FACEBOOK

Universiade - Magyarország-Japán 14:8

Universiade - Magyarország-Japán 14:8
hozzászólás, 2017.08.30.

Győzelemmel zártuk az Universiadét és ezzel a torna 5. helyén végzett a magyar férfi válogatott. (A lányok ezüstérmet szereztek, amihez gratulálunk!). A japánok legyőzése sima lett. A tornát Szerbia nyerte. Részletek, tíz nyilatkozat:

Támogatónk a HerbaDoctor

Universiade, Tajpej (Tajvan)

Helyosztó az 5. helyért

Magyarország-Japán 14:8 (3:2, 6:2, 3:3, 2:1)

G.: Német T., Kovács P., Angyal 3-3, Lőrincz 2, Gyárfás, Kovács G., Sedlmayer, ill. Inaba 3, Koppu, Araki, Kawamato, Date, Adacsi

A japánok csak a meccs első szakaszát tudták szorossá tenni, pedig névsoruk négy játékos kivételével megegyezik a budapesti világbajnokságon szerepelt és 10. helyen végzett japán válogatottéval. A második negyedben megszerzett jelentős előnyt a meccs végéig már csak tartani kellett. A magyar kaput végig Lévai Márton védte.

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- A nemzetközi vízilabdában már közismert, hogy mennyire nehéz játszani a japán csapat ellen. Rendkívül nagy figyelemre, koncentrációra és taktikai felkészültségre van szükség, hogy a kellemetlen játékuk ne érvényesüljön. Fontosnak tartottuk ezt a mérkőzést, nagyon jól felkészültünk és öröm volt nézni, ahogy a fiúk megvalósították azt, amit elterveztünk. Mindezt úgy értük el,hogy Jansik Szilárd nem játszott a sérülése miatt és 16:5-ös kiállítási arány volt ellenünk a végén az eredményjelzőn. A csapat szinte hibátlanul játszott, 16 labdát szerzett és azt hiszem, bizonyította mindenki előtt, hogy egy megszokott és igazságos lebonyolításánál érmes helyen végzett volna, ez egészen biztos.

Az egyik delegátus képviselő feltette a kérdést, hogy miért nem jeleztük időben, ha láttuk ezt a hibát. Két héttel a játékok megkezdése előtt a szervezőknek írtunk, megemlítve ezt a problémát. Azt a választ kaptuk,hogy így van leírva és így lesz. (Märcz Tamás arról beszél, hogy  a megszokott FINA-lebonyolítási rendszerrel ellentétben ezen a tornán egy adott csoport első és második helyezettje már a negyedöntőben visszakapta egymást, így kerültünk szembe rövid időn belül újra a szerbekkel, akiktől kikaptunk - a szerk.)

Csak gratulálhatok a fiúknak, mert csak a nagyon erős szerb csapattól kaptunk ki. Számomra olyan, mintha ezek a fiúk itt érmesek lettek volna, úgy gondolom nem volt hiábavaló, hogy itt voltunk. Gratulálok a férfi csapat nevében a női csapatunk tegnap szerzett ezüstérméhez!


JANSIK SZILÁRD csapatkapitány a vlv-nek:

- Úgy érkeztünk ide, sőt, már nyáron azzal a céllal kezdtünk el edzeni, hogy megnyerjük az Universiádét, tudtuk, hogy ha nyerünk azon a bizonyos egy meccsen, akkor erre nagy esélyünk van. De a sportban nincs ha, a szerbek erejét mutatja hogy a döntőben már 9:2 re is vezettek.

Az elvesztett negyedöntő után a becsületünkért küzdöttünk. Az 5. helyért a japánok ellen jó játékkal nyertünk, az volt a minimum hogy az ötödik hely legyen meg. Én sajnos a szerb meccsen megsérültem és nem tudtam segíteni a csapatot. Az MRI-vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy nem komoly a sérülésem, de otthon vizsgálatok várnak rám, bizom abban, hogy valóban nem lesz komoly.

Szakmai szempontból egyébként nem volt nagyon hasznos az Universiade, mivel a két szerb meccset kivéve a többi mérkőzésen nem velünk egyszintű csapattal játszottunk, így azok nagyarányú győzelmeket hoztak.


BUNDSCHUH ERIK a vlv-nek:

- Nyertünk.

A lebonyolítás miatt és amiatt, hogy nem győztünk a szerbek ellen, sajnos csak az ötödik helyen végeztünk. Örülök, hogy nyertünk az utolsó meccsen, de egyben csalódott is vagyok, hogy nem sikerült érmet szerezni.

Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki segítette a munkánkat. És gratulálok minden magyar sportolónak, aki érmet szerezett itt.


NÉMET TONI a vlv-nek:

- Jó meccs volt, kicsit a bírók nem voltak a helyzet magaslatán 16:5-ös kiállítási arany volt, a végén már csak két cserénk volt!

Összességében jó volt nagyon a torna, élveztük, de sajnáljuk nagyon, hogy nem lettünk érmesek, mivel ez egy érmes csapat, csak sajnos a lebonyolítás nem kedvezett! De aki bajnok akar lenni, annak mindenkit le kell győznie!

Jó volt együtt játszani a srácokkal nagyon!


KOVÁCS GERGŐ a vlv-nek:

- Az elejétől kezdve kézben tartottuk a meccset. A megbeszélt taktikát is végrehajtottuk, így minimálisra tudtuk csökkenteni a japánok lefordulásait, fizikailag pedig föléjük kerekedtünk.

- Milyen érzésekkel utazol haza és gondolsz majd vissza erre az Universiadéra?

- Sok új élményt szereztem itt, így pozitívan fogok erre visszagondolni. :-)


GYÁRFÁS TAMÁS a vlv-nek:

- Borzalmas vízilabdát játszik Japán, de nagyon jól kezdtünk és végig agresszívan védekeztünk. Örülök, hogy sikerült végig uralnunk a játékot egy ilyen kellemetlen ellenfél ellen. A Japán elleni meccsről ennyit érdemes mondani.

Nagyon köszönöm a csapatnak az egész nyarat! Én nagyon jól éreztem magamat végig ebben a jó társaságban, sajnálom hogy nem jött ki belőlünk az eredmény, mert megérdemeltük volna a dobogót! Külön, a csapat nevében köszönjük Nyéki Balázs és Kósz Zoli munkáját, akikkel sokat dolgoztunk otthon erre az Universiadéra. Örülök, hogy itt lehettem :-). Remélem, leszünk még együtt ! Hajrá Magyarország!


LÉVAI MÁRTON a vlv-nek:

- Úgy gondolom, jó lezárása volt ez a mai győzelem az 5-8. helyért folytatott harcnak. A csapat nagyon összeszedett volt, még ha a bírok nem is álltak a helyzet magaslatén.

Sajnos a torna lebonyolítása miatt a két legerősebb, győzelemesélyes csapata már a negyeddöntőben összekerült. Azon a meccsen a szerbeknek jött ki jobban a lépés. De a mélyponton túllendülve sikerült a helyzethez mérten helytállnunk. Jó élmény volt, jó volt együtt játszani a fiúkkal.


SEDLMAYER TAMÁS a vlv-nek:

- Elég korán volt a mérkőzés, ezért már tegnap ugyanúgy korán keltünk, ahogy ma kellett, hogy hozzászokjunk ehhez a szokatlan időponthoz. (Helyi idő szerint 10.30-kor kezdődött a mérkőzés - a szerk.) Tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, mert megnéztük a holland-japán mérkőzést, amelyen a japánok győztek, pedig mi inkább a hollandokra számítottunk az ötödik helyért folyó meccsen.

Tisztességesen felkészültünk belőlük, gyakoroltunk, videóztunk, úgy ugrottunk be a medencébe, hogy ha már így alakult a torna, hogy az 5-8. helyért kell játszanunk, a lehető legjobb eredményt érjük el. Küzdős, úszós meccs vlt, a tipikus japán stílust játszotta ellenfelünk, amivel már megtréfált egy-két jó csapatot is. Sikerült nyernünk, ezúton is gratulálok a csapatnak. Így legalább kicsit jobb szájízzel és mindenképpen emelt fővel távozhatunk.


KOVÁCS PÉTER a vlv-nek:

- Nehéz mit mondani ezután a meccs után. Azt gondolom, hogy nem ezt érdemeltük volna, hanem azt, hogy minimum éremért játsszunk. Sajnos az egész tornán két értékelhető meccsünk volt, mindkettő a szerbek ellen. A nem megszokott lebonyolítás miatt a franciák besétáltak a négy közé. A meccs után nagy keserűség lett rajtam úrrá mert, ennél jóval több volt bennünk. Legalább jó lett volna, ha több nehéz meccset tudunk játszani ahol kiderül, mire vagyunk képesek. Ettől függetlenül nagyon jó érzés volt ebben a csapatban lenni, remélem fogunk még a srácokkal együtt játszani.

- Hogy van a kezed?

- Sajnos nem javult nem is nagyon volt rá ideje és eléggé hátráltatott is a játékban, mert gyakorlatilag egy kézzel kellett birkóznom. Szorítani nem tudtam vele és sajnos volt más sérültünk is, így az utolsó meccset egy cserével fejeztük be. Remélem, most lesz egy kis pihenő és akkor biztos vagyok abban, hogy a bajnokság kezdetére újult erővel és az itteni tapasztalatokat felhasználva tudok belevágni a játékba.


POHL ZOLTÁN a vlv-nek:

- A csoportmérkőzések, azt gondolom, jól sikerültek, persze a szerbek elleni meccs kilóg a sorból, de ott is jól játszottunk három negyedig. Így magabiztosan mentünk tovább. A nyolcaddöntőben Dél-Korea ellen tudtunk olyan játékelemeket gyakorolni, amikkel már a negyeddöntőre készültünk.

Már az elején tudtuk, hogy itt visszakapjuk a szerbeket. Ez volt a torna legfontosabb része, mondhatjuk, hogy nekünk ez volt a döntő, itt dőlt el minden. Sajnos nem úgy kezdtünk, mint a korábbi találkozón. Gyorsan elléptek három góllal és nem bírtunk igazán felzárkózni. Megvoltak a lehetőségeink, de nem éltünk ezekkel. Az emberelőnyös helyzeteket nagyon rossz aranyban lőttük be és emellett könnyű gólokat ajándékoztunk nekik. Nagy volt a csalódottság, de összeszedtük magunkat, ahogy lehetett. Könnyedén vertük az angolokat, az ötödik helyért pedig az elég egyedi taktikát bevető japánok ellen sikerült nyernünk. Ezt fegyelmezett, türelmes játékkal és a fizikai erőfölényünket kihasználva sikerült elérnünk.


A torna döntőjében:

Szerbia-Oroszország 15:4 (3:0, 5:2, 4:2, 3:0)

G.: Szubotics, Vico, Drasovics, Jaksics, Radojevics 2-2, Sz. Rasovics, V. Rasovics, Rangyelovics, Vasics, Sztojanovics, ill. Kholod 2, Kopcov, Kharkov