FACEBOOK

Dr. Pavlik Gábor Fair Play-díjas

Dr. Pavlik Gábor Fair Play-díjas
hozzászólás, 2014.05.28.

Életműdíj kategóriában MOB Fair Play-díjat kapott dr. Pavlik Gábor professzor, aki 26 éven át (a Kemény Dénes-féle aranycsapat időszakában is) a vízilabda-válogatott csapatorvosa volt. Szívből gratulálunk!

A MOB hivatalos méltatása:

Dr. PAVLIK GÁBOR


1973. január 1-től a Magyar Testnevelési Főiskolán, ma a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán (TF), az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékén 1988-tól, mint egyetemi tanár, 2012-től, mint professor emeritus végzi munkáját.

A Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában témavezető, sikerrel végzett PhD hallgatói száma 9. A PhD képzés keretében a Sportélettan kurzus vezetője és oktatója. 1986 óta részt vesz a sportorvosi szakvizsgáztatásban és a szakvizsga előkészítő tanfolyamokban, jelenleg a szakvizsga bizottság elnöke. 1980-ban megszerezte az orvostudomány kandidátusa, 2004-ben az MTA Doktori fokozatot.

„Élettan - Sportélettan" tankönyve 2011 őszén jelent meg a Medicina kiadónál.

Korábban a KSI atlétikai szakosztályának és a Ferencváros vízilabda, kézilabda és jégkorong szakosztályának volt az orvosa. 1983-tól 2008-ig (26 évig) a vízilabda válogatott orvosa, számos világversenyen, köztük 6 olimpián vett részt.

A Magyar Sportorvos Társaság vezetőségi tagja, 2010 decemberétől a Társaság elnöke. Vezetőségi tagja a Magyar Élettani Társaságnak is, tagja a Magyar Kardiológusok Társaságának és a Magyar Hypertonia Társaságnak. 1991-től tagja a Sportegészségügyi Szakmai Kollégiumnak.

Nem tartozik szorosan az oktatói feladatokhoz, inkább nevelői tevékenységnek tekinthető, hogy 1984 óta rendszeresen – évente általában négyszer – zenei ismeretterjesztő előadásokat tart a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán. Ennek célja, hogy a fiatalok ne csupán a szakmájukba vágó ismereteket szerezzék meg, hanem más téren is emeljék az oktatók az intézmény szellemi színvonalát. Először csak lejátszóról, majd vendég művészekkel mutatta be a zenei darabokat a tanulóknak. Rövidesen a végzett hallgatók is visszajártak óráira, később az intézményen majd Budapesten kívül is hatalmas érdeklődés övezte ezen tevékenységét. Budapesten és vidéken tart zenei ismeretterjesztő előadásokat, rendszeresen műsorvezető az „Orvosok a zenében, prózában és képzőművészetben" sorozatban.

Díjai közül kiemelkedő a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje és Tiszti keresztje kitüntetése.





(Fotók: MOB)