FACEBOOK

A Nemzet Sportolója - A tagok Faragó Tamás vízilabdázót javasolják a címre

A Nemzet Sportolója - A tagok Faragó Tamás vízilabdázót javasolják a címre
hozzászólás, 2020.07.22.

Faragó Tamás olimpiai bajnok, világbajnok és Európa-bajnok vízilabdázót javasolták a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának szerdán. Nyolc jelölt volt és a szavazás már az első körben sikerrel járt, ugyanis Faragó rögtön megkapta a voksok több mint 50 százalékát! Tonó a hír megérkezésekor videónyilatkozatot adott a vlv-nek.


A 67 esztendős Faragó Tamás háromszor állhatott dobogóra olimpián, 1976-os aranyérme mellett 1972-ben ezüst, 1980-ban pedig bronzérmet szerzett a magyar válogatottal, amellyel 1973-ban vb-t, 1974-ben és 1977-ben pedig Európa-bajnokságot nyert.

A választásra jogosult tizenegy tag szerdán dönthetett arról, hogy kit választ új tagnak, közülük kilencen jelentek meg személyesen a sportállamtitkárság Hold utcai székházában megtartott ülésen, Bíróné Keleti Ágnes és Balczó András telefonon adta le szavazatát, de a voksolás titkos volt.

A döntés után Szabó Tünde sportért felelős államtitkár tájékoztatta a sajtót a jelölt személyéről, kiemelve, hogy már az első körben eldőlt a szavazás, hiszen Faragó Tamás megkapta a szavazatok több mint ötven százalékát.

"Nagyon jó döntés született, mert Faragó Tamás ma is aktívan dolgozik a vízilabdasport utánpótlásában, sőt oktatóvideó-sorozatot is közzétett az interneten" - mondta az államtitkár.

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja elmondta: több mint nyolc jelölt neve került szóba, köztük a vízilabdázók közül Faragó mellett Bodnár András is.

"Faragó Tamás mellett szólt az is, hogy pályafutása után edzőséget vállalt, a női vízilabda válogatottat világ- és Európa-bajnoki címig vezette, a mai napig ott van az uszodában és oktatja a kicsiket, ezért én is őt támogattam" - fűzte hozzá a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, aki örült annak, hogy a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kárpáti György június 17-ei halálával megüresedett helyre a vízilabda tudott olyan személyt kínálni, aki érdemes a Nemzet Sportolója címre.

"Faragót Szabó Tünde államtitkár értesítette a jó hírről, nagyon boldog volt, teljesen meghatódott, és azt mondta, hogy már alig várja hogy találkozzon szeretett klubtársaival" - mondta Schmitt Pál.

A sporttörvény alapján mindig a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra, akit a sportért felelős államtitkár terjeszt fel, majd a jelöltről a kormány dönt.

A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is meghatározó szerepet töltött be a magyar sportéletben.

A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Monspart Sarolta, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Varga János.

​MTI


Faragó Tamás a szavazás ideje alatt az MVLSZ közgyűlésén tartózkodott (ahol egyébként ismét elnökségi taggá választották). Itt adott videónyilatkozatot s vlv munkatársának.

VLV-VIDEÓ:


Faragó Tamás a vlv-nek


- Faragó Tamásnak gratulálok szívből ahhoz, hogy ma a társak, a kollégák a Nemzet Sportolói közé választották. Hogy fogadtad ezt a hírt? Tudom, hogy már eddig is a nemzet sportolója voltál, de mégis, azért ez egy hivatalos aktus.

- Igen. Ez azt jelenti, hogy elmúltam már 60 éves - egyből ez jutott eszembe. A másik pedig az: most már papírom van arról, amit korábban is gondoltam, hogy a nemzet sportolója vagyok. Igazából azért meg kell jegyeznem, hogy bármennyire is nagy öröm ez számomra, szomorúságot is érzek, hiszen "Gyurika" (Kárpáti György - a szerk.) halála után kell ebben a grémiumban a vízilabdasportot képviselni, így rám esett a választás.

Ha valamit meg kell köszönnöm, azt elsősorban a magyar vízilabdának köszönhetem, mert mindent tőle kaptam - és természetesen magamnak is.

- Egy nap alatt két választás, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségének is tagja lettél. Anélkül, hogy nagyon mély elemzésbe bocsátkoznál, mégis, két mondatot mondj arról, hogy milyen ma a vízilabdánk, a magyar vízilabda?

- Reményteljes! Szerintem a magyar vízilabda mindig reményteljes. Lehet szeretni vagy nem szeretni, lehet érteni vagy nem érteni, de egy biztos: mi termeljük a tehetségeket. Amikor kijelentjük, hogy egy nagy generáció kiment és elkezdünk siránkozni, akkor tudjuk, hogy a következő generáció ugyanannyira tehetséges lesz és legalább annyira sikerorientált.

Én azt gondolom, hogy mind a női, mind a férfi vonalon alkalmasak vagyunk megőrizni a pozíciónkat, s ehhez az elnökség, azt gondolom, nagy segítséget adhat a játékosoknak is.

- Köszönöm szépen, Tonó, jó munkát az elnökségben!