FACEBOOK

Íme, az út Rióig

Íme, az út Rióig
hozzászólás, 2014.03.03.

Nyilvánosságra került a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia vízilabdatornájának kvalifikációs rendszere. Nem lesz könnyű kijutni az ötkarikás játékokra!

A FINA vezető testülete, a Büro legutóbbi cancúni ülésén fontos döntéseket hozott. Határoztak többek között arról, hogy a következő években mely városok adhatnak otthont a korosztályos világbajnokságnak, s hogy mely országokban rendezik majd meg a férfi és a női olimpiai selejtezőtornát. (Továbbá 204. tagországnak felvették Haitit és döntöttek a FINA-logó újratervezéséről, többek között.)

A magyar szövetség honlapja (vélhetően a FINA média-ügyeiben illetékes Csurka Gergely tollából) - Cancún után - tudomásunk szerint elsőként írta meg, hogy mi lesz az olimpiai vízilabdatornára való kijutás rendje.

Miként Londonban, Rióban is 12 csapat vehet részt az ötkarikás vízilabdatornán, a férfiak küzdelmeiben.

A rendező Brazília alanyi jogon részvevő.

Indulhat az olimpián az öt kontinensbajnok (Európában a 2016-os belgrádi Eb-t kell ehhez megnyerni). Érdekesség, hogy eddig a rendező ország elvette a földrajzi alapon járó helyet, most azonban Brazília mellett a Pánamerikai Játékok győztese is jogot szerez a részvételre. (Ez a módosítás elsősorban az USA-nak kedvez.)

Rióban érezheti majd magát a 2015-ös Világliga győztese és a 2015-ös kazanyi világbajnokság első két helyezettje.

Az ezek után fennmaradó három hely megszerzésére egyetlen tornán nyílik lehetőség, ezt a versenyt az olimpia évében rendezik meg, méghozzá - mint a FINA Büro most eldöntötte: - Firenzében. Amennyiben Afrika nem él az indulás lehetőségével (ez az elmúlt években így történt), akkor a kvalifikációs tornáról a negyedik helyezett is kijut az olimpiára. A firenzei tornán értelemszerűen nem vesznek részt azok, akik már biztosították helyüket az olimpián.

A fentiek alapján - természetesen azon túl, hogy a magyar válogatottat várjuk mindig az első helyre! - érdemes azért szorítani, hogy a világversenyeket európai csapatok nyerjék, mert így kontinensünk válogatottjainak nő az esélye a kvalifikációs tornán való részvételre, s így az olimpiai indulás jogának megszerzésére.


A FINA Büro döntése értelmében a Világliga 2014-15-ös versenysorozatának szuperdöntőjét Olaszország rendezheti meg, a helyszín vagy Bergamo vagy Róma lesz.

A junior (U18-as) férfi világbajnokságnak 2016-ban a montenegrói Budva adhat otthont.