FACEBOOK

Olasz bajnoki start – Madarassal!

Olasz bajnoki start – Madarassal!
hozzászólás, 2013.10.02.

Mégis lesz magyar vízilabdázó a hétvégén kezdődő olasz nemzeti bajnokságban. Madaras Norbertről van szó, aki nem friss olasz állampolgárságának jogán, hanem a Pro Recco két idegenlégiós helyének egyikét betöltve indul harcba, hogy megszerezze hatodik olasz bajnoki címét.

- Ha majd ott leszek a vízben és elindítják a meccset, akkor lesz biztos, hogy játszom a bajnokságban megint vagy még mindig vagy továbbra is - nem is tudom, hogy mondjam.

Madaras Norbert fenti mondata jól tükrözi azt a bizonytalanságot, ami a Pro Reccónál végigkísérte az elmúlt heteket a bajnokságban induló csapatukkal kapcsolatban.

Szóval.

- Engem már semmi nem ér váratlanul, sok mindent láttam itt az elmúlt években, ez a dolog sem lepett meg. A lényeg annyi, hogy amikor májusban hazamentem, már szó volt róla, hogy megint nagy tervek vannak, új igazolások lesznek. Megkérdezték tőlem, mi volna, ha megint csak a Pro Recco "nemzetközi csapatában", a Bajnokok Ligájában induló Reccóban szerepelnék, ahogyan az egyébként korábban három szezonon át is történt. Mondtam, hogy elvileg nincs kifogásom ez ellen, de majd beszéljünk a részletekről. Ezt követően elég hosszú szünet következett, igazából csak most a napokban tisztázódtak a dolgok.

- Mi okozta a komplikációt?

- Az volt a terv, hogy a bajnokságban szereplő csapatban játszik két új igazolás, Ivovics és Jokovics, én pedig csak a BL-ben fogok szerepelni, miként Mladjan Janovics is. Ugye Olaszországban a bajnokságban és a kupában két idegenlégiós lehet csak egy csapatban, s EU-tagállam állampolgára sem élvez kedvezményt, sőt, ha valaki olasz állampolgár, de más nemzeti válogatottban szerepel, akkor sem fogadják el a szabályok alapján olasznak. Ez ügyben régóta folyik a vita, néha kisebb háborúskodás is kialakul a szövetség és a csapatok, főleg a Recco között.

Szóval egész nyáron úgy volt, hogy ez lesz a szereposztás. A vb-ről hazafelé utazva összetalálkoztam az olaszokkal és akkor hallottam először, hogy talán mégis a bajnoki csapatban leszek, mert a frissen igazolt Jokovicsnak valami problémája van az egyik kezével (nem a jobbikkal, vagyis a ballal, hanem a másikkal) és bár ez nem igazán hátráltatja a játékban, mégis felvetődött, hogy talán meg kellene műteni, hogy biztosan ne legyen gondja később sem. Nehezen tudták eldönteni, hogy mi legyen, s még addigra sem tisztázódott a helyzet, amikor a nyári szabadságról visszatértem. Megvizsgáltatták szakemberekkel Jokovics kezét, megnézte az a híres orvos is, aki a Forma-1-es autóversenyző Kubicát műtötte, és mivel azt állapították meg, hogy a régebbi leleteihez képest valamit romlott az állapota, úgy döntöttek, hogy mégis én szerepeljek a bajnokságban. Úgy tudom, a műtétről még nincs egyértelmű döntés, de valószínű, hogy ez lesz a megoldás, így elképzelhető, hogy a szezon félidejében "visszacserélik" őt a helyemre, erre a szabályok lehetőséget adnak.

- Viszont ha szezon közben megműtik, akkor egyedüli balkezes leszel a bajnokságra és a BL-re, ez elég nagy teher...

- Ez van, ha megműtik, két-két és fél hónapig valóban egyedüli balkezes leszek, de tavaly is így játszottam végig a szezont, igaz, akkor a nemzetközi kupákban nem indultunk.

- Te hogy fogadtad ezt a döntést és igazából melyik variációnak örültél volna?

- Többször kipróbáltam már mindkét változatot, egyikkel sem lett volna problémám. Mondjuk a bajnoksággal kapcsolatban már tavaly is az volt a véleményem, hogy minden idők leggyengébb olasz bajnoksága - legalábbis mióta én ismerem, ez a mostani pedig még gyengébb lesz. Tizenegy meccs félidőig, abból hat nagyon könnyű. Van egy viszonylag jó Brescia, talán még az Acquachiara is jó lesz, de a többiek elég gyengék. Nem bánom így sem, játszom, azzal nincs semmi gond, nekem tulajdonképpen igazán mindegy volt.

- Kivel kezdtek a hétvégén?

- A Lazioval itthon.

- Hát akkor jó utat a következő olasz bajnoki aranyérem felé!


Az olasz bajnokság első fordulójának programja:

Péntek:


Florentia-Posillipo

Szombat:

Promogest-Nervi
Como-Brescia
Napoli-Savona
Pro Recco-Lazio
Acquachiara-Bogliasco


A Pro Recco jövő hétvégén, egy héttel az olasz bajnoki rajt után kapcsolódik be a Bajnokok Ligája küzdelemsorozatába, rendezőként ad otthont az egyik selejtezőcsoportnak.  A Radnicski Kragujevác (szerb), a Mladost Zágráb (horvát) és a Budva (montenegrói) vesz részt a tornán, s az első két helyezett jut tovább.