FACEBOOK

Horkai György a Reggeli Startban

Horkai György a Reggeli Startban
hozzászólás, 2018.01.19.

Horkai György a miskolci utánpótlás mellett a szövetségben is dolgozni fog, új munkájának részletei a közeljövőben körvonalazódnak - tudtuk meg magától a szakembertől a Reggeli Start pénteki adásában. Tudósítás és a teljes beszélgetés felvétele:


A héten sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Horkai György mostantól részt vesz a miskolci utánpótlásképzési munkában. Feladatairól, koncepciójáról most elmondta, hogy főleg az egyéni képzésre szeretnének jobban odafigyelni. Ezt a mai magyar vízilabda nagy probémájának tartja, amiről mindig beszélnek szakmai értekezleteken, de a hétköznapokban nagyon nehéz megoldani idő és kellő mennyiségű vízfelület hiányában. 

Szombathy Pál műsorvezető felidézte, hogy vendége előbb utánpótlás szövetségi kapitány volt, majd ezt a posztot "elkezdték osztani" korosztályokra és "szaporodtak a szövetségi edzők". Kellett másoknak is a hely? - érdeklődött.

A konkrét kérdésre a stúdióvendég nem tudott válaszolni, azt azonban megerősítette, hogy a szövetség elnöke valamikor tavaly vagy tavalyelőtt megszüntette a férfi utánpótlás szövetségi kapitányi posztot. Ettől kezdve ő a korábbi kettő helyett csak egy csapatot vitt, a junior válogatottat, amely 2017-ben kiöregedett, hiszen az évjárat játékosai beléptek a felnőtt korba.

Új szövetségi feladataival kapcsolatban szavai szerint arra számít, hogy valószínűleg az utánpótlásedzők feladatainak koordinálását bízzák rá, erre következtet az e témában folytatott legutóbbi beszélgetésekből.

A műsorvezető felidézte, hogy vendége sikeres üzleti karrier után, hosszú szünetet követően tért vissza annak idején a magyar pólóba, s lett az utánpótlás irányítója. Ez utóbbi időszak értékelésére kérte Horkai Györgyöt, aki elmonta: a legfontosabb az, hogy a magyar utánpótlás visszakerült a legjobbak közé, az élvonalba. A feladat - amivel ő maga is egyetért - miden alkalommal a négy közé kerülés, ha pedig oda sikerül eljutni, már "bármi lehet". 

- Tizenegy világversenyen nyolcszor benn voltunk a négyben, volt aranyérem, ezüstérem, bronzérmek. Háromszor nem kerültünk be: egyszer kiestünk ötméteresekkel, egyszer az ominózus tábla-elírással, a legelső szériánál, a 93-asoknál pedig az elérhető legjobb eredmény volt a hatodik hely. Megcsináltuk az egységes utánpótlásképzés anyagát, elindítottuk a vidéki tehetséggondozás programját, különböző helyeken egyszerre 100-120 gyerekkel foglalkoznak az edzők. Megindult egyfajta fejlődés az utánpótlásban, ezt lehet látni - értékelt a vendég.

Akkor miért nem folytathatja Horkai György a munkát? - tette fel a kérdést a műsorvezető, de erre most természetesen nem kaphatott választ, hisszen a döntést a szövetség vezetése hozta meg.

A szakember a 97-es korosztályt nevezte meg időszakának legjobbjának. Ők negyedikek lettek a világbajnokságon, de bennük volt az aranyérem lehetősége is és mindent elmond, hogy abból a társaságból öten szerepeltek a spanyolok elleni keddi Világliga-mérkőzésen a felnőtt válogatottban.

A mai magyar póló hiányposztjára vonatkozó kérdésre válaszolva Horkai György a centerfogó védő posztot nevezte meg, illetve általában a védőket. Meglátása szerint (az egyébként éppen Miskolcon játszó) Nagy Ádám lehet az, aki hosszú távon megoldja majd a válogatottban ezt a feladatot.

A TELJES BESZÉLGETÉS: