FACEBOOK

Kemény Dénes fontos kulisszatitkokról beszélt egy interjúban

Kemény Dénes fontos kulisszatitkokról beszélt egy interjúban
hozzászólás, 2017.01.28.

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke több originális információt osztott meg az [origo] internetes honlapon pénteken megjelent, Lantos Gábornak adott interjújában.

Először beszélt arról a magyar vízilabdasport legeredményesebb szövetségi kapitánya (olimpiákon három aranyérem és egy ötödik hely), hogy az utánpótlésképzés súlyos hiányosságai miatt egyszer csak - a 2009 és 2012 közötti időszakban - azt vette észre, hogy a válogatott edzésén vízilabdázni tanítgatja a legjobb utánpótlás-játékosokat.

Kiderül az interjúból, hogy ez egy hosszabb folyamat eredménye. A vízilabdázást választó gyermekek száma ugyanis megsokszorozódott, s ezt nem követte a vízfelület és az edzők számának növekedése. Kemény Dénes visszaemlékezése szerint egyre nehezebb volt képzett játékosokat beépíteni a csapatba, amely - bármilyen furcsa - maga ásta meg azt a gödröt, amelyben most ül.

Kemény Dénes komoly képzési hiányosságokat tapasztalt. Míg kezdetben a KSI vagy az UTE másfél órás edzést tartott 15 gyereknek, két edzővel a nyitott 33-as medencében a szigeten, addig az olimpiai sikerek után annyi gyerek jött le, hogy egy edzésen 15 helyett 20 gyerek volt, nem két tréner foglalkozott velük, hanem egy, és nem a teljes medence lett az övék, csak a fele.

"Így nem lehetett azt a minőségi munkát elvégezni, amelyet a Kásás-féle korosztály a nyolcvanas években megkapott" - értékelt a szakember.

Saját döntését, hogy a harmadik olimpiai ciklus után még négy évet vállalt szövetségi kapitányként, Kemény úgy minősítette, hogy az "sokkal inkább tisztességes volt, mint kapzsi". Annyiban értékelhető kapzsinak, hogy megjelent a szeme előtt a negyedik olimpiai arany megszerzésének lehetősége. Nem hitte, hogy baj lehet, hiszen a válogatottba beépített Varga testvérek, Kis Gábor vagy Hosnyánszky Norbert fontos szerepet vállalt a pekingi aranyérem megszerzésében, nem az járt az eszében, hogy milyen problémákkal szembesül a negyedik olimpiai ciklusában. 

Amit pedig így utólag tisztességesnek értékel, az az volt, hogy a bajt látva sem mondta azt, hogy akkor ennyi volt.


Pedig ha Kásás Tamás, Molnár Tamás és Benedek Tibor leteszi a sapkáját a kispadra, az egy olyan helyzetet teremt, amit addig nem ismertem. Nálam minden egyes játékos úgy került be a válogatottba, hogy valakit kiszorított. Ott pedig három olyan sapka került a kispadra, amelyet valaki felvett, nem pedig valakiről leszedett. Annyiban megkönnyítettem az utódom sorsát, hogy a 2009–2012-es időszakot én csináltam végig. Képzelje el, ha úgy adom át a padot, hogy az utódomnak a hátizsákjában ott van a három olimpiai aranyérem - mondta a volt szövetségi kapitány.


(Kemény Dénes egyébként itt rosszul emlékszik: Kásás Tamás - bár közben éveket kihagyott - Londonban ott volt, a csapat utolsó meccse után a helyszínen, a vlv munkatársának jelentette be visszavonulását. )



Az interjú további részéből kiderül, hogy Kemény Dénes nemcsak azzal segítette utódját, hogy nem sikerei csúcsán, közvetlenül a három olimpiai arany után adta át neki a stafétabotot, hanem azzal is, hogy kifejezetten kerülte a személyes jelenlétet az edzéseken, nem akart zavart kelteni a játékosok fejében. Közben igyekezett a kapitánynak és a csapatnak is a lehető legjobb körülményeket megteremteni. "Azért azt ne feledjük el, hogy a válogatott eredményessége az elnök munkáját is minősíti" - tette hozzá.

Azt most utólag elárulta, egy-egy alkalommal előfordult, hogy a meccsek alatt nem tetszett neki valamelyik játékos gondolkodásmódja.


A nagy mérkőzéseket úgy kell játszani, hogy miközben vért ittál, egy egyetemi tanár higgadt gondolkodásmódját használod. Akadt olyan mérkőzés, amelyen vagy az egyik, vagy a másik hiányzott. De ekkor sem avatkoztam közbe. Egy kicsit ezért fájt a Montenegró elleni negyeddöntő Rióban, az olimpián. 

Abban az évben ez volt a második tétmeccs ellenük, az elsőt 2016 januárjában az Európa-bajnokságon, az elődöntőben játszottuk, ahol 8-5-re kikaptunk. Rióban az volt az érzésem, hogy nem mi, hanem Montenegró tanult többet abból a győzelméből. Lelkileg mindenképpen felvértezettebben jöttek ki erre az olimpiai mérkőzésre, talán ezért nyerték meg ők a negyeddöntőt. 

Az edző a legjobban az edzésmunkába és a taktika meghatározásába tud beleszólni. A lelki felkészítésbe is, de ebben már a játékosoknak is van felelősségük.  Ha egy edző nem tüzeli fel kellőképpen egy olimpiai negyeddöntőre a srácokat, az sem jó, de azért a vízben lévők is megtehetik ugyanezt. (...)


Ami a legutóbbi két olimpián ezért gyengébb helyezés szélesebb visszhangját illeti, Kemény Dénes úgy látta, hogy Londonban az ötödik helyezés döbbentette meg a közvéleményt, nem az, hogy nem nyertünk aranyat. Ott a csalódás szeretettel párosult.  "Annyi örömet szereztünk korábban, hogy a szurkolók ezt az ötödik helyezést is megbocsátották nekünk. Rió után beletörődést tapasztaltam."



A riói ötödik hely a szövetség elnöke szerint nem a világ vége. Ami zavarta őt, az az, hogy a negyeddöntőben egy nálunk gyengébb csapattal szemben estünk ki.

Lantos Gábor feltette a kérdést:

A riói olimpia után leköszönő Benedek Tibor helyére – csakúgy, mint eddig – pályázat alapján választották ki Märcz Tamást. Nem lett volna tisztességesebb megkérdezni Benedeket, hogy nem akarja-e folytatni a munkát? 

A válasz:


"A magyar vízilabda abban a pillanatban beárazza magát, ha egy olimpiai ötödik hely után meghosszabbítja a kapitány szerződését. Ezt elmondtam Benedek Tibornak is, aki teljesen megértette ezt. Az elnökségnek az volt a dolga, hogy kiírjuk a pályázatot – nem tehettünk mást.  Erre Benedek is pályázhatott volna, de teljesen érthető, hogy nem tette meg. Szerintem egy ekkora csalódás után neki sem lett volna az jó, ha nekivág egy újabb olimpiai ciklusnak."


A fentiek azt jelentik, hogy a szövetség elnöke (aki a 2015-ös kazanyi vb-kudarc után személyes tekintélyét vetette latba, hogy Benedek Tibort ne mentse fel tisztsége alól az elnökség) lényegében kész helyzet elé állította az ezt követően leköszönt szövetségi kapitányt, akinek érthető módon "eltűnt minden ambíciója" a folytatásra, hiába kapacitálták őt a maradásra olimpiaibajnok-társai.



Az interjú bő teret szentel a tervezett 2024-es budapesti olimpiának, hiszen annak egyik arca éppen Kemény Dénes, s a héten egy vitaműsorban tett kijelentése alapján napokon át az volt a vezető hír a sajtó egyes köreiben, hogy a háromszoros olimpiai bajnok pólókapitány támogatja a budapesti olimpiáról kezdeményezett népszavazást.

AZ ORIGO INTERJÚJA KEMÉNY DÉNESSEl

(Érdekesség egyébként, hogy az [origo] hírportálon alkalmazott általános gyakorlattól eltérően ez alatt az interjú alatt nincs mód olvasói kommentek beírására.)



Kemény Dénes és családjának egy része a 2024-es budapesti olimpia reklámfilmjében


Hirdetés az interneten


Kemény Dénes budapesti házfalon (Szily László/444 felvétele)

Címkék:
Kemény Dénes