FACEBOOK

Szombathely: szép év volt!

Szombathely: szép év volt!
hozzászólás, 2018.05.31.

Az OB1 újonca, a Szombathely némileg meglepő módon gond nélkül biztosította további első osztályú szereplését. Matajsz Márk vezetőedző értékelte az évet a vlv kérésére.


MATAJSZ MÁRK (AVUS) vezetőedző a vlv-nek:

- Gratulálok a sima bennmaradáshoz! Három csapatot előztetek meg, úgyhogy még azt sem lehet mondani, hogy egy hajszálon múlott...

- Hát igen... Azért is nagy siker ez számunkra, mert nem úgy maradtunk benn, hogy a végén izgulni kellett, hanem tényleg mondhatjuk azt, hogy simán. Nagyon picin múlott, hogy nem a 9-10. helyért játszhattunk, ami egyébként lehet, hogy kicsit korai is lett volna így "első nekifutásra". De valóban, ezt egy meggyőző bennmaradásnak mondhatjuk.

- Értékeld az évet légy szíves! Hogy kezdtetek, mennyit fejlődtetek a szezon során? Az évad elején a beszélgetésünkben jelezted, hogy a fiúk vevők arra, hogy nagy lépésekkel haladjanak előre... Mi valósult meg ebből?

- Július vége felé állt össze a csapat, akkor kezdtük a felkészülést, a kemény munkát. Nem nagyon láttuk, hogy mire lehet képes a csapat, volt egy hatcsapatos felkészülési tornánk augusztus végén, ott nulla ponttal az utolsó helyen végeztünk. Emlékszem, akkor eléggé szomorkás volt a hangulat, de mondtam a srácoknak, hogy lesz ez sokkal jobb is. Aztán elindult egy fejlődési folyamat, szép lassan, mondhatom, hogy meccsről meccsre, hétről hétre jobbak lettünk, szinte lineárisan fejlődött a csapat, meg lehet nézni, egyre szorosabb meccseket játszottunk. És akkor jött a Kaposvár elleni győzelem, ami óriási lökést, önbizalmat adott nekünk, mert megmutatta, hogy van keresnivalónk az OB1-ben. Utána volt a BVSC-vel egy nagyon jó meccsünk, a Vasassal oda-vissza partiban voltunk, továbbra is folyamatosan fejlődtünk és a végére jött ki a legjobb formánk, sikerült megelőzni a Tatabányát is.

- Miben fejlődtetek a legtöbbet az év elejéhez képest?

- A csapategység lett sokkal erősebb, ahogy a játékoskapcsolatok kialakultak, és hát, fel tudtuk venni az OB1 ritmusát, ami nagy dolog, mert azért a csapattagok jóval tönbb mint felének ez teljesen új dolog volt. Ahogy minden héten erős OB1-es csapatokkal találkoztunk, alkalmazkodtak, megszokták a ritmust, ezen a téren fejlődtünk a legtöbbet.

- Voltak-e húzóemberek? Kiket emelnél ki?

- Az egész éves teljesítmény alapján nyilván Kiss Csabát, aki a tőle elvárható szintet produkálta, a rutinját, a tapasztalatát jól bele tudta tenni a játékba. Ivan Basara külföldiként hozta a gólokat, nagy fejlődésen ment keresztül Ekler Bendegúz, aki 17 évesen, "elsőbálozóként" tette le a névjegyét az OB1-ben harmincvalahány góllal. Takács Kristóf védőmunkája is kiemelendő, a két center, Polovic és Baj Marci is, akik rengeteget fejlődtek augusztushoz képet, ők is húzóemberei voltak a csapatnak, miként a két kapusom is. Mindenki fejlődött ahhoz képest, ahonnan indultunk - és még rengeteg van bennük...


Fotók: aligator.hu

- Az egész mezőnyt nézve "helyén van" a csapatod, úgy gondolod, hogy  ez a 13. hely volt az "igazságos" helyezés?

- Két tucatnyi mérkőzést játszottunk, találkoztunk sok csapattal, én azt mondom, ez abszolút reális eredmény, de a 14. is reális lett volna, szerintem az, hogy ennél feljebb tudtunk végezni, meglepetés.

- A város hogy értékelte az eredményt? Gondolom, volt öröm a sima bennmaradás miatt.

- Igen, sok gratulációt kaptunk, látható, hogy vevő a város a vízilabdára, a meccseinkre elég sokan járnak, de ezen a téren is újoncok vagyunk, meg kell szoknia a közönségnek, hogy van OB1-es vízilabda, rá kell érezni az ízére, hiszen itt eddig csak kosárlabda, foci és kézilabda volt. Van még fejlődési lehetőség ezen a téren is, de abszolút jó úton halad a vízilabda a Szombathelyen.



- Hogy álltok gazdaságilag? Stabil a klub háttere?

- Ez nem az én területem, annyit tudok mondani, hogy amit a klub vállalt, azt teljesíti, a felszerelések, a körülmények adottak, el tudtunk menni edzőtáborba, ahányszor  kértem.

- Milyen lesz a következő évetek? Egyrészt neked meddig van szerződésed?

- Nekem még két év, hosszabb távra terveztem, amikor eljöttem Szentesről. Ami a csapatot illeti, nem lesz nagy mozgás. Nem vagyok híve annak, hogy egy szezon után 7-8 embert elküldjek és másik 7-8-at hozzak, ahogy az néhol látható. Minimális mozgás, változás lesz, ami teljesen normális egy csapat életében. Júliusban kezdjük a munkát, készülünk az új szezonra, ami nehezebb lesz még az előzőnél is.

- Mi a terv? Próbáltok kicsit még előrelépni vagy marad a cél a biztos bennmaradás?

- Nem lehet más, mint a biztos bennmaradás. Az idei eredmény megismétlése vagy egy picit jobb, de hát... a "picit jobb" már a 9-12. helyért való játék lenne, ezt nem lehet kitűzni, hiszen még az sem tudható pontosan, hogy a riválisok hogyan erősítenek.

- Van-e olyan mondandód, akit nem kérdeztem?


- Szeretném megköszönni így a vlv-n keresztül is a vezetőségnek az egész évet, a szurkolóknak pedig a támogatást, a bizalmat. Fontos volt, hogy ezt megkaptuk tőlük, mert tudjuk, hogy sokszor türelmesnek kellett lenniük. Köszönjük!