kettő a szerb és a horvát; a harmadik-negyedik pedig az olasz és a német - ha nem lesz meglepetés. Ha valaki bele tud nyúlni ebbe, talán a legkönnyebben az olasz a pörgős reklamálós, ordibálós stílusával.

Ezt várom papírforma alapján most így a karosszékből.

SZÉCSI ZOLTÁN:

- Két abszolút egyforma csoport. Nem hiszem, hogy a szerb, vagy a horvát sokkal erősebb a spanyolnál. Mi négyen nagyjából egyforma játékerőt képviselünk, ide jön még Montenegró. Talán inkább még a miénk az erősebb csoport, ami a keresztbejátszásos rendszer miatt nem baj.

Ha sikerül a csoportelsőséget kivívni, akkor azért egész jó pozícióban vagyunk, és sanszosnak tűnik, hogy ezt elérjük, mert spanyol-görög-montenegrói hármasban bőven benne van a körbeverés is. Természetesen nem nagyon kéne hibázni, de benne van az is, hogy hibázunk, viszont a körbeverés révén még akkor is lehetünk csoportelsők.

VARGA DÁNIEL:

- Nehéz csoport, de úgy gondolom, hogy egy magyar válogatottnak, ha olimpiai bajnok akar lenni, márpedig meg akarja védeni a címét, akkor minden meccsét meg kell nyernie. Ha ez a csoportban sikerül, akkor az már egy nagyon nagy lépés, hiszen elődöntőt jelent. Egyébként úgy látom, hogy a szerb-spanyol kalap kivételével az erősebb ellenfeleket kaptuk.

- A másik csoportban szívesebben lennél?

-
Az elmúlt három és fél év eseményei mind azért történtek, hogy az olimpiára nagyon erős csapattal tudjon kiállni mindegyik ország, és ebből adódóan úgy gondolom Kína, Kanada kivételével, nincsen könnyű meccs. Szinte mindegy, hogy milyen a csoport, ahogy mondtam, meg kell nyerni az összes meccset és egy mérkőzés kivételével talán mindegyik nagyon kemény.

BAKSA LÁSZLÓ:

Azt mondom, lehetett volna könnyebb, meg erősebb is. A csoportelsőséget jó lenne megszerezni a plusz pihenőnapért. Erer képesnek tartom a csapatot, de nem lesz könnyű.. Ha aranyat akar a csapat, mindenkit le kell győzni. És aranyat akar!

KIS GÁBOR:

Igazából sok mindent nem tudok mondani a sorsolásról, ez van. Talán ez a jó. Sok komoly meccs lesz a csoportban és ettől felpöröghet a csapat a továbbiakra. Nem az lesz, hogy az elődöntőben jön az első komoly meccs, és előtte megalszik a tej mindenki szájában. Szerintem tehát lehet ennek a pozitív oldalát is nézni...


MADARAS NORBERT:

Először örültem, de aztán rájöttem, nem is olyan könnyű. Szerintem nagyjából azonosan erős lett a két csoport. Talán a miénk egy kicsit nehezebb a magyar-spanyol-montenegrói hármas miatt, a másik csoportban szerintem csak két ilyen erős csapat van, Horvátország és Szerbia. A meccsek sorrendjét elnézve, azonnal túlleszünk a három nehezebb meccsen, ami szerintem nem is baj! 

Természetesen jó lenne megnyerni a csoportot és egyből a négybe jutni. Szerintem erre meg is van minden esélyünk. Még annyit: én nagyon komolyan veszem Montenegrót, szerintem egyértelműen éremesélyesek és bárkit megverhetnek!

BIROS PÉTER:

- Végül is azt kell mondanom, ha olimpiát akar nyerni valaki, mindenkit meg kell vernie. Várható volt, hogy lesznek erős csapatok a csoportunkban, de a túloldalon is vannak. Ott együtt van a szerb és a horvát, itt együtt van a spanyol-magyar-montenegrói, még azt mondom, hogy a görög is, de úgy érzem, hogy gond nélkül kell venni a csoportmeccseket. Minél jobb helyezést kell elérnünk, hogy egy kicsit könnyebb legyen a kieséses szakaszban. Az sem baj, hogy erős csoportba kerültünk, mert lehet, hogy emiatt később elkerüljük őket, és abból a szempontból is jó, hogy végig erős meccseket játszunk, nem csak a vége felé kell koncentrálni száz százalékosan, hanem már az elején is. Szerintem semmi baj nincs ezzel a csoporttal. Az athéni olimpián is elég erős csoportban voltunk, úgyhogy én optimista vagyok, semmi okunk nincs, hogy féljünk vagy megijedjünk bárkitől is. Nyerni kell.


KÁSÁS ZOLTÁN:

- Nem rossz sorsolás. Ilyenkor viszont mindig az jut az ember eszébe, hogy a másik oldalról nagyon nehéz csapatot kaphatunk a döntőbe jutásért folyó meccsen... 

A spanyolok az utóbbi években egyre jobbak, Montenegrót én még nem láttam játszani, nem tudom, hogy Dénes látta-e őket, és ugye kellemetlenek a görögök. Így önmagában mint csoport, nem rossz, könnyebb, mint az athéni volt. Ott  halálcsoportba kerültünk, és végig kellett verni minden nagy ellenfelet - és akkor még egy jó orosz csapatot kaptunk aztán a döntőbe jutásért. Könnyű meccs nincs, de úgy érzem, hogy ez az athéninál egy kicsit könnyebb csoport.

SZIVÓS MÁRTON:

- Szerintem kiegyenlített csoportok. Itt már nincs könnyű meccs, s természetesen az lenne a jó, hogyha a csoportot meg tudnánk nyerni, mert akkor már bent vagyunk a négy között. Egy elődöntőben-döntőben, egy-egy mérkőzésen bárkivel játszol, az kőkemény, és minden előfordulhat. Ott már a pillanatnyi forma dönt. A csoportmérkőzések során sokkal jobban ki tud jönni a tudásszintbeli különbség, mint egy esetleges elődöntőben-döntőben.

Úgy látom, hogy a csoportban mi vagyunk az esélyesek, a csoportelsőség mindenképpen cél, utána az egyetlen mérkőzésen aki jobban koncentrál, az nyer.

- Ezek közül a csapatok közül, akikkel egy csoportban vagyunk, egyikkel kapcsolatban sincs olyan érzésed, hogy a mumusunk lenne?

- Nincs. Montenegrót egyelőre még nem ismerjük, az eredményeikről hallottuk, azok már azért figyelmeztetőek lehetnek, hogy nem egy rossz csapatról van szó, sőt. A spanyol válogatott mindig fekete ló, játszhatnak jól, játszhatnak rosszul, de ahogy látom, szépen jönnek föl, és fiatal csapat. A görögök nem sokat változtak az évek alatt, csinálják a nagy semmit, és ha ebben partnerek az ellenfelek, akkor úgy bealtatnak, hogy nagyon nehéz… Őket "le kell pörögni". Ausztrália, Kanada emellett a négy csapat mellet lejjebb van játéktudásban.

Összegzésként: aki nyerni akar, annak mindenkit meg kell verni, és mi nyerni akarunk!

NAGY VIKTOR:

Az a véleményem, hogy jó ez a csoport. Úgy gondolom, hogy kell erős ellenfél is és gyenge ellenfél is egy olimpiai csoportban. A magyar csapatnak nem kell tartania egyik ellenféltől sem. Montenegrót ugye még nem ismerjük, az EB-n majd kiderül, hogy milyen erőt képviselnek, a spanyol csapatot ismerjük, abszolút éremesélyesként vesz részt az EB-n is, meg az olimpián is, de én azt tartom, hogy a magyar csapatnak nem kell tartania senkitől. Az aranyért megy ki az olimpiára, így minden ellenfelet meg kell vernie.



A női torna két csoportja:

Ausztrália, Görögország, Hollandia, Magyarország

illetve

USA, Olaszország, Oroszország, Kína

2 régi hozzászólás

g hozzászólása
g5767
2008.03.27. 13:50

igen

B hozzászólása
B5631
2008.03.25. 09:33

A női torna lebonyolításáról is írhatna a vlv. A csoportelső pl. itt is automatikusan elődöntős?