FACEBOOK

Felfüggesztések az egri óvási botrány miatt

Felfüggesztések az egri óvási botrány miatt
hozzászólás, 2016.01.14.

Két bíró nem vezethet, az egyik a szövetség játékvezetői bizottságának elnöke. A határozatot maga a JB hozta. Az OB1 jelenleg szünetel, az első idei meccseket január 30-án rendezik meg. Az eltiltás január 31-éig tart. Az érintettek fellebbezhetnek. Villongás a szövetség két bizottsága között.

Az MVLSZ hivatalos honlapján tette közzé csütörtökön délután azt a határozatot, amelynek értelmében az egri OSC-Eger kupaelődöntő két játékvezetője, Molnár Tamás és Csanádi Zsolt meghatározott ideig "semmilyen funkcióban nem vehetnek részt a Magyar Vízilabda Szövetség és tagszervezetei által rendezett mérkőzéseken", őket a döntés mindennemű játékvezetői, versenybírói tevékenység alól felfüggeszti.

Ez a meghatározott idő január 31-e. A határozatot 2015. december 30-án hozta a Játékvezetői Bizottság, s az érintettek 15 napon belül élhetnek a fellebbezés lehetőségével (nyilván a dokumentum kézhez vételétől számítva, de a fellebbezésnek nincs halasztó hatálya, ami egyébként elég érdekes és egyben értelmetlenné tesz bármiféle jogorvoslatot, hiszen alig több mint két hét múlva lejár a büntetés).

Emlékezetes, hogy a szóban forgó elődöntő során Hosnyánszky Norbert jogosulatlanul ugrott be a játéktérre, emiatt az OSC hivatalosan megóvta az Egerrel szemben 5:4-re elvesztett mérkőzést. Az óvást nem sokkal később - a sportág érdekére hivatkozva - visszavonták, de mindenki elismerte, hogy jogos volt a bírói műhiba miatti panasz. (Az Eger másnap nagy meglepetésre megnyerte a kupadöntőt a Szolnok ellen.)

A mostani JB-határozat szintén közzétett indoklása szerint a szövetség Versenybírói Bizottsága 2015. december. 14-i határozatának indokolásában kérte fel "egyértelmű játékvezetői hiba okán" a Játékvezetői Bizottságot, hogy az érintett játékvezetők „pihentetéséről” intézkedjen. (Ezt a megfogalmazást maga a dokumentum használja.)

Az ügy érdemi vizsgálata során egyébként kiderült, hogy Hosnyánszky kétszer is jogosulatlanul ugrott a vízbe, egyszer holtidőben, amikor a víz alá bukva visszaúszott, majd ama bizonyos kiállítás lejárta előtt 3 másodperccel ismét.

Figyelemre méltó, hogy a Játékvezetői Bizottság meghozta ugyan a Versenybírói Bizottságtól elvárt döntést, azonban a két játékvezető felelősségét csak tág értelemben ismeri el, azon pont alapján, amely szerint „WP 7.1 A játékvezetők teljes körű felügyelet alatt kell tartsák a mérkőzést…”.

Kifejezetten viszautasítja a JB, hogy a bíróknak kellett volna észrevenniük a műhibát eredményező történéseket, hogy a hibát "elsősorban és kiemelten" a bírók követték el, szerintük mind az ellenőröktől, mind a zsűritől, mind pedig az adott oldalon helyet foglaló gólbírótól elvárható lett volna, hogy a szabálytalanságot észleljék és azt jelezzék a játékvezetőnek.

Az indoklásban részletezett ellentmondás, koherenciahiány a JB szerint "jelentősen csorbítja az átláthatóságot, a szabályokba vetett hitet, az azonos elbírálás esélyét, így a Játékvezető Bizottság ezúton felhívja a Versenybíró Bizottság figyelmét, hogy a jövőben nagyobb körültekintéssel és azonos szabályértelmezéssel hozza meg határozatait.

A játékvezetők ilyen irányú figyelmetlensége, még jelen speciális helyzetben is szakmailag kifogásolható és az óvás okán alkalmas arra, hogy a játékvezetők tekintélyét lényegesen csorbítsa, így ezen tényállás alapján a játékvezetői szakmai normák magas színvonalának megtartása érdekében a Bizottság a rendelkező részben megjelöltek szerint határozott" - szól a csütörtökön nyilvánosságra hozott határozat.

Az óvási alap videófelvétele: