FACEBOOK

Lemondott Vincze Balázs, az OSC vezetőedzője

Lemondott Vincze Balázs, az OSC vezetőedzője
hozzászólás, 2017.03.30.

Csütörtökön lemondott tisztségéről a bajnoki táblázat harmadik helyén álló és a BL final six-be jutásért még harcoló OSC vezetőedzője, Vincze Balázs.

AZ OSC KÖZLEMÉNYE:

Dr. Vincze Balázs vezetőedző, a mai napon lemondott az A-Híd-OSC-Újbuda vízilabda csapat vezetőedzői tisztjéről. A 2016-17-es versenyidény végéig Tóth László (volt 287-szeres válogatott játékos, a női válogatott jelenlegi másodedzője) látja el az A-Híd-OSC-Újbuda vezetőedzői feladatait.


VINCZE BALÁZS a vlv-nek:

- Az elmúlt időszak eseményei következtében alakult ki olyan helyzet, amiből az egyik, számomra kedvezőbb megoldás a lemondás.


VLV-HÍRHÁTTÉR

Vincze Balázs az egykori szegedi főszponzor, Apáthy Endre és a XI. kerületi önkormányzat támogatásával építette fel a jelenlegi OSC-t. Akkori terveiről a vlv-nek adott interjút a 2013-14-es klubszezon végén.

Az OSC állománya főleg szegedi és egri játékosokból állt össze, s a cél az első három hely valamelyikének megszerzése volt. Ez rögtön sikerült, olyannyira, hogy a csapat bajnoki és kupadöntőt játszott, mindkét fináléban a Szolnoktól szenvedett vereséget. Ráadásul a csapat  rendkívül balszerencsés kürülmények között esett el attól, hogy szerephez jusson a BL főtábláján: hiába nyerte meg selejtezőcsoportját, hogy könnyebb ellenfelet kapjon egy másik csoport második helyezettjének személyében. Az ellenfél ugyanis az egyre erősebb Szolnok lett (ők egyetlen meccsen elkövetett botlás miatt lettek másodikok csoportjukban), s a továbbjutás túl nagy falatnak bizonyult Decker Ádáméknak.

A következő évben már csak a bronzéremig jutott a csapat, s ugyancsak balszerencse kísérte az OSC kupaszereplését: az egri négyes döntőben gyilkos meccsen kaptak ki a későbbi győztes Egertől úgy, hogy közvetlenül a meccs után óvást adtak be bírói műhiba miatt. Egyöntetű volt a vélemény, hogy az óvás jogos, azt azonban az OSC - a sportág érdekei miatt - visszavonta.

A csapat 2015-16-os szezonja azon ment el, hogy a csapat nagy erőssége, az új-zélandi Kayes "nem vette fel a munkát", ő ugyanis ausztrál válogatott szeretett volna lenni, s a honosításhoz Ausztráliában kellett élnie.  Az OSC ideiglenesen Brazíliából szerződtetett évad közben centert (nem nagyon vált be), a sokszor sérült Német Tonival próbálta áthidalni ezt az időszakot, de a csapat szerkezete teljesen felborult a centerhiány miatt. A BL-főtáblára jutás ezúttal sikerült, de ott a csapat már alárendelt szerepet játszott, esélye sem volt bejutni a budapesti final sixbe.

Az idei klubszezont új igazolásokkal kezdte az OSC. Szerződtette a szerb olimpiai bajnok centert, Szlobodan Nikicset, a szintén középcsatár Lukas Semant és a magyar válogatottal Riót megjárt balkezest, Zalánki Gergőt. Ugyanakkor elhagyta a klubot a korábbi csapatkapitány, az "új OSC" gründolásában a játékosfronton vezető szerepet játszó Decker Ádám, Kevin Graham pedig visszavonult.

A főszponzor bajnoki címet várt a csapattól, a hivatalos cél a döntőbe kerülés volt mind a bajnokságban, mind a kupában. (A BL főtáblára jutást nem deklarálták hivatalos "feladatként" a játékosoknak, de természetesen ezt is megcélozták.)

Már biztos, hogy a két cél egyikét nem sikerült elérni, s a másik is lehetetlennek tűnik, hiszen a csapat kritikus pillanatokban mind a bajnokságban, mind a BL-ben a szétesés jeleit mutatta, ami természetesen rányomta bélyegét az eredményességre.


Az OSC a bajnoki középszakasz utolsó fordulója előtt a harmadik helyen áll és ez már nem változhat a szombati, Fradi elleni mérkőzésen.

A döntőbe jutásért a középszakasz második helyezettjével vív meg, az ellenfél kiléte az Eger-Szolnok meccs kimenetelétől függ.

A BL főtábláján a csapat két fordulóval a befejezés előtt csoportjában a negyedik helyen áll, két pontra lemaradva a még továbbjutó Bresciától. A hátrány matematikailag még behozható a Brescia előbb Berlinbe megy, ahol nem lesz könnyű dolga, majd hazai pályán fogadja az Olympiakoszt. Az OSC előbb otthon játszik a Nizzával, majd a csoportelsőségért küdő Szolnok otthonában fejezi be a BL-főtáblás szereplést.