FACEBOOK

Erdélyi nem tudta, álmodja-e Benedek telefonhívását

 Erdélyi nem tudta, álmodja-e Benedek telefonhívását
hozzászólás, 2014.01.30.

Az idén 24 éves Erdélyi Balázs 2010 óta Amerikában tanul. És vízilabdázik is, az egyetemi bajnokságban. Ottani sikerei alapján tavaly beválogatták a magyar Universiade-válogatottba, amellyel aranyérmet nyert Kazanyban. Most Benedek Tibor hívta haza, a felnőtt válogatott edzőtáborába és a Volvo Kupára.

Erdélyi Balázs kétszer már játszott a magyar válogatottban, aztán az amerikai tanulmányokat választotta, számot vetve azzal, hogy messzire kerül, és a nem olyan nívós egyetemi bajnokságban vízilabdázik majd amatőrként. Vagyis nem lesz fókuszban, így alighanem többé nem hívják meg a magyar nemzeti csapatba, amelybe itthonról is nagyon nehéz bekerülni.

Kemény Dénes annak idején úgy jellemezte őt a vlv-nek, hogy született tehetség és nem is annyira a játék elemeit vagy a fizikai képességeket illetően, hanem mert lát a pályán, olyan képességei vannak, amiket nem lehet elsajátítani, “születési adottságok”.

Ezzel a hinterlanddal természetesen Amerikában gyorsan tört előre az egri fiú. Csapatában, a Pacific Tigersben vezető szerepet kapott, és ennek megfelelően is teljesített. Miközben ösztöndíjjal pénzügyeket tanult, az egyetemi bajnokságban brillírozott. Előbb a konferencia legjobb játékosává választották, majd elnyerte a Peter J. Cutino-díjat, vagyis a legértékesebb egyéni díjat, amit vízilabdázó kaphat Amerikában. (Rajta kívül egyetlen magyar játékos, Pelle Anikó büszkélkedhet ezzel.)

Tavaly nyáron hazahívták az Universiade-csapatba és ezt a döntését biztosan nem bánta meg Vincze Balázs, az egyetemista válogatott szövetségi kapitánya, ugyanis Erdélyi sokat tett a kazanyi aranyéremért.

Azóta annyit hallottunk róla, hogy hét gólt lőtt az amerikai egyetemi bajnokság döntőjében.

Most, miután Benedek Tibor bejelentette, hogy Erdélyi is tagja a jövő héten együtt készülő válogatott keretnek, és a Volvo Kupán is számít a játékára, a vlv.hu Kaliforniában kereste meg a játékost.

Erdélyi Balázs a vlv-nek:

Január elején hívott fel Tibi, éppen a másfél hónapos pihenőidőm vége felé jártam, amikor csörgött a telefonom. Meglepődtem, már csak azért is, mert éppen az ő hívására ébredtem, és egy pillanatra nem is teljesen értettem az egészet. Kellett pár másodperc, hogy átfusson az agyamon, mi is történik. Természetesen örültem, hogy számításba vett engem is, innentől rajtam múlik minden, azon, hogy hogyan teljesítek.

Mire számítasz?

Mondhatom az ilyenkor tipikus sablonszöveget, hogy nagyon izgulok meg ilyesmi… Szerencsére az ilyen feszültség általában jó hatással szokott lenni rám, reméljük, ezúttal is így lesz. Tibi azt mondta, hogy a Volvo Kupán is számol velem. Mindenesetre a visszautat úgy időzítettem, hogy ha esetleg sikerülne bekerülnöm a csapatba, akkor a görögországi Világliga-meccs is beleférjen.

Milyen kondícióban vagy?

Mint mondtam, éppen másfél hónapos szünetünk volt, úgyhogy amikor Tibi hívott, azonnal elkezdtem edzeni… Remélem, semmilyen szempontból nem fogok csalódást okozni.

Hogy áll a helyzet a tanulással? Mikor végzel és mi lesz utána, mennyire játszik szerepet a jövőd alakulásában a vízilabda?

Májusban lesz a diplomaosztóm, utána megyek haza. Pénzügyi és közgazdaságtan diplomám lesz, és egyelőre még nem kezdtem el munka után nézni. Ami a pólót illeti, sokat számít majd, hogy a jövő héten hogyan tudok teljesíteni. Fel kell mérnem a saját lehetőségeimet az otthoni mezőnyben, hisz – az Universiadét leszámítva – elég rég nem játszottam olyan magas színvonalon, mint ami most vár rám. Nagyon sok függ a jövőm szempontjából attól, hogy milyen esélyeket látok majd a válogatottba kerülésre. Furcsa lesz ez nekem, hiszen például az új szabályokkal is most ismerkedem, még egyszer sem játszottam azok szerint.

Változott a sportághoz való viszonyod? Korábban mintha már nem számoltál volna profi játékos-pályafutással.

Négy éve, amikor meghoztam egy fontos döntést, tisztában voltam azzal, hogy a nevem feledésbe merül otthon. Nyilván az, hogy most a válogatott közelébe kerülhetek, sokat nyom a latban. A jövőt illetően semmit nem tudok, de most, hogy hazamegyek, az egriekkel biztosan le fogok ülni.



Mit szóltak a környezetedben a meghívódhoz?

Jó pár ember gratulált facebook-üzenetben, plusz ti is felkerestetek, szóval biztos, hogy sokan felfigyeltek a hírre. Szerintem a játékosoknál is okozott némi meglepetést, hogy újra felbukkant a nevem, így négy év után…

Jó utat, Balázs, itthon találkozunk!

VLV/VS


A jövő heti keret:

Decker Attila, Lévai Márton, Nagy Viktor (kapusok)

Angyal Dániel, Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Dávid, Kovács Gábor, Madaras Norbert, Salamon Ferenc, Szivós Márton, Tóth Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton,
Zalánki Gergő (mezőnyjátékosok).


A csapat hétfőtől Budapesten együtt készül az USA-val, délelőttönként közösen edzenek, megosztott pályán, esténként pedig kétkapuzik egymással a két válogatott. Kedden 18.30-kor lesz a közönség számára is nyilvános mérkőzés, amelyet a DIGIsport is közvetít. Ekkor debütál a Gergely István által kezdeményezett újítás, a játékvezetők "bemikrofonozása". (A találkozót két magyar bíró vezeti, ezért nem lesz hivatalos mérkőzés, nem számít majd bele a magyar csapat - és a játékosok - éves statisztikájába.) 


A Volvo Kupának idén Szolnok ad otthont, a magyar meccseket a DIGIsport közvetíti.

A program:

Február 7., péntek
16.00 Szerbia-USA
18.00 Magyarország–Németország - DIGIsport, vlv

Február 8., szombat
14.00 USA-Németország
16.00 Magyarország–Szerbia - DIGIsport, vlv

Február 9., vasárnap
13.00 Szerbia-Németország
15.00 Magyarország–Egyesült Államok - DIGIsport, vlv


A következő Világliga-selejtezőnk Görögországban, Patraszban lesz, február 11-én, kedden, helyi idő szerint 20.00 órás kezdettel. (Tévéközvetítés nem várható.)