FACEBOOK

A szombathelyi AVUS is kénytelen lemondani az OB1-ről!

A szombathelyi AVUS is kénytelen lemondani az OB1-ről!
hozzászólás, 2020.05.11.

A koronavírus-járvány (gazdasági) áldozata lett a szombathelyi AVUS, amely arról tájékoztatta az MVLSZ elnökségét, hogy a következő szezonban nem tudja vállalni az OB1-es szereplés feltételeit, az OB1/B-s versenysorozatra fog nevezni. Debrecenből viszont jó hírt kaptunk: a csapat OB1-es lesz jövőre is.


A klub vezetése vasárnap tartott rendkívüli tanácskozást, amelynek végén szomorúan hozták meg döntésüket: jövőre a másodosztályban indulnak.

BÁNFI PÉTER ügyvezető elnök a vlv-nek:

- Vári Attila elnök úrral azt közöltük, hogy a szombathelyi vízilabda legalább egy évre "visszavonul" az első osztálytól, a 2020-21-es szezont az OB1/B-ben kívánjuk megkezdeni. 

- Volt "hivatalos indoklás"?

- Igen. Ebben jeleztük, hogy a város önkormányzata továbbra is mellettünk van, de a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet kihat ránk, s a pályalehetőségeink is olyan mértékben korlátozottá váltak, hogy ez nem teszi lehetővé a legmagasabb osztályban való szereplésünket. A felkészülés lehetőségei sincsenek meg és jelenleg nem engedhetjük meg magunknak anyagilag egy OB1-es csapat működtetését. Ezért már a nyári, "előrehozott" Magyar Kupa versenysorozatban sem indulunk. Nemcsak a vízfelülettel vannak gondjaink, mire elkezdhettük volna az új csapat kialakítását, a koronavírus leállított mindent, így valószínűleg nem is tudnánk megvédeni OB1-es szereplési jogunkat a nyári, különleges versenysorozatban.

- Mi a helyzet a játékosokkal?

- Mindenkivel leültünk és a fizetésük 50 százalékának folyósításával június 30-ig rendezve van a helyzetük. Egyetlen játékosunk van, akinek csak jövő június 30-án jár le a szerződése, ő nyilván marad a klubnál. Néhány idősebb játékossal még folynak a tárgyalások, mi szeretnék őket megtartani, ennek feltételeit talán meg tudjuk teremteni, továbbá két-három ifikorból kiöregedett, most érettségiző játékosra számítok, ha ők máshol nem kapnak lehetőséget.

A saját nevelésű játékosainkat próbáljuk mindenképpen itt tartani, nem szombathelyi játékosunk talán kettő-három lesz csak.

Úgy gondoltuk, hogy nem szolgálná a magyar vízilabda érdekét, hogyha nagyrészt serdülőkből és ifikből álló játékoskerettel vennénk részt az OB1-es küzdelmekben. Ugyanakkor nem mondunk le véglegesen a legmagasabb osztályban való szereplésről, a célunk az, hogy saját utánpótlásunkra támaszkodva minél előbb visszajussunk. Bízom abban, hogy egy-két év alatt megerősödünk annyira, hogy a teljesítményünkkel kiérdemeljük az OB1-es szereplést.

- Köszönöm a tájékoztatást!


A szombathelyi AVUS 2016-ban OB2-t, 2017-ben OB1B-t nyert, így jutott fel a legmagasabb osztályba. Az OB1-ben meglepően jól helytállt Matajsz Márk gárdája, előbb a 13., majd a 12. helyen végzett. A mostani, félbeszakadt bajnokságban négy csapatot előztek meg az alsóházban, amikor a koronavírus-járvány miatt leállt a sportélet.


FRISSÍTÉS!

Jó hír is van. Telefonon érdeklődtünk a debreceniektől, ugyanis velük kapcsolatban is elterjedt a hír, hogy anyagiak híján kénytelenek bedobni a törölközőt.

Becsky István klubelnök elmondta, hogy valóban volt olyan időszak, amikor "aggódás jellemezte a helyzetet" és a sportklub vezetése is kénytelen volt elismerni, hogy az adott pillanatban vannak fontosabb dolgok a sportnál. A problémák viszont azóta elhárultak, a város vezetésével eredményes egyeztetést folytattak és most már kijelenthető: jövőre is lesz első osztályú vízilabdacsapat Debrecenben.