FACEBOOK

U17: A németek elleni meccsel megérkeztünk az Eb-re - beszélgetés Kiss Csabával

U17: A németek elleni meccsel megérkeztünk az Eb-re - beszélgetés Kiss Csabával
hozzászólás, 2021.09.14.

Szünnapja van szerdán a magyar U17-es válogatottnak a máltai Európa-bajnokságon, mivel megnyerte csoportját és közvetlenül a csütörtöki negyeddöntőbe került. Kiss Csaba szövetségi edzővel az eddig történtekről beszélgettünk.


KISS CSABA a vlv-nek:

- Milyenek a torna körülményei?

- Nem lehet panaszunk, látszik, hogy Máltán nem ez az első utánpótlás-világverseny. A 16 csapatból álló mezőnyt két hatalmas szállodában helyezték el, 8-8 csapat van egy-egy hotelben. Rendben vannak a transzferek, figyelnek az időpontokra, nincs késés, csúszás, gördülékenyen megy minden és ugyanezt mondhatom el az étkezésről is. 

- Buborékban vagytok?

- Igen. Azonnal teszteltek minket, amikor megérkeztünk a szállodába. Csak az uszodába megyünk és onnan vissza, és amikor másokkal találkozhatunk, maszkot kell viselni. 

- Térjünk akkor rá a versenyre. Ugye, azt el lehet mondani, hogy a csoportbeosztásotok rendkívül kedvező. Tervben volt, hogy ezeket a könnyebb meccseket felhasználjátok valamire?

- Abszolút!

Ami a csoportbeosztást illeti, látható, hogy minden csoportban van kér erős csapat. A "második erősnek" számító válogatottak közül hozzánk került a leggyengébb. Természetesen úgy terveztük, hogy a csoportot megnyerjük, de azért ez nem ígérkezett könnyűnek, mert az egyik fontos felkészülési állomásunk, a szegedi torna nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna és éreztem a srácokon, hogy feszültek. 

Úgy is kezdődött a torna, hogy még bennük volt a feszültség. Az első mérkőzés egyébként is mindig nehéz, az oroszok nem a legkönnyebb ellenfeleink voltak a csoportban, hanem olyan meccset játszottunk, amelyen nagyon oda kellett figyelni. Ennek megfelelően nagyon bekezdtek a srácok, amolyan "menekülés a győzelembe" alapon, 6:1-re elhúztak. Viszont ekkor, túl hamar megnyugodtak. Mondtam is nekik már a mérkőzés közben, hogy 6:1-re vezetni nagyon jó - az utolsó negyed közepén, mert onnan már nehéz visszajönni. De az első negyedben még korai az öröm, túl sok idő van hátra, nem szabad ilyenkor megnyugodni.

Sajnos újra fel is kellett állni, a fiúk erejét mutatja, hogy a nagy előny sovánnyá válásakor nem estek kétségbe. Szóval be tudtuk húzni a mérkőzést, de ez még nem volt az igazi, emiatt én sem voltam túlságosan boldog.

- A feréroroszok következtek...

- Ők nagy arányú vereséget szenvedtek az első fordulóban a németektől, s ekkor már látszott, hogy nem lesz nehéz dolgunk. Aztán a meccs közben azt láttam, hogy talán még az oroszok elleni mérkőzéshez képest is több hibát követünk el. Nagyarányú győzelem lett, de azért hat gólt nem kaphattunk volna a fehéroroszoktól... Nehezen tudtak koncentrálni a fiúk, gondot okozott az, hogy függetlenítsék magukat a ténytől: sokkal gyengébb az ellenfél. És bár lőttek 19 gólt, elöl is maradt bennük, hátul pedig elkövettünk néhány olyan hibát, amire fel kellett hívnom a figyelmet. Viszont azt láttam rajtuk, felszabadította őket, hogy van egy olyan meccsük, amelyen nem kell beledögleniük a medencébe és mégis nagyarányú győzelem a vége. 

- És jött a csoport záró mérkőzése a németek ellen.

- Megint nagyon jó volt a kezdés, mint az oroszok ellen. Az első két támadásból lőtt két Gaszt Roland-góllal átszakadt egy gát és mindenki elkezdte azt a vízilabdát játszani, amit mi szeretünk, azt a felszabadult és fegyelmezett játékot. A védekezés sokkal jobban ment, mint akár az oroszok, akár a fehéroroszok ellen, felpiszkálta a játékosokat, hogy nemcsak a szegedi tornán volt gondunk a védekezéssel, ott sokat kaptunk a szerbektől, a hollandoktól, hanem itt is tíz fölött az oroszoktól. Úgyhogy elkezdtek több energiát fektetni a védekezésbe, jól zártunk vissza, jól álltunk a lábunkon, jól védett Viktor. Elöl pedig jöttek a látványos gólok és ahogy nyílt az olló, a fiúk egyre jobban élvezték a játékot. Mondtam is nekik a végén: úgy érzem, hogy valójában most érkeztek meg erre az Eb-re. 

- A meccstudósításban már megírtam, szinte biztos, hogy a horvátok követeznek a negyeddöntőben, de aztán beszéltem néhány játékosunkkal, akik azt mondták, hogy a grúzok nagyon jók, egyáltalán nem lefutott az a horvát-grúz nyolcaddöntő...

- Nagy darabok. Gyakorlatilag férfiak. Azt tudjuk, hogy a szlávok, az oroszok az átlagosnál gyorsabban "férfiasodnak", de a grúzok talán még őket is megelőzik. Elég komoly szőrös mellkasokkal találkozik az ember, ha szembe jönnek vele a grúz válogatott tagjai... Valóban esélyesebbnek érzem én is a horvátokat, de az eredményeikből az látszik, hogy nincsenek csúcsformában, a románokat kedden 10:5-re verték, hétfőn pedig 10:6-ra Máltát. Vagy "le vannak fojtva" vagy altatják a mezőnyt, de az biztos, hogy nagy csata lesz a nyolcaddöntő, én is kíváncsi vagyok az eredményére. Aztán pedig, akár a horvátokkal akár a grúzokkal találkozunk, nyilván nehéz dolgunk lesz, hiszen a negyeddöntő nagyon kemény meccs, de bízom a srácokban, abban, hogy megmutatják a tudásukat és elérik az álmukat. Fiatal játékosoknál ez a fázis különösen komoly vízválasztó, hiszen, ha sikerül nyerni, akkor nem mondhatjuk ugyan, hogy örömjáték következik, de már biztosan éremért lehet vízilabdázni.

- Köszönöm a beszélgetést, további jó munkát!


A teljes magyar válogatott:

Csite Loránd és Gyapjas Viktor - kapusok,
Balogh Botond, Barics Bence, Bede Marcell, Gaszt Roland, Ionescu Erik, Iriczfalvi Gabor, Kis Ferenc, Mészáros Balint, Nagy Ákos, Szalai Péter, Szécsi Marcell, Szépfalvi Gergely, Varga Vince - mezőnyjátékosok.


A máltai Eb-re 15 játékost lehetett nevezni, ebből a keretből kell kijelölni minden meccsre a 13 szereplőt. A meccsek közötti cseréhez nem kell egészségügyi ok.

Ott van a máltai tornán:

Az MVLSZ Utánpótlás-bizottságának elnöke: Székely Bulcsú.
A szövetségi kapitány: Cseh Sándor.
A szövetségi vezetőedző: Kiss Csaba.
Az edző: Lehmann István.
A kapusedző: Bisztritsányi Dávid


A  nap további eredményei

Az A csoport végeredménye:

1. Montenegró 7,
2. Hollandia 6,
3. Olaszország 4,
4. Ukrajna 0 pont

A B csoport végeredménye:

1. Spanyolország 9,
2. Horvátország 6,
3. Románia 3,
4. Málta 0 pont

A C csoport végeredménye:

1. Magyarország 9,

2. Oroszország 6,
3. Németország 3,
4. Fehéroroszország 0 pont

A D csoport végeredménye:

1. Szerbia 9,
2. Görögország 6,
3. Georgia (Grúzia) 3,
4. Törökország 0 pont


A csoportkör utáni menetrend (az eredményekkel folyamatosan frissítjük cikkünket):

Szeptember 15., szerda (nyolcaddöntők)

10.30 Hollandia (A2)-Németország (C3) 10:9 (RM3)
12.00 Oroszország (C2)-Olaszország (A3) 16:17 (RM4) - az egyik játékvezető Kovács Cs. Tamás volt

16.00 Horvátország (B2)-Georgia (Grúzia) D3 17:4 (RM5)
17.30 Görögország (D2)-Románia (B3) 5:4 (RM6)

Szeptember 16., csütörtök (negyeddöntők)

12.00 Hollandia-Szerbia (D1) (F3)
16.00 Olaszország-Spanyolország (B1) (F4)
17.30 Horvátország-Magyarország (C1) (F5)
19.00 Görögország-Montenegró (A1) (F6)

Szeptember 17., péntek (elődöntők)

15.00 F3 vesztese-F5 vesztese (az 5-8. helyért) (SF1)
16.30 F4 vesztese-F6 vesztese (az 5-8. helyért) (SF2)

18.00 F3 győztese-F5 győztese (elődöntő) (SF3)
19.30 F4 győztese-F6 győztese (elődöntő) SF4)

Szeptember 19., vasárnap (döntők)

15.00 SF1 vesztese-SF2 vesztese (a 7. helyért)
16.30 SF1 győztese-SF2 győztese (az 5. helyért)

18.00 SF3 vesztese-SF4 vesztese (bronzmérkőzés)
19.30 SF3 győztese-S4 győztese (döntő)


VÁLOGATOTTUNK ARCKÉPCSAROKA A TORNA PROGRAMJÁVAL

BUDAPESTI EDZÉSRIPORTUNK NYILATKOZATOKKAL

BEMUTATKOZÁSUNK AZ EB-N - GÓLOK, NYILATKOZATOK

A FEHÉROROSZOK ELLENI GYŐZELEM - GÓLOK, NYILATKOZATOK

CSOPORTELSŐSÉG A NÉMETEK LEGYŐZÉSÉVEL

Címkék:
Kiss Csaba U17