FACEBOOK

U19-es Eb - Megfellebbeztük az óvás elutasítását

U19-es Eb - Megfellebbeztük az óvás elutasítását
hozzászólás, 2016.09.16.

Az első, csütörtök esti döntést megváltoztatva a magyar U19-es csapat vezetése úgy határozott, hogy megfellebbezi az olasz-magyar junior negyedöntő óvásának elutasítását. vlv-interjú Horkai György utánpótlás szövetségi kapitánnyal és sok új részlet, információ az alpheni junior Eb botrányáról. (A fellebbezésünket az esti órákban elutasították.)

Emlékeztetőül a tények:

Az Olaszoszág-Magyarország negyeddöntő utolsó játékrészében úgy ért véget eredménytelenül egy jól láthatóan 12:9-nél kezdődött magyar támadás, hogy a visszaúszásnál az eredményjelző táblán már 13:9 szerepelt. Ehhez a téves eredményhez adták hozzá a mérkőzés végéig az összes találatot.

Hiába jelezte többször a magyar edző a tévedést, hiába kiabáltak be folyamatosan a lelátón helyet foglaló magyar nézők (jórészt a magyar játékosok családtagjai) a hibát nem javították ki a zsűri tagjai. A reklamáló Horkai Györgyöt a szlovén bíró azzal nyugtatgatta, hogy majd a végén öszehasonlítják a kiírást a valós helyzettel.

A meccs végén a magyar csapat hihetetlen akaraterővel egyenlített, azonban a dudaszónál 13:12 állt az eredményjelzőn. A valós eredmény alapján ötméteresekkel kellett volna eldönteni az elődöntőbe jutás sorság, az olaszok azonban látványosan elkezdtek örülni, mintha az eredményjelzőn szereplő végeredmény az ő továbbjutásukat jelentené. Gyorsan igyekeztek az uszodát is elhagyni, azonban addigra a magyar vezetők már a zsűrinél voltak, s ütemesen nyomogatták az illetékes meccsrendezők fejét abba a trágyába, amit ezek a LEN-tisztségviselők (legyünk jóhiszeműek) ügyetlenségből, hozzá nem értésből, nemtörődömségből maguk hoztak létre.

A számolgatás után természetesen bebizonyosodott, hogy a magyaroknak van igazuk: az olasz csapat nem 13, hanem csak 12 gólt lőtt. Az olaszok viszont azt mondták, ők az eredményjelzőn szereplő adat szerint játszottak, tudták, hogy mennyi az előnyük, ennek megfelelően építették fel pillanatnyi taktikájukat. Ha tudták volna, hogy mennyi a valós eredmény, akkor máshogy játszanak.

Itt jegyezzük meg, hogy az olasz vízilabdasport az elmúlt évtizedek undorító színészkedéseivel, sokszor gusztustalan játékával, a sportág nemzetközi vezetésében való uralkodó szerep nemtelen felhasználásával régóta kiérdemelte a nemzetközi Unfairplay-díjat, ez a mostani eset egyenesen következett egész életútjukból szégyenletes hagyományaikból. Pontosan tudták a játékosok, hogy egy góllal vezetnek a vége előtt, mégis eljátszották a magyar egyenlítés után, hogy továbbjutottak, ha úgy vesszük, bohócot csináltak magukból.

A zsűriasztalnál zajló hosszú huzavona végén tehát nyilvánvaló volt, hogy az olaszok is, és a magyarok is 12 gólt dobtak a meccsen. Mit lehet tenni? Előkerült az a szabály, hogy ha a zsűri "technikai hibát" követ el, akkor az órát vissza kell állítani a hiba elkövetésének pillanatára, s a hátralévő időt az akkori állapotnak megfelelően újra le kell játszani.

Ez természetesen súlyosan sértette a mi érdekünket, hiszen a magyar csapat úgy egyenlített 11:9-ről a rendes játékidő utolsó négy percében, hogy e játékidő nagy részét Simon Henrik csere nélküli négyperces kiállítása (erre még külön visszatérünk) miatt folyamatos emberhátrányban kellett lejátszania. Aki ismeri a vízilabda gyakorlatát, tudja, hogy kétgólos hátrányt behozni ilyen körülmények között szinte egyenlő a lehetetlennel. Egyszer sikerült, másodszor már nem. A megismételt utolsó 3.40 perc végén 13:10 állt az eredményjelzőn, ezzel Olaszország jutott a legjobb négy közé, mi csak az 5-8. helyért folytathatjuk.

A vlv konkrét kérdésére a szövetségi kapitány csütörtökön késő este elmondta: megfordult a fejükben, hogy nem állnak ki a jogszerű, de mérhetetlenül igazságtalan újrajátszásra, ezzel azonban ártottak volna a magyar pólónak, mert a csapatunkat szinte biztosan diszkvalifikálják.

Csütörtökön este hivatalos írásos panaszt nyújtott be a magyar vezetés, ezt az illetékesek még késő este elutasították. Arz indoklás szerint az újrajátszásról hozott döntés a nemzetközi versenyszabályzat paragrafusa alapján született, tehát jogszerű volt.

A magyar vezetés reménytelennek látta a további procedúrát, ezért úgy döntött, hogy nem él a fellebbezés még rendelkezésre álló jogával. Véleményük azonban péntek délelőttre megváltozott. Ennek okáról, illetve az ügy további részleteiről kérdeztük Horkai Györgyöt.

HORKAI GYÖRGY a vlv-nek:

- Elsősorban a magunk játékosok igazságérzete miatt döntöttünk úgy, hogy megfellebbezzük az óvás elutasítását. Biztosak vagyunk abban, hogy ezt is el fogják utasítani.

- Mi a fellebbezésetek érvelése?

- Egyértelmű a mérkőzés felvételéből, hogy a meccsen 12 olasz és 12 magyar gól esett. A végeredmény tehát döntetlen, ötmétereseknek kellett volna következniük. Emellett jól látható a felvételen, hogy a bírónál reklamálok, s ő megállítja a játékot, jelzi a zsűrinek, hogy rossz az eredmény a táblán, mégsem történt semmi. Egyébként, amikor a meccs végén odamentem a zsűrihez, nem is értették, hogy miről van szó. Akkor kezdték el nézni a gólokat, s derítették ki, hogy valóban 12:12 az eredmény. Sajnos a hivatkozott szabály valóban ez ilyenkor vissza kell állítani az órát és újra játszani a hibától kezdve a meccset. Ennek lettünk a szenvedő alanyai. Sajnos más kérdés, hogy odaültetnek egy hozzá nem értő holland embert, hogy nyomogassa a gombokat, nem veszik észre a tévedést és még a jogos reklamációra sem történik semmi.

Nem tudjuk elmagyarázni a gyerekeknek, hogy hogy lehetséges ilyen. Ők hisznek a sport tisztaságában, egyszerűen nem lehet megértetni velük, hogy 12:12 lett ugyan a meccs, de valakinek a hibája miatt a zsűri másként döntött... Ezért éltünk a jogorvoslat utolsó lehetőségével, még ha tudjuk is, hogy milyen eredménnyel jár majd a fellebbezés.

- Szörnyű nézni utólag is a felvételeket, az ember nem hiszi el, hogy ekkora hiba megtörténhet, ilyen következményekkel járhat. Semmit nem lehetett volna csinálni?

- Sajnos nem. A meccs után a delegátus még nekem tett szemrehányást, hogy miért nem szóltam! De hát szóltam, ezt is bizonyítja videó, amit csatoltunk a fellebbezéshez. Ha én a parton tovább reklamálok, akkor piros lapot kapok, ha odaküldöm a másodedzőt reklamálni, akkor ő kap piros lapot. Sajnos nincs megoldva, hogy ilyen helyzetben valamilyen módon hivatalosn fel lehessen hívni a zsűri figyelmét a hibára, valószínűleg kezdeményezni fogjuk ennek az ügynek az alapján a szabályok megváltoztatását.


Igazából nincs nagy jelentősége, de mégis kíváncsiak voltunk, hogy történhetett a súlyos következményekkel járó elírás.

Egyes elképzelések szerint egy Manhercz-Krisztián-gólt mindkét oldalra elkönyveltek. Elképzelhető, hogy a gombnyomogató tévedésből nyomta meg a 13-ast, amikor 12 állt az olaszok oldalán és nem is esett gól.

Már korábban, a torna első napja után írtunk az Eb rendezési anomáliáiról. A közvélemény tájékoztatása azóta sem javult. A negyeddöntőre ígért stream az első három negyedben nem működött, s a gólonkénti twitter-posztolás is akadozott az olasz-magyar meccs alatt. Katona Norbert videóelemző vette észre, hogy a twitteres "közvetítésben" is megjelent az eredményelírás, lehetséges, hogy takarékossági okból ugyanaz az ember vezette az eredményt a jegyzőkönyvben, a helyszíni eredményjelzőn és a twitterszolgáltatásban?

Mindenesetre az egyértelmű, hogy nem pusztán az uszoda eredményjelzőjére került fel tévesen a 13. olasz gól, hanem a jegyzőkönyvben is szerepelt. Ezért kellett ezt a dokumentumot utólag megváltoztatni.

Külön vérlázító, hogy ha valaki a LEN hivatalos oldaláról tölti le az olasz-magyar negyedöntő meccsriportját, olyan dokumentumot lát, ami egy sima meccs leírása, nyoma nincs benne bármiféle problémának, egyszerűen összerakták a meccs első, szabályos részét és a később megismételt 3.40 percet!


LEGFRISSEBB:

A fellebbezésüket elutasították. Helyezzük szégyenlistára és jegyezzük meg ezeket a neveket: Fernando Carpena, Alekszandar Sosztar(!) és Joe Caruana Curran (a fellebbviteli bizottság tagjai).

Ők asszisztáltak a LEN-szabályok betűjéhez hű, de azok szellemiségét sárba tipró döntéshez. A szövetség tájékoztatása szerint Kemény Dénes elnököt nem lepte meg a döntés. Minket sem.

A magyar válogatott szombaton 12 órakor Horvátországgal játszik a junior Eb-n, az 5-8. helyért.

A fellebbezésért kifizetett 350 euró elvacsorázásához pedig jó étvágyat kívánunk Lonzi és Birri uraknak!


VLV-VIDEÓ:


Horkai reklamál a rossz eredményjelzés miatt (a fellebbezéshez beadott videóban nagyítottunk és lassítottunk)


Az összevissza firkált "hivatalos jegyzőkönyv"


Hogy a korosztály legismertebb, Rióban is szerepelt játékosának nevét nem tudják leírni (Manhercz se nem Hanhercz, se nem Han Hercz), hogy Csacsovszky szaki nem Csacsovsaky - ez hagyján. De hogy érhet két gólt Canella találata, hogy lesz 11:9 után 13:9 az eredmény???


A LEN hivatalos közlése szerint (itt érhető el) - nem is történt semmi különleges a meccsen...


Uraim! Önöknek külön gratulálunk! Reméljük, saját gyerekeik több hónapos munkáját is ugyanígy teszik tönkre!