FACEBOOK

Kezdődik a rájátszás - egyre több a sérült a válogatottak között

Kezdődik a rájátszás - egyre több a sérült a válogatottak között
hozzászólás, 2007.05.17.

Szombaton kezdődik a rájátszás a magyar vízilabdázás felsőházában, az OB-I-ben. A szövetség szerdai sajtótájékoztatóján, a legjobb négy csapat képviselőinek jelenlétében ismertették a programot. 

A szabályok nem változtak, az alapszakasz győztese a negyedikkel, a második helyezett pedig a harmadikkal vív páros mérkőzést a döntőbe jutásért. A meccsek addig tartanak, amíg valamelyik csapat eléri a 8 pontot. A klubok magukkal viszik az alapszakaszbeli egymás elleni eredményeket, s a párbajban az a csapat lesz elsőként pályaválasztó, amelyik magasabb helyen végzett az alapszakaszban. Döntetlen most már nincs, kétszer három perces hosszabbításban vagy ötméteresekkel, de minden párharcnak el kell dőlnie.

 

A sajtótájékoztatón jelenlévő klubvezetők sok panaszt szőttek mondanivalójukba. Elsősorban arra hívták fel a figyelmet, hogy a klubban és a válogatottban szereplő játékosok nagy terhelésnek vannak kitéve, s ez is egyik oka lehet a mostanában gyakoribb sérüléseknek.

 

A Vasas szakosztályigazgatója, Méhes Jenő azt kérte a szövetség vezetőitől, hogy lépjenek fel a magyar klubok érdekében a sportdiplomácia eszközeivel. Mint mondta, a Vasas soron következő nemzetközi meccsére, a Dubrovnikban megrendezendő Euroliga-negyeddöntő-visszavágóra az európai szövetség azt a szlovák Kratochvilt jelölte egyik játékvezetőnek, akinek a fia a Sibenikben, a Jug fiókcsapatában játszik - nem mellesleg együtt a Dubrovnik elnökének fiával, s hírlik, hogy jövőre már mindketten a Dubrovnik játékosai lesznek. Amikor ezt a Vasas vezetői szóvá tették, a LEN-nél csak annyit mondtak, mindenre nem lehetnek tekintettel a bíróküldésnél…

 

Földi László, a piros-kékek vezető edzője beszámolt Steinmetz Ádám betegségéről, amelyről elsőként a vlv.hu adott hírt kedden. A válogatott kerettag centert két fiatallal próbálják meg pótolni. Szintén nem száz százalékos még a másik válogatott, Varga Dénes, akit makacs háti-deréktáji fájdalmak gyötörnek.

 

Kovács István, a Honvéd vezetőedzője fanyar humorral utalt arra, hogy az alapszakasz befejező fordulójában szállhatott először teljes létszámmal vízbe a csapata. Biros Péter még most sem teljesen egészséges, Szivós Mártont pedig a Pécs elleni meccs hajrájában cserével, végleg kiállították, így fegyelmi tárgyaláson kell részt vennie, a rájátszás első meccsén biztosan nem játszhat. A Honvéd célja egyértelműen a bajnoki cím megvédése – ezt várják el a szponzorok is.

 

Halmos R. Péter, az Eger ügyvezető elnöke elismerte, hogy 0:4-ről indulva, idegenben kezdve a rájátszást, nem sok esélyük van a döntőbe jutásra. Ennek ellenére megtesznek mindent, a harmadik helyet pedig mindenképpen szeretnék megszerezni. Elhangzott az egriek részéről a sajtótájékoztatón az is, hogy „negatív csodának” már voltak részesei (ez utalás a Pro Recco elleni utolsó másodpercben kapott gólra, amellyel meghiúsult az Euroliga-továbbjutásuk, a szerk.), miért ne következhetne most be egy „pozitív csoda”…

 

A Szeged vezető edzője, Gyöngyösi András büszkén értékelte csapata szereplését, hangsúlyozva, hogy nem „becsúsztak” a legjobb négy közé, hanem harmadikok lettek az alapszakaszban, 12 ponttal megelőzve az 5. helyezettet. A Vasast egyszer megverték az alapszakaszban, s az a céljuk, hogy minél tovább húzzák a párviadalt, tehát újabb győzelmet, győzelmeket szeretnének elérni.

 

A bajnokság első három helyezettje jogot szerez az Euroligában való indulásra, a negyedik és az ötödik a LEN Kupában szerepelhet majd.

 

A rájátszás első fordulója az élmezőny számára most szombaton lesz. A program:

 

Honvéd-Eger - május 19., 19.00, Kőér utca (a páros mérkőzés 4:0-as Honvéd-vezetéssel indul)

Vasas-Szeged - május 19., 18.00, Komjádi uszoda (a kiinduló-helyzet az alapszakaszban elért eredmények alapján: 2:2)

 

A második forduló:

Eger-Honvéd - május 26., 19.00, Eger, Bitskey uszoda

Szeged-Vasas - május 26., 18.30, Szeged

 

A harmadik forduló:

Honvéd-Eger - május 30., 19.30, Kőér utca

Vasas-Szeged - május 30., 19.30, Komjádi uszoda

 

További játéknapok (ha szükséges): június 1. vagy 2.; június 3. vagy 4.

 

(A mérkőzések időpontja az esetleges televíziós közvetítés miatt változhat!)

 

A három győzelemig tartó bajnoki döntő kijelölt időpontjai: június 9, június 12., június 15, továbbá ha szükséges, június 17. és 19.

 

Amennyiben a döntőbe jutásért folyó páros mérkőzések korábban, már június 2-án befejeződnek, akkor a döntő versenynapjai: június 7., 10., 13., 16. és 18.

 

Az aranyéremért folyó párharc páratlan számú mérkőzéseit a Sporttelevízió, a páros számúakat a Magyar Televízió közvetíti.