FACEBOOK

Edző csak licenccel - Kásás Zoltán a Reggeli Startban

Edző csak licenccel - Kásás Zoltán a Reggeli Startban
hozzászólás, 2015.03.06.

A bevezetni tervezett edzői licencrendszer részleteiről faggatták Kásás Zoltánt a Reggeli Start pénteki adásában.

A szövetség 2017 őszétől teszi kötelezővé a felnőtt és utánpótlás edzőknek a megfelelő képzésről szóló papírt.

A folyamatot Kásás Zoltán, a szövetség képzési és szakmai igazgatója felügyeli. Mint elöljáróban elmondta: a módosítást a FINA kezdeményezte, Magyarországon pedig Kemény Dénes ötlete alapján indult a változtatás, egyrészt mert a TF-en nem úgy folyik az edzőképzés, ahogy kellene, másrészt volt egy olyan időszaka  a magyar vízilabdasportnak, amikor a magyar válogatottak nem szerepeltek jól, s ennek okát nem a játékosokban, hanem a szakmai vezetésben kellett keresni. (Azóta egyébként, Horkai György szövetségi kapitány irányításával "visszakapaszkodtunk".)

A szövetség által elindított képzés "házhoz megy", az uszodákban zajlik, ott van a medence, a konditerem, a szaktanárok ide jönnek ki a TF-ről. A sportban jól ismert neves előadókat hívnak meg, olykor külföldről is.

Kásás Zoltán fontosnak nevezte, hogy a vízilabdaedző a gyakorlatok egy részét a vízben tudja megmutatni, utánpótlásszinten ez különösen nagy segítséget jelent.
Elsősorban a felelősséget igyekeznek beletáplálni a leendő edzőkbe, azt a felelősséget, amely nélkül a fiatal játékosok elakadhatnak a fejlődésben.

A már lezajlott tanfolyamok tapasztalatait a nyári vizsgák után fogják összesíteni, de a licencrendszer pontos részletei még nem tisztázottak. Sok függ attól is, hogy mit lép a "TF". Valószínű ugyanis, hogy ott is változik az edzőképzés rendszere, de egyelőre nem tudni, hogy a testnevelési egyetem új rektora, Mocsai Lajos pontosan milyen irányba indul el ezen a téren.

A szabálymódosításokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva Kásás Zoltán elmondta: neki a kisebb pálya tetszik. A kézisek, kosarasok néhány másodperc alatt végigszáguldanak a pálya közepén, a vízilabdában ehhez sokkal több időre van szükség. Azonban, ha bevezetik a kisebb labdát és a játékosok számát eggyel csökkentik, az viszont már egy egész más játék lesz, nem a mai vízilabda.

A teljes beszélgetés: