FACEBOOK

Vad Lajos a Reggeli Startban

Vad Lajos a Reggeli Startban
hozzászólás, 2018.09.06.

Egy "diktátor", az új OSC új vezetőedzője volt a csütörtöki Reggeli Start egyik vendége a DigiSporton. Vad Lajos. vlv-tudósítás és a teljes beszélgetés felvétele:


- A lehetőség megtalált, úgy érzem, hogy élni kellett ezzel - mondta Vad Lajos, aki az elmúlt szezon végén felállt a Honvéd kispadjától, s mivel gyorsan jött az OSC ajánlata, nem élt a Honvéd által felkínált szakmai vezetői álláslehetőséggel.

Már a beszélgetés elején szóba került, hogy 18 évvel ezelőtt a Fradi bajnok csapatának edzője volt, s akkor Kósz Zoltán volt csapatának a kapusa, akit most kapusedzőként, másodedzőként szintén "leigazolt" az OSC.

- Nagyon örültem Zolinak, egészséges hitvallású emberke és mióta edzősködöm, életem legjobb kapusa volt. Annyira stabil volt játékoskorában, hogy az valami elképesztő! Nagyon nagy segítségemre van, most már két lassan hete dolgozunk együtt, jól kiegészítjük egymást.

Szombathy Pál műsorvezető felemlítette, hogy az OSC évek óta a "csúcsokat ostromolja" de az igazi siker, amit a főszponzor el szeretne érni, egyelőre várat magára.

Válaszában Vad Lajos elöljáróban megjegyezte, hogy ő is maximalista. Ugyanakkor szerinte kell egyfajta állandóság. Az úgy nem megy, hogy összevásárolnak egy csapatot és azonnal jönnek az eredmények. Kell egy bizonyos idő, érettségi fok, hogy elérjen a csapat arra a szintre, amitől már elvárható az eredmény.

- Vajon az új edző megkapja-e majd ezt a türelmet? - szólt a következő kérdés.

- Remélem... - mondta Vad Lajos, majd hozzátette: "Nem szeretek várni.. Szeretek nyerni, meglátjuk, hogy mi lesz. Az biztos az erőviszonyok alapján, hogy a legjobb négyben benne lesz az OSC - ezt mondhatom nagyképűség nélkül. Ott pedig már nüanszok fognak dönteni -  ezeket a nüanszokat próbálom majd én mellé tenni, amikkel döntőbe tudunk kerülni. A döntő pedig már megint egy más műfaj."

- A tulajdonos részéről a döntőbe kerülés elvárás lesz? - szólt a következő kérdés.

- Ez nem hangzott így el, de én azt mondom neked, hogy a jelenlegi OSC-kerettől ez elvárható.

Amikor Újbudára érkezett, a keret már megvolt, Vad Lajos egy játékos sorsáról dönthetett, de - mint annak idején a vlv-nek is fogalmazott - ő maga sem tudta volna sokkal jobban összeállítani az új csapatot. "Nagyon jó játékosokat igazolt kulcspozíciókba a klub" - tette hozzá.

A műsorvezetőnek arra a felvetésére, hogy az OSC ebben az átigazolási időszakban "nagy kedvvel lakomázott az Eger testéből" (a kapus Braniszlav Mitrovics, Hárai Balázs és Kovács Gergő is Egerből igazolt a Kondorosi útra - a szerk.), Vad Lajos azt mondta, hogy ez normális koncepció, hiszen egy jó csapat elsősorban a másik jótól tud igazolni. A szakember szerint az első négy csapat más kategóriába tartozik, s ezen a szinten nemcsak az a szempont az igazolásoknál, hogy egy adott csapat jobb legyen, hanem az is, hogy a riválisa meggyengüljön.

Az OSC a következő szezonban az Eurokupában szerepel, abban a versenysorozatban, amelyet a Ferencváros az elmúlt két évben megnyert...

- "Rajta vagyunk", szeretnénk mi is megnyerni, természetesen. Az én hitvallásom az: ahol elindulunk, ott próbáljunk meg nyerni - nem is lehet más. Ez jutott, az Eurokupa, ott fogunk helytállni.

Visszatérve a "hazai vizekre", Vad Lajos azt mondta: van abban igazság, amit sokan mondanak, hogy a magyar a világ legerősebb bajnoksága. "Nem lesz egyszerű" - mondta.

Megköszönte az előzetes bizalmat, amikor a műsorvezető feltette a kérdést: lehet-e azt mondani most, a 2018-19-es bajnoki szezon kezdete előtt, hogy a Ferencváros első számú kihívója az OSC lesz. Leszögezte: a Fradi eddig is erős volt, nem véletlenül nyerte meg a magyar bajnokságot. Plusz még erősödött, míg az Eger azért gyengült. Tehát egy kis átrendeződés történt - megítélése szerint ők a Szolnokkal fognak megküzdeni azért, hogy ki játsszon a Fradival a bajnoki döntőben.

Amikor Szombathy Pál vendége edzői karakteréről érdeklődött, az FTC és a Honvéd volt mestere azt válaszolta, hogy ugyanolyan lesz, mint eddig, "egy diktátor". Olyan, mint egy osztályfőnök az iskolában, ő is egy diktátor. Ugyanakkor arra törekszik, hogy a hétköznapokon jó hangulatban menjen a munka, ne izzadtságszaga legyen az egésznek, a játékos igenis szeressen lejárni, szeresse azt, amit csinál. Ezt pedig csak a hétköznapokban lehet elérni.

Amikor új csapata várható stílusáról érdeklődött a műsorvezető, Vad Lajos egy szóval válaszolt: eredménycentrikus. Emellett, amit nagyon szeretne látni, az a sebességkülönbség csapata és az ellenfél között. Ha ez megvan, akkor nagy az esély arra, hogy győztesen kerüljenek ki az adott mérkőzésből.

A beszélgetés vége felé szóba került, hogy ma már minden csapat elvégzi nagyjából ugyanazt a munkát, videóznak, edzőterembe járnak a játékosok, a fontos meccseket a pillanatnyi forma dönti el, tíz centiméterek, fél méterek, amelyeknél a koncentráció, a gondolkodás kapja a legnagyobb szerepet. E mellett Vad Lajos azt is fontosnak tartotta megjegyezni: nem fogja megengedi, hogy új csapata 9:6-ra nyerjen meg egy olyan meccset, amelyen 15:3-ra kellene nyerni...

A BESZÉLGETÉS FELVÉTELE:


Vad Lajos a Reggeli Startban