FACEBOOK

Molnár Péter a Reggeli Startban

Molnár Péter a Reggeli Startban
hozzászólás, 2016.09.06.

Azt tervezte, hogy Rióból hazatérve felgyújtja bírói felszerelését és befejezi, hiszen elért a csúcsra, ennél magasabbra nem lehet jutni játékvezetőként. A "szörnyű tettről" JB-s kollégái lebeszélték, így folytatja. Molnár Péter, a riói horvát-szerb férfi döntő egyik bírója volt a Reggeli Start vendége.

Molnár Péter (akivel kétrészes interjút készített a vlv a játékvezető hazaérkezése után) a műsorban elmondta, hogy messze nem a döntő volt a legnehezebb feladat játékvezetői szakmai szempontból. Ez annak köszönhető, hogy a fináléban a szerbek sokkal jobban voltak, bedarálták ellenfelüket. Az egyetlen komoly feladatot az jelentette, hogy valahogy sikerüljön végig a kispadon tartani a horvátok vehemens edzőjét, Ivica Tucakot.

A döntőhöz vezető útját a vlv-nek adott interjúhoz képest rövidebben foglalta össze a spori, számunkra új elemként mesélte el, hogy a torna elején külön feladatként kapta, hogy rutintalan bírótársát is segítse meccs közben azzal, hogy többet fúj, kicsit átvéve a bíráskodás irányítását. Ebbe az is belefért, hogy egy alkalommal társa, egy brazil játékvezető hibás döntését kellett helyrehoznia a játék megállításával, ami ezen a szinten eléggé szokatlan...

A FINA döntéshozói látták, hogy olimpia ide, olimpia oda, konzekvensen hozza meg döntéseit, nem mérlegel, nem befolyásolja, hogy ki ül vezetőedzőként egy éppen elmarasztalt játékos kispadján. Elmondta, hogy a hazai bírói kar irányítói november óta módszeresen készítették fel őt a  feladatokra, szándékosan "küldték a késbe", a legnehezebb meccseket kapta, s mindig különböző stílusú társat rendeltek mellé. Mint mondta, csapatmunkának tekinthető az olimpián elért személyes sikere.

Ami a magyar válogatottat illeti, Molnár Péter úgy látja, hogy éppen a Montenegró elleni negyeddöntő első két negyedében nem sikerült játszani a saját játékunkat. Az ötméteres-párbajjal kapcsolatban megjegyezte, hogy Decker Attila minden alkalommal a videóelemzések alapján várható lövésfajtát próbálta védeni, de valamennyi montenegrói lövő más megoldást választott, mint amit szokott.

A bírói stílus változásáról szólva kiemelte a centerek kezelését. Már nem csak kiállítás vagy "semmi" volt az ítélet, az egyszerű szabaddobás is belépett a képbe, ami új színt vitt a pólóba és segítette a játék szellemiségének érvényesülését.

A játékvezetőre visszavonulás helyett most még több feladat vár, igyekeznek kihasználni, hogy döntőt vezetett, ami talán növeli majd a bírók tekintélyét, számítani lehet arra, hogy a bajnokikon is könnyebben elfogadják majd az ítéleteket a meccsek szereplői. Jövőre pedig Budapesten vizes vb lesz, újabb alaklom arra, hogy Molnár Péter eredeti célja teljesüljön (ez Rióban nem sikerült): bronzmeccset vezetni és utána az első sorból megnézni a döntőt, amelyben a magyar válogatott az egyik szereplő...

A TELJES BESZÉLGETÉS:


Címkék:
Molnár Péter