FACEBOOK

Megvan a bűvös szám: 20 góllal kell legyőznünk Máltát a csoportelsőséghez!

Megvan a bűvös szám: 20 góllal kell legyőznünk Máltát a csoportelsőséghez!
hozzászólás, 2020.01.18.

Ahogyan az várható volt, a spanyolok szombat reggel nagyon megverték a törököket. Ettől kezdve tiszta sor: ha este 20 góllal legyőzzük Máltát, akkor csoportelsők vagyunk és könnyebb ágra kerülünk az Eb-n. Tizenkilenc gólos különbség is elég lehet, extrém esetben (28:9-es sikernél) pedig sorsolás dönti el, hogy melyik csapat nyeri a csoportot.


Köszönjük a tudósításainkhoz nyújtott segítséget a dzsautónak

Az Európa-bajnokság férfi tornájának menetrendje, az összes játékos neve, folyamatosan frissülő eredmények, jegyzőkönyvek.


Már a spanyolok elleni meccsünk előtt részletesen kifejtettük, miért rendkívül fontos a csoportelsőség megszerzése a budapesti Eb-n. A két csapat egymás elleni meccse a 11:11-es végeredménnyel elnapolta e kérdés eldöntését. Nyilvánvaló volt, hogy a csoportkör utolsó fordulójában a spanyol és a magyar válogatott is legyőzi sokkal gyengébb ellenfelét, így a verseny e fázisának végén pontegyenlőség lesz a két rivális között. A spanyolok már teljesítették a kötelezőt, este, 19 órától mi következünk, Málta ellen.

A LEN-től kapott hivatalos információnk szerint pontegyenlőség esetén a jobb összgólkülönbség dönt. Ha ez egyforma lenne, akkor az a csapat nyeri a csoportot, amely több gólt lőtt. Ha ez is egyezne akkor a több nyert meccs számít - erről már most tudjuk, hogy azonos lesz mindkét csapatnál. Végső esetben, ha minden eddig felsorolt mutató azonos a két csapat között, sorsolással döntik el a csoportelsőség kérdését.

A spanyolok az első csoportmeccsükön 23:7-re győzték le Máltát, a velünk játszott döntetlen után, szombat reggel pedig 24:7-re Törökországot. Pontszámuk 7, gólkülönbségük 33 (58:25 ).

Mi az esti magyar-máltai meccs előtt 4 ponttal állunk, a gólkülönbségünk 14 (30:16). Így tehát 19 góllal kell legyőznünk Máltát, hogy behozzuk a rivális gólkülönbségét. Ha 20 góllal nyerünk, nincs kérdés, mi vagyunk a csoportelsők. Ha csak 19-cel, akkor az kell, hogy legalább 29 lőtt gólunk mellett alakuljon ki a 19 gólos különbség. Ha a ma esti végeredmény 28:9, akkor teljes meccsnull van és sorsolás dönt a csoportelsőségről.

19.00 Málta-Magyarország - M4 Sport, vlv (szöveges élő)


A kialakult helyzetről természetesen már a spanyol meccset követően, a vegyes zónában már kérdezték az újságírók Märcz Tamást és a játékosokat. A szövetségi kapitány a feladat nehézségét ecsetelte, mondván, nem könnyű "futni" egy áhított eredmény után, még akkor sem, ha ellenfelünk nincs velünk egy súlycsoportban. A szövetségi kapitány így fogalmazott:

"- Még nem játszottuk ezt a műfajt, legalábbis nem volt nekem így személyesen szerencsém, hogy a mi oldalunkról közelíthettünk meg egy ilyen mérkőzést.. Nem könnyű egyébként kergetni egy áhított eredmény elérését. Mert hát, azért szemben lesz egy csapat, az igyekszik majd jól teljesíteni, mért ne akarna egy Európa-bajnokságon, nagy közönség előtt jól játszani. Viszont legalább tényleg tudni fogjuk azt, hogy mi az a számszerű eredmény, amit kell elérni. Végig fogjuk beszélni, ki fogjuk találni, hogy mi a legmegfelelőbb taktika, nem nagyon kell egyébként, én azt gondolom, extrát kitalálni. Jól kell játszani, jól védekezni, minimalizálni a gólok számát. Én azt gondolom, hogy azt a 15-20 gólt minimum meg tudja lőni a csapat. Az a kérdés, hogy Málta ellen mennyi lesz az az óhajtott szám. Vannak jó játékosok a máltai bajnokságban, akik az olasz első osztályban játszanak. Tehát nem egyszerű, még akkor sem, ha a máltaiak kikaptak Törökországtól."


A most kialakult helyzet egyébként nagyon emlékeztet a 2017-es budapesti világbajnokság csoportkörében létrejött szituációra. Akkor is rendkívül fontos volt a továbbiak miatt a csoport első helyének megszerzése, s mivel Olaszországgal ikszeltünk a második játéknapon, szintén pontegyenlőség alakult ki. Azt a tornát viszont a FINA rendezte és mások voltak a szabályok: pontegyenlőség esetén a csoportharmadik elleni jobb eredmény számított, tehát a csoportnegyedikkel vívott mérkőzés eredménye kiesett. 

A mostani döntetlenünk után azért jöttek szomorúan a magyar játékosok a vegyes zónába, az újságírókhoz, mert ez volt a fejükben. Márpedig ennek alapján bármennyire is győzzük le Máltát az utolsó csoportmeccsen, a döntés a spanyolok kezében van, hiszen nekik kell jobban megverniük a törököket, mint ahogy azt mi tettük.

Csakhogy ez LEN-rendezvény és az európai szabályok mások - a fentebb ismertetettek.
 
Egyébként 2017-ben végül sikerült a csoportelsőséget megszerezni, miután az első fordulóban tíz góllal győztük le Ausztráliát, az utolsó játéknapon pedig az olaszok csak 13:5-re tudtak nyerni ellenük. Akkor Sandro Campagna keserűen nyilatkozta, hogy ellenfelük a magyarok ellen lényegében feladta a meccset (6:0-ra veszítette el az utolsó negyedet), ellenük pedig oroszlánként küzdött. (Mondjuk, a téttel teljes mértékben tisztában lévő margitszigeti közönség fergeteges buzdítása miatt nem is lazsálhattak az auszik...) Märcz Tamás a csoportgyőzelem után a vlv-nek azt mondta, hogy az ausztrálok egy szállodában laknak velünk, vendégei lesznek egy sörre, amiért sportemberként küzdöttek az olaszok elleni meccsen...


Máltával az Európa Kupa/Világliga-selejtezősorozatban, 2018-19-ben oda-vissza játszottunk. Mindkét alkalommal 16 gólos magyar siker született. Errre a különbségre csak egy kicsit kell most rátenni...

Európa Kupa/Világliga-selejtezők

6. forduló, 2019. március 12., kedd

Málta-Magyarország 8:24 (2:6, 1:7, 3:6, 2:5)​

Gzira, v.: David, Courbin (mindkettő francia)
Málta: Grixti  Bugelli, Galea, Pace, Muscat, M. Zammit 2, Plumpton, J. Camilleri 3, Abela 1, Cousin 1, Darren Zammit, Dino Zammit 1, Tanti (kapus). Szövetségi kapitány: Karl Izzo
Magyarország: Kardos Gergely, Angyal 3, Manhercz K. 1, Sedlmayer 2, Nagy Á. 2, Német T. 5, Várnai 3, Kovács Gergő 1, Gyárfás T. 2, Pásztor 3, Bedő, Pohl 2, Csoma (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól - emberelőnyből: 3/7, ill. 7/10
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. 0/2
Kipontozódott: Cousin (a harmadik negyedben), M. Zammit (a harmadik negyedben), Plumpton (a negyedik negyedben)

3. forduló, december 10.. hétfő

Magyarország-Málta 24:8 (9:2, 5:0, 5:3, 5:3)
Szombathely, v.: Balanescu (román), Van Der Loo (holland)
Magyarország: Kardos G., Manhercz K. 3, Erdélyi, Jansik Sz. 3, Mezei 2, Kovács Gergő 2, Vadovics 1. Cs.: Csoma (kapus), Német T. 2, Pohl 2, Bátori 2, Pásztor 3, Nagy Á. 4. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Málta: Grixti, Jordan Camilleri 5, Bugelli, Plumpton, Abela 2, Galea, Pace. Cs.: Mizzi, D. Zammit, Sciberras, Riolo 1, M. Zammit. Szövetségi kapitány: Karl Izzo
Gól - emberelőnyből: 4/5, ill. 1/4
Gól - ötméteresből: -, ill. 0/1

(Címlapképünk ezen a szombathelyi meccsen készült.)