FACEBOOK

Benedek Tibor titkai - interjú Görgényi Istvánnal

Benedek Tibor titkai - interjú Görgényi Istvánnal
hozzászólás, 2020.11.19.

Érdekes interjú jelent meg Görgényi Istvánnal egy pénzügyi hírportálon. A cikk új adalékokkal szolgál Benedek Tibor sokoldalúságának értelmezéséhez. Az interjú ezzel kapcsolatos részét ismertetjük.


Görgényi Istvánnal, az olimpiai ezüstérmes, világbajnok magyar vízilabdázóval, és olimpiai bajnok edzővel, a Hunting Territory szervezetfejlesztési módszer megalkotójával Nagy Bálint beszélgetett. A penzcentrum.hu oldalon megjelent interjú jelentős részben a Görgényi István féle csoportdinamikai módszer aktuális "bevethetőségéről", az egyéni felelősségről, a Covid-időszaknak a vállalatok éltére gyakorolt hatásáról szól, de Benedek Tibor és a Hunting Territory kapcsolatáról is sok mindent megtudhatunk. Ezt a részt idézzük:


Pénzcentrum: A Benedek-csapat barcelonai győzelme után, a Barcelona kulisszatitkai című könyvben Bendek Tibor a következőket nyilatkozta rólad: "van egy ember, akivel rengeteget beszélgettem végig, nagyon sok mindent kaptam tőle az elmúlt nyolc hónapban, ő Görgényi István. Vele folyamatosan tartom a kapcsolatot, szakmai kérdésekben és a csapatépítésben is nagyon sokat segít nekem a tapasztalatával." Ez fordítva is igaz; mi az, amit Te tanultál Benedek Tibortól?

Dr. Görgényi István: Tinédzser kora óta ismertem Tibort, 17 éves korában nálam lett NB I-es játékos, és már akkor nagyon tisztán látszódtak az ő emberi értékei. Azóta folyamatosan tartottuk a kapcsolatot; ott voltam az olimpiáin, sokszor beszélgettünk, sokat tudtunk egymásról. Előadásokat is tartottunk közösen. Amikor megtudtam, hogy abbahagyja a játékot, azt még nem tudtam, hogy szövetségi kapitány akar lenni, ez közvetlenül a londoni olimpia után volt. Én akkor megkerestem őt azzal, hogy szeretném, ha hosszú távon ő vinné tovább a Hunting Territory módszert, a vállalatot, átadnám neki a tudásomat, a tapasztalataimat. Ő szívesen fogadta, és elkezdődött egy intenzív beszélgetés, a módszer mellett, persze a vízilabdáról is - ami mindkettőnk nagy szenvedélye; a sport és a módszer amúgyis nagyon szorosan összefügg. Nagyon inspiráló volt ez az időszak, mert pontosan tudtam, hogy mi az ő hozzáadott értéke a válogatott sikeréhez a vízben és a parton, illetve az uszodán túl is. Tapasztalatokat osztottunk meg egymással, sok szó esett például a csapatépítésről és a csoportdinamikáról, de szó volt az álmainkról is. A beszélgetés-sorozat elejefelé nevezték ki szövetségi kapitánynak, így segítséget is jelentett neki ez az új program a csapat létrehozásában, az egész dolog életre kelt.

Én is rengeteget tanultam ebből, mert hihetetlen tudatos játékos és edző volt, úgy szakmailag, mint emberileg. Ő nemcsak beszélt, hanem meg is csinálta, amiről beszélt. Ezért én nemcsak, hogy borzasztóan élveztem ezeket a beszélgetéseket, hanem büszke is voltam, hogy részese lehetek.

Benedek Tibort az egész nemzet gyászolja, ez rendkívül ritka Magyarországon. Szerinted mi a Benedek-titok?

Az embersége, a hitelessége. Emellett elképesztő belső hajtóereje volt Tibornak, ami magával ragadta a környezetét. Ez egy nagyon sikeréhes ország, és az emberek éhesek a hitelességre. Tibor pedig pont ilyen volt.

Ehhez a szerénysége is hozzájárult?

Igen. Nagyon fontos része, hogy ő soha nem csinált reklámot magának. Ő nem akarta kisajátítani a hős szerepet, hanem katalizátora volt annak a rendkívüli tehetségekből álló csapatnak. Ezt nyilván mindenki levette. És ez a magánéletében is maximálisan igaz volt rá.

Ezért találtad alkalmasnak arra, hogy képviselje az általad kifejlesztett, ún. csoportéletmodell módszert? Mekkora űrt hagyott maga után Tibor a Hunting Territory életében?

Igen, azért, amilyen ember volt. Ez egy kis közösség, ez egy igazi gondolatműhely. Tibor ennek egy ritkán megjelenő tagja volt, ő főként rajtam keresztül kapcsolódott ebbe a műhelybe, de amikor együtt voltunk, mindenki boldog volt, hogy ott van. Büszkék voltunk arra, hogy hozzánk tartozik. Megemlékeztünk róla, de velünk maradt. Van egy ilyen hozzáállásom, hogy aki közel van, az nem megy el.


A TELJES INTERJÚ

Címlapkép: a vlv fotója, amely 2015-ben készült, amikor tudósítottunk Benedek Tibor és Görgényi István közös előadásáról, közönségtalálkozójáról