FACEBOOK

Eurokupa-napok a Népligetben

Eurokupa-napok a Népligetben
hozzászólás, 2015.09.29.

Szerdától vasárnapig hét csapat - köztük a Fradi és a Szeged - küzd négy továbbjutó helyért az Eurokupa budapesti selejtezőjében. Előzetesünk nyilatkozatokkal és a teljes (21 meccset tartalmazó) programmal.

Hosszú idő után először indult ismét magyar csapat a második számó európai kupa (a LEN Kupa utódja) küzdelmeiben - mindjárt kettő.

Selejtezők, 1. csoportkör

A csoport (Budapest, Népliget):

FTC, Szeged, Acquachiara (olasz), Esslingen (német), Primorac Kotor (montenegrói), Jadran Split (horvát), Stasbourg (francia)

B csoport (Split):

Mornar Split (horvát), Sintez Kazany (orosz), Nizza (francia), Widex Donk Gouda (holland), Canottieri Napoli (olasz), Kirishi (orosz)

A meccseket tornarendszerben bonyolítják le, a csoportokból négyen jutnak tovább.

A Fradinál nagyon sokat dolgoztak az elmúlt hetekben azért, hogy alkalmassá tegyék a népligeti uszodát erre a szokatlanul hosszú, négynapos tornára. Még pótlelátót is építettek, s várják a szurkolókat. A napi jegy ára 1.200.- forint.

A budapesti torna programja:


Szeptember 30., szerda

17:00 Szeged-Strasbourg (DigiSport1 élő)
18:40 FTC-JadraSplit (DigiSport1 élő)
20:20 Acquachiara-Primorac Kotor

Október 1., csütörtök

09:00 Esslingen-Jadran Split
10:40 FTC-Strasbourg (DigiSport1 élő)
12:20 Szeged-Acquachiara (DigiSport1 élő)

17:00 Strasbourg-Esslingen
18:40 Acquachiara-FTC (DigiSport2 felvételről 23.10)
20:20 Primorac Kotor-Jadran Split

Október 2., péntek

17:00 Szeged-Esslingen (DigiSport2 élő)
18:40 FTC-Primorac Kotor (DigiSport2 élő)
20:20 Acquachiara-Strasbourg

Október 3., szombat
 
09:00 Jadran Split-Acquachiara
10:40 FTC-Esslingen (DigiSport1 élő)
12:20 Szeged-Primorac Kotor (DigiSport1 élő)
 
17:00 Primorac Kotor-Esslingen
18:40 FTC-Szeged (DigiSport2 élő, vlv - szöveges élő)
20:20 Strasbourg-Jadran Split

Október 4., vasárnap

09:00 Strasbourg-Primorac Kotor
10:40 Szeged-Jadran Split (DigiSport1 élő)
12:20 Acquachiara-Esslingen

VARGA ZSOLT (FTC PQS Waterpolo) vezetőedző a vlv-nek:

- Négy nap alatt játszunk hat mérkőzést, mindenképpen fontos, hogy mentálisan és fizikálisan is bírjuk ezt a tempót. Ami jó: most be tudjuk írni mind a négy külföldi játékosunkat, ami viszont nem jó: továbbra sem teljesen egészséges Katonás Gergő, Jansik Szilárd pedig már tíz napja nem edz, úgyhogy őt nem is nevezem a tornára. Sokat készültünk, de igazából ilyen sorozatot nem lehet modellezni, szerencsére közben lesz legalább fél nap pihenő, bízom abban, hogy bírni fogjuk. Megpróbáljuk a meccsenkénti taktikát is úgy alakítani, hogy megkönnyítse ennek a hosszú terhelésnek az elviselését.

A torna részvevői közül az Esslingent és a Strasbourgot a gyengébbek közé kategorizáltunk, egy szinttel nehezebb ellenfél, közepes erősségű a Kotor és a Jadran Split, a legnehezebb pedig a Szeged és az Acquachiara. Ha az első négyet legyőzzük, akkor már csak az lehet a kérdés, hogy melyik helyen jutunk tovább. Ez sem mindegy, szeretnénk minél előrébb végezni, mert valamennyire számítani fog a folytatásnál, hogy milyen helyen jut tovább egy csapat.

TÓTH MÁRTON (FTC PQS Waterpolo) a vlv-nek:

- Örömteli dolog, hogy a Ferencváros újra kilép a nemzetközi porondra, nagyon örülök ennek. Annak pedig még inkább, hogy a klub egy ilyen komoly nemzetközi tornát megszervez, így a népligeti uszoda ezen a hétvégén a nemzetközi vízilabdaélet egyik központja lesz. Nagyon várjuk a szurkolókat a kicsit felújított, pótlelátóval is kiegészített uszodában.

Mindenképpen a továbbjutás a cél, s szeretnénk az első két hely valamelyikén végezni. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legnehezebb ellenfelünk várhatóan a tavalyi döntős olasz Acquachiara lesz, de a többi ellenfelet sem szeretnénk lebecsülni. A Strasbourgot és az Esslingent nem ismerjük, a Jadran Splitről sikerült videofelvételt szereznünk, abból készültünk, azut gondolom, hogy verhető ellenfélről van szó. Várjuk a rajtot, a jó kezdés megadhatja az alaphangot.

VARGA PÉTER (Tiszavirág Szeged Diapolo) vezetőedző a vlv-nek:

- Mindenki egészéges, hála az égnek, a legerősebb csapattal tudjuk felvenni a versenyt. Olyan sorozatterhelés előtt állunk, amit nagyon nehéz modellezni, bár a debreceni felkészülési torna terhelése hasonló volt. Nehéz lesz, de a célunk egyértelmű: a négy továbbjutó hely valamelyikét szeretnénk megszerezni.

A Kotorról és a Splitről nincsenek információink. Azt tudjuk, hogy a montenegrói csapatban sok a fiatal, egy-két idősebb játékos egészíti ki őket és nagyjából hasonló a helyzet a horvátok esetében is. Az Acquachiara nyilván erős, hiszen tavaly döntőt játszott ebben a versenysorozatban és akkor még ugye ott van a Ferencvásos is... A franciákat és a németeket nem sorolom azok közé a csapatkok közé, amelyek esélyesek a továbbjutásra, de azért természetesen őket is komolyan kell venni, különösen így, hogy öt nap alatt hat mérkőzést kell játszani, ez nagyon megterhelő. A legfontosabb az lesz, hogy fejben frissek maradjunk végig, még a vasárnapi utolsó mérkőzésen is.

KISS CSABA (Tiszavirág Szeged Diapolo) a szegedma.hu-nak:

- Nagyon vártam, és nagyon reménykedtem, hogy el fogunk tudni indulni az Európa Kupában. Köszönet a vezetőségnek, hogy megteremtették az elindulás feltételeit, ezt pedig meg kell hálálnunk. Az mindig egy hatalmas motiváció, hogy egy más ország csapata ellen nem csak Szegedet, hanem Magyarországot is képviselve kell vízbe ugrani. Úgy látom, hogy ez már most egy nagy motiváció mindenki számára, a fiatal játékosoknak pedig egy hatalmas rutinszerzési lehetőség, amivel, azt gondolom, élni is fognak.

Európában azért más csapatok is figyelik ezeket az eredményeket, ahogy az egész szakma is ezt teszi, így azzal, hogy egy kiugró eredményt érnénk el, adhatnánk egy jelzést magunkról, hogy igenis, létezünk.


A továbbjutók újabb csoportselejtezőn vesznek részt, s onnan már egyenesen a negyeddöntőbe vezet az út. Ezen a ponton a BL főtábla előtti utolsó párharcaiból kap frissítést az Eurokupa mezőnye. Az alábbi BL-párok vesztesei kapcsolódnak be a küzdelembe a negyedöntők szintjén:

Primorje Rijeka-Hannover
Nagyvárad-OSC
Marseille-Szolnok
Jadran Herceg Novi-Brescia

Ami az időrendet illeti: a következő csoportkör október 16-17-18-án lesz.

Negyeddöntők: november 11. és december 16.

Elődöntők: 2016. február 3. és február 10.

Döntő: április 16. és április 30.