FACEBOOK

Merész András: ,,Jókor legyen a hullámhegy és a hullámvölgy is!,,

Merész András: ,,Jókor legyen a hullámhegy és a hullámvölgy is!,,
hozzászólás, 2019.08.08.

Az előző szezont a felsőházban, a 7. helyen zárta a Honvéd. Merész András vezetőedzőt az új keretről, a felkészülésről és a 2019-20-as célokról kérdeztük.


MERÉSZ ANDRÁS vezetőedző (Honvéd) a vlv-nek:

- Ötödik hete edzünk - fáradnak is a játékosok, de ez így normális. Ami a változásokat illeti: Borna, a második kapusunk eligazolt, ha jól tudom, Szentesre. A helyére az ificsapatból hoztuk fel Farkas Domonkost. Simon Adrián a Nagykanizsához, Kiss Bálint a Vasashoz igazolt, japán légiósunk, Simizu pedig visszament Japánba. Igazoltunk három játékost, centerposztra a Honvédban már szerepelt Fejős Robit, illetve két egészen fiatal játékost, Tóth Gyulát Szentesről és Lukács Ábelt Kaposvárról. Mindemellett Gregor Benedek már tavaly is oszlopos tagja volt a csapatnak, Molnár Gergelyt és Kevi Bendegúzt hozzuk fel saját utánpótlásunkból a kerethez, így 16-an készülünk.

- A régik közül maradt mindenki? Nincs visszavonuló játékos?

- Egyelőre nincs. Kiss Gergő tavaly még viszonylag gyakran játszott, ő igazából már csak délelőtti edzéseken vesz majd részt, azokon is egyre inkább pályaedzői feladatokat lát el, de még nevezni fogjuk játékosként a bajnokságra. Ha játszik is, valószínűleg csak egy-két meccsen és igazán végszükség esetén. 


A háromszoros olimpiai bajnokok közül egyedül Kiss Gergely aktív még, őt a 2019-20-as szezonban is látni fogjuk, igaz, már csak ritkán

- Hogy értékeled a keret kialakulása után a lehetőségeiteket? Gyengültetek, tartjátok a tavalyi szintet, esetleg előrelépésre is módot az az új társaság - nem is elsősorban az eredményt, hanem a játékot illetően?

- A játékban mindenképpen előrelépést szeretnék, ugye, azért az új szabályok ügyében még nagyon sok a kérdőjel, nyilván alkalmazkodnunk kell. A mostani keret sok fiatalja a játékstílusa, frissessége miatt szerintem meg fog tudni felelni a kihívásoknak, amennyiben valóban felgyorsítják a játékot a megváltozott szabályok és az eddig látottak alapján ez várható. A pörgősebb játékot a fiatalok nyilván jobban fogják bírni, ezzel együtt a középkorú és az idősebb játékosokkal sem lesz gond. Csak két példát szeretnék említeni: csináltunk egy felmérést a Nemzeti Kézilabda Akadémián, amikor ott edzőtáboroztunk és annak alapján elmondható, hogy két játékosunk van topformában: Szivós Márton és Szirányi Balázs. 

- Ezt minek tulajdonítod?

- Azt gondolom, hogy 36 és 38 évesen nem is lehet máshogy játszani. Ezen a szinten ilyen korban csak nagyon jó fizikai állapotban lehet tartósan szerepelni. Tavaly ilyenkor Szirányi Balázs 110 kiló körüli versenysúllyal érkezett hozzánk, ami teljesen normális egy centernél, most 91 kiló, ez talán már kicsit kevés is. Viszont érdekes, hogy mivel ettől az évtől kezdve a Polar technikát is alkalmazzuk a szárazföldi edzéseken, ezekből a mérésekből látszik, hogy magasan a legjobb Szirányi edzettsége, hihetetlen pulzusmegnyugvásokra képet, 90 százalék feletti értékről simán lemegy 40-50 százalékra egy perc alatt a pulzusértéke. 

Ezek nagyon jó példák a fiatalok előtt, azért az ifi- és a felnőtt terhelés között mindig jelentős volt a különbség, azokkal az edzésmódszerekkel pedig különösen nagy, amikkel mi dolgozunk. A felnőtt játékosok ezt már ismerik tavalyról, nekik nem újdonság, ezzel együtt ők is komoly terhelésnek vannak kitéve. Minden héten elmondom egyszer-kétszer, amikor érzem, hogy már mindenhova kívánnak, csak megfelelő helyre nem, hogy szerintem mindezt egyszer majd meg fogják köszönni egy meccs negyedik negyedében... Mert azt gondolom, hogy egy vízilabda-játékosnak nem 32 percet kell kibírnia, hanem annál jóval többet, és ha az megy, akkor a 32 percet biztosan röhögve tudja teljesíteni.



- Most ebből, amit elmondtál, nagyjából el tudom képzelni, hogy mitől lehetnek fáradtak az ötödik hét végén a játékosok... A Polar technika mit takar?

- Sok sportágban használják már, mellre helyezett érzékelők segítségével méri a pulzust, folyamatosan látjuk, hogy éppen milyen pulzustartományban van egy játékos, az edzés végén pedig azonnali kiértékelést képes nyújtani a technológia. Ez a játékosokat is nagyon érdekli, bántja őket, ha nem megfelelő adatot kapnak, egymással, magukkal is versenyeznek, egyre jobbat szeretnének nyújtani. Egyébként nagyon fontos visszajelzést ad nekem is, nem is feltétlenül arra vonatkozóan, hogy lógnak vagy nem lógnak, Polar nélkül sem lógnak, úgy gondolom, viszont kiváló annak észlelésére, hogy egy kis túledzettség vagy valamennyi fáradtság észlelhető-e a fiúknál. Éppen ennek alapján adtam nekik egy kis pihenőt a negyedik hét közepén, mert az adatok azt mutatták, hogy nagyon fáradt a társaság nagy része.

- Itt arról van szó, hogy a magas pulzusszám milyen gyorsan csökken le normálisra?

- Igen. Ez mutatja legjobban az állóképességet. Amikor már sok adat alapján van megbízható képünk egy-egy játékosról, látom, hogy kit milyen ütemben kell cserélni, pihentetni a meccseken.

Szirányi például, úgy látszik, rövidebb pihenőidőkkel is tud játszani, ami nem azt jelenti, hogy Fejős Robi egy perceket szerepel majd, de bizonyos helyzetekben nyugodtan játszathatom akár hosszabb ideig Szirányit, más játékosoknál pedig, akiknél nem esik le a pulzusszám rövid idő alatt, hosszabb pihenő lesz a parton.

Hozzá kell, tegyem, az utóbbi 80 évben ilyen dolgok megállapításához egyedül az edző szeme "állt rendelkezésre", itt most objektív adatokról van szó. Vízben egyelőre nem tudjuk még alkalmazni ezt a technológiát, ahhoz kicsit drágább eszközök kellenek. A kézilabda akadémián egyébként három-négyfajta felmérést is végeztünk, különböző fizikai méréseket. Szárazföldiek, tehát nem speciálisan a vízilabdára adaptált ellenőrzések voltak ezek, de azért sok mindent meg tudtunk állapítani az adatokból. 

Én hiszek ezekben a dolgokban, s azt látom, hogy a sporttudományok a vízilabdában még nagyon gyermekcipőben járnak. Nem túlmisztifikálva, viszont jól használva ezeket az adatokat, komoly előrelépést lehet megalapozni.




- A sorsolás még nem történt meg, a bajnoki alapszakasz csoportbeosztását egyelőre nem ismerjük, ahogy az új szabályok alkalmazásának gyakorlatát sem. Mindezektől függetlenül van-e hivatalos cél a 2019-20-as szezonra, illetve mi a te elképzelésed, meddig juthattok?

- Leírt hivatalos cél nincs. Steinmetz Barna szakosztály-igazgatóval és Gergely Pista elnökkel azt beszéltük, hogy a 8. hely körül kellene végezni. Valóban sok függ a sorsolástól, de szeretnénk a legjobb nyolcba bejutni.

Azt gondolom, ez a csapat kicsit rutintalanabb, mint a tavalyi, ugyanakkor friss erőink vannak. A sok fiatal miatt biztosan lesz hullámzás a teljesítményben, leginkább az a kérdés, hogy a hullámhegyek és a hullámvölgyek hogy oszlanak meg. Azért azt nyugodtan bevallhatjuk: vannak olyan meccsek, amelyeken sok sanszunk nem lesz, ha ott jön a hullámvölgy, az nem akkora probléma, viszont azokon a mérkőzéseken, amelyeken eldőlhet, hogy a csoportunkban negyedikek vagy ötödikek leszünk - nagyon nem mindegy, hogy milyen teljesítményt nyújtunk. Ez természetesen az edzői munka szépsége, úgy kell időzíteni a jó formát, ahogy a feladataink megkívánják.

- Köszönöm a beszélgetést és sikeres szezont kívánok!