FACEBOOK

Martfű után - az első Világliga-meccs előtt

Martfű után - az első Világliga-meccs előtt
hozzászólás, 2013.10.22.

Kedden, ebéd után befejeződött a Benedek Tibor által meghívott 18 játékos martfűi edzőtáborozása. Riportunk a délelőtt történtekről - a focipályától az uszodáig.

A Martfű Termal Spa Hotelt megérkezése óta először hagyta el a csapat kedden reggel. A megye I-ben szereplő városi csapat szomszédos futballpályájára ballagtak át a játékosok és meg kell mondanom, hogy ez a programpont már jóval korábban erősen foglalkoztatta a fiúkat. Különösen Hárai Balázs várta nagyon a focizást, hiszen ő egykor labdarúgónak készült, s alig várta, hogy megmutassa képességeit. Valahonnan egy sportcipőt is szerzett, így nem volt akadálya annak, hogy bizonyítson.

Előbb azonban a tesztsorozat egy újabb állomásán kellett megfelelni: medicinlabdát dobtak el a fiúk, s a távolságot a stáb mérte és regisztrálta.

Ezután Benedek Tibor megkért mindenkit, hogy óvatosan focizon, nehogy sérülés legyen a játék vége. Kiadta az ukázt, a kapusok választanak. Tehát úgy, mint régen a grundon. Nagy Viktor kezdett és azonnal Hárai Pufi nevét mondta. Kardos Gergő erre Szivós Márton nevével válaszolt - és így mentek tovább egyenként szólítva választottjukat, s a végén egy-egy nagyobb társaság állt a két kapus mögött.

A meccs komoly izgalmakat hozott. Nagy Viktor két góljával a mezesek vezettek, de a meztelenek Jansik Szilárd jóvoltából kiegyenlítettek. Amikor 2:2 lett az állás, Benedek Tibor lecsapott és befejezettnek nyilvánította a meccset. Büntetőlövő verseny következett, amelynek végén Illés Roli, a gyúró maradt legtovább hibátlan.

Az utolsó martfűi vizes edzés jött ezután, s ugyanolyan kemény volt, mint a továbbiak. Egy kis előnyhátrány-gyakorlás után éles kétkapuzás zajlott, itt hagyhatott mindenki egy utolsó emlékképet magáról Benedek Tibor fejében...

A szövetségi kapitány a vlv-nek értékelve hasznosnak mondta a két napot. Legközelebb a november 12-i a magyar-görög Világliga-meccs előtt jönnek össze a fiúk, akkor már csak 13-15 játékos kap meghívót, de valószínű, hogy lesz köztük olyan, aki nem volt tagja a világbajnok csapatnak, s Benedek Tibor éles helyzetben szeretné őt kipróbálni.

A fiúk mind azt mondták, hogy nagyon jól érezték magukat. Persze elfáradtak és nem is annyira fizikailag, mint inkább szellemileg, ugyanis a teljes edzőtáborozás alatt nagyon komolyan oda kellett figyelniük mindenre.

A martfűi edzőtáborozáson részt tettek névsora:

Kardos Gergely, Nagy Viktor (kapusok)
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Bundschuh Erik, Csapó Miklós, Decker Ádám, Dőry Farkas, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Jansik Szilárd, Német Toni, Salamon Ferenc, Sánta Dániel, Sántavy Máté, Szivós Márton, Zalánki Gergő, Tóth Márton (mezőnyjátékosok).



vlv-képek


VLV-VIDEÓK:


A kapusok csapatot választanak


Nagy Viktor két gólja


Szemtől szemben a kapussal



Benedek Tibor a martfűi edzőtáborról


- Szervusz Tibor! Véget ért ez a kis edzőtáborozás. Úgy történt minden, ahogy eltervezted?

- Igen, nagyjából úgy. Készültem erre a két napra, de azért nem lehet eléggé készülni, mikor így hirtelen 18 ember plusz a stáb összetalálkozik. Rengeteg új arc, akiket igazából még nem ismertem. Sokat dolgoztunk, szerintem volt értelme ennek a két napnak. Nem elsősorban a Világliga szempontjából, de elindult az idei év egy juniorválogatott elleni meccsel, majd utána ezzel a három edzéssel. Mindenképpen egy átvezetés volt a tavalyi évből az ideire. Próbáltunk új dolgokat is gyakorolni, picit felelevenítettük a tavalyiakat videókkal. Ez még nem a görög mérkőzésre való felkészülés volt elsősorban, hanem átmenet, sok lehetőség a fiatal játékosoknak, akik most voltak itt először.

- Ők tulajdonképpen a második vonalad, közvetlen háttér ahonnan meríthetsz, hogy ha bárki helyett be akarsz hívni valakit. Ilyen szempontból, erősnek érzed ezt a "második mezőnyt"?

- Tavaly is voltak olyan játékosok, akiket csak egy-egy edzésre hívtam. Kifejezetten kértem is, hogy most ne úgy vegyék, hogy ők válogatott kerettagok, hanem ez egy meghívás. Kicsit azért, hogy megismerkedjünk, hogy figyeljem őket. Nem szeretném azt, hogy bárki is csalódottan menjen innen haza, mert esetleg a következő összetartáson már nem lesz ott. A következő már egy Világliga meccs, ahová azt a 13 maximum 14-15 embert kell, behívjam, akik valóban játszani is fognak. Azért, hogy most valaki csak végignézze a meccseket, nincs értelme berántgatni. De ezek az edzések nagyon jó alkalmak arra, hogy kétkapun, pár teszten, pár megbeszélésen összeismerkedjünk és lássam, hogy mennyire tudok egy-egy játékosra számítani a jövőben, akár egy vagy kétéves távlatban.

- Ezekről a tesztekről mondj néhány mondatot! Hogy jött és mi az, amit megtudtok belőle?

- A tesztek már hetek óta készülnek, sok ember vesz ebben részt, például Horkai Gyuri, Merész Bandi, de rajtuk kívül is sokan dolgoznak rajta. Szeretnénk egy egységes tesztet létrehozni, amit mindenki tudna használni. Ez akár megjelenhetne egy internetes felületen is, ami motivációt adhat a fiataloknak, hogy lássák, a felnőttek egyes gyakorlatokból mit csinálnak, és ezt kell elérni vagy túlszárnyalni. Hosszú távon lehetőséget nyújt egy ilyen tesztrendszer arra is, hogy bizonyos edzésmódszereket kipróbálva meg tudjuk nézni, hogy melyik hatásosabb és melyik nem, hiszen ezek mindig csak feltételezések így, hogy nincs teszt. Nem tudjuk lemérni, hogy bizonyos szárazföldi edzés mennyire használ a vízi munkában, ezt csak találgatjuk a mai napig is. Szerintem ennél sokkal szakmaibban kellene folytatnunk és előrelépnünk, ehhez egy alapvető kérdés egy egységes tesztrendszer létrehozása.

- Gondolom, a klubokban is csinálnák ezt...

- Felvetettem már a szakmai testület előtt, egy részét most elvégeztük itt a válogatottban, ez egy jó kiindulás volt, jó felmérés. Horkai Gyuri abszolút partner ebben, ha a junior válogatott is megcsinálja, akkor már van egy összehasonlítási alapunk, hogy a felnőtt és junior válogatottbeli különbségeket vizsgálhassuk.

- Mi a következő program? Mikor találkozik a csapat legközelebb?

- A következő program a Világliga első mérkőzése lesz, ott már a szolnoki válogatott játékosok illetve a külföldön játszók is be fognak kapcsolódni. Nem mindenki, majd meglátjuk, hogy lesz, de szeretnék a Világliga-mérkőzéseken kipróbálni fiatalabb játékosokat. A november 12-i mérkőzésre, november 10-11-én fogunk készülni, három edzéssel.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Tina)



Sántavy Máté nyilatkozata


- Szervusz Máté! Köszöntelek a vlv kamerája előtt. Úgy tűnik, hogy véget ért ez az edzőtáborozás. Először azt szeretném kérdezni, hogy mit szóltál, amikor meghívást kaptál?

- Köszöntöm a vlv nézőit! Igazából nagyon meglepett és kellett pár perc, mire felfogtam, hogy mi is történt. Nagyon nagy megtiszteltetésnek vettem, hogy a kapitány behívott.

- Gondolom régóta vártál egy ilyen pillanatra.

- Igen, természetesen.

- Hogy érezted magad? Milyen volt ez a másfél-két nap?

- Jól éreztem magam. Igazából rövid volt, három edzés. Nagyon sok mindent három edzés alatt nem lehet leszűrni, gondolom, majd az egész éves teljesítményt fogják figyelembe venni. Mindent maximálisan teljesítettem és a tudásom legjavát nyújtottam.

- Amikor elindultál a találkozóra, volt benned egy elhatározás, hogy mit akarsz csinálni, hogy akarsz viselkedni, mit akarsz megmutatni?

- Persze, egyértelmű, hogy volt. Ez a megfelelési kényszer biztos, hogy bennem volt. Azt szerettem volna, amit a klubomban nyújtok.

- Miben reménykedsz, mit szeretnél elérni? Hogy látod az esélyeidet?

- Szeretnék megmaradni ebben a közegben. Az esélyeim? Most jelenleg négyen vagyunk bekkek, majd a kapitány eldönti, hogy ki lesz az a kettő, akit visz a Világligára illetve a továbbiakra. Szeretnék minél több közös edzőtáborozáson részt venni.

- Sok sikert kívánok.

-Nagyon szépen köszönöm.

(Lejegyezte: Tina)



Kardos Gergely nyilatkozata

- Gergő, gratulálok!

- Köszönöm szépen.

- Hogy, mást ne mondjak itt az edzés utolsó szakaszában, volt egy kis ötmétereslövő verseny és ha jól emlékszem hármat kivédtél.

- Igen, szerencsém is volt és sikerült kivédenem.

- Először azt mondd el, amikor szólt valaki, hogy jön a meghívó és jönnöd kell ide, akkor mit éreztél?

- Nagyon boldog voltam és az első pillanatban fel sem fogtam. Csak másnap döbbentem rá és hittem el, hogy a felnőtt válogatott keretébe hívtak meg. Nagyon boldog voltam.

- Volt benned feszültség, amikor találkoztatok?

- Minimális.

- Milyen volt ez a másfél-két nap?

- Nagyon jól éreztem magam. Jók voltak az edzések, jó volt a csapat hangulata.

- Volt olyan dolog, amit konkrétan itt tanultál meg? Akár Gergely Pista mondott-e olyan szakmai tanácsot vagy Viktor?

- Volt. Viktor és Gergely Pista is mondott olyat.

- Egyet elárulsz?

- Például Viktor mondta, hogy ha széléről lőnek, hogy kell helyezkedni, és hogy kell a kezemet tenni.

- Egyelőre a korosztályos csapatnál várnak rád nagy feladatok, ha jól gondolom. A terveidről mondj valamit! Milyen pályát képzelsz el magadnak? Hova szeretnél eljutni?

- Olimpiai bajnok szeretnék lenni. Mindent megteszek azért, hogy minél magasabb csúcsot érjek el.

- Milyen út fog ehhez vezetni?

- Nyilván nehéz és göröngyös, de mindent megteszek.

- Mi vár rád a közeljövőben?

- Most még ifibajnokságban játszom illetve az OBI-ben, a KSI-ben. Szeretnénk ifiben megnyerni a bajnokságot és az OBI-ben bent maradni.

- Sok sikert kívánok!

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Tina)

Tóth Márton nyilatkozata nyilatkozata

- Szervusz Marci! Véget ért ez az edzőtábor. Újra itt vagy a válogatottnál. Milyen érzéseid vannak? Nem vagy új ember, de még régi sem. Ez egy furcsa helyzet.

- Igen. Szervusz, köszöntöm a vlv olvasóit! Nem azt mondom, hogy furcsa helyzet, ez egy jó helyzet, hogy itt lehetek a válogatottban és, hogy számítanak rám. Ez egy nagyon jó kis edzőtábor volt. Elsősorban a körülmények szenzációsak, mert minden egy helyen van, szálloda, uszoda, konditerem. Gyakorlatilag ki sem mozdultunk a szállodából, csak a munkára tudtunk koncentrálni. Fárasztó másfél napon vagyunk túl. Nem feltétlenül fizikai a fáradtság, hanem szellemi fáradtság, mert nagyon nagy odafigyelést igényelt mindkét nap.

- Hogy látod a világbajnokság után a válogatott helyzetét és ebben hogy tudod magadat elképzelni?

- Magyar vízilabdázóként ugyanaz a cél, hogy ott legyek a legjobbak között. Nyilván ez most egy plusz nehézséget jelent, de ugyanakkor nagy megtiszteltetés is, hogy egy világbajnok vízilabda válogatottnak lehetek a részese, egyelőre kerettagként.  A célom, hogy "bevergődjek" a 13-ba és ezért mindent megteszek. Úgy gondolom, ezt segítheti az is, hogy itthon játszom, többet vagyok szem előtt. Igyekszem bizonyítani, Szegeden is jól érzem magam. Úgyhogy minden adott, rajtam múlik és nagyon várom már a folytatást válogatott szinten és az egész szezonra nézve is.

- Köszönöm szépen, kívánom, hogy találkozzunk.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Tina)