FACEBOOK

Aláírták az első kiemelt edzői szerződéseket a MOB-ban

Aláírták az első kiemelt edzői szerződéseket a MOB-ban
hozzászólás, 2013.09.03.

Miután a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a hétfői ülésén elfogadta a rendkívüli sportágfejlesztés egyik alappillérét jelentő kiemelt edző programhoz tartozó előterjesztést, így megkezdődött az érintett 154 edzővel a határozott idejű munkaszerződések aláírása. Benedek Tibor az elsők között - ahogy kell.

Kedden, elsők között, sajtótájékoztató keretében Mocsai Lajos (kézilabda), Kiss László (úszás), Benedek Tibor (vízilabda), Kovács István (torna) Csipes Ferenc (kajak-kenu) és Pálvölgyi Miklós (öttusa) írta alá a dokumentumot.

Mint Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára elmondta, a 16 sportágat érintő 12,5 milliárdos, rendkívüli támogatásnak öt pillére van: a létesítményfejlesztés, a versenysport, az utánpótlás-nevelés, a műhelytámogatás és a kiemelt edzői program. Utóbbiban 26 sportág, összesen 154 edzője vesz részt. A fizetések tekintetében 3+1 kategória lett meghatározva az eredményesség és szakmai szempontok alapján. „Cél, hogy az edzők ne vándoroljanak külföldre, számukra itthon teremtsünk kedvező feltételeket; a külföldön dolgozókat pedig hazacsábítsuk. Főállásról van szó, tehát fontos, hogy ne legyenek egzisztenciálisan mellékjövedelemre szorulva. Ez motivációt jelenthet a fiatal edzők számára, nagy segítség a szövetségeknek, kluboknak. Fontos azonban megjegyezni, ahogy a programba be lehet kerülni, abból ki is lehet kerülni; ehhez közös gondolkodásra és ellenőrzésre van szükség a szövetségekkel” – mondta a kétszeres olimpiai bajnok sportvezető. Szabó Bence egy saját példát is elmondott: "Valamikor én is dolgoztam külföldön, a venezuelai válogatott edzője voltam. Volt versenyzőm, aki Pán-amerikai Játékokat nyert - de más érzés volt, mint amikor magyar versenyzőm állt a dobogón. Aki átélte, tudja, miről beszélek". A MOB főtitkára megemlítette egykori olimpiai bajnok versenyzőtársát, Bujdosó Imrét, aki másfél évtizede dolgozik Németországban, és már érdeklődött a MOB kiemelt edzői programja iránt...

Dr. Simicskó István, az Emmi sportért és ifjúságért felelős államtitkára történelmi jelentőségűnek nevezte az eseményt. „A Magyar Kormány sportbarát, ezt az elmúlt időszakban többször bizonyítottuk. Az elmúlt hónapokban az államtitkárság kiváló munkát végzett a szakszövetségekkel, a MOB-bal, a Nemzeti Sportközpontokkal. A sportra áldozni hasznos, a jövőnkről, gyermekeinkről szól. A sportban nemzetközi eredményeink alapján nagyhatalomnak számítunk, ezt meg kell őriznünk, ehhez tervezhető, kiszámítható programokra, az utánpótlásbázis szélesítésére, pártokon felüli, kormányzatokon átnyúló döntéssorozatra van szükség. A most induló kiemelt edzői program kiszámíthatóvá teszi az edzői életpályamodellt. Ma köztiszteletben álló, kiváló edzőkkel köt szerződést a Magyar Olimpiai Bizottság. A programmal a magyar sport megtartó képességét tudjuk erősíteni” – hangsúlyozta az államtitkár, aki kitért arra is, hogy a szövetségek vállalásai közé tartozik többek közt az utánpótlásbázis és a létesítmények fejlesztése; valamint elvárás, hogy jöjjenek az eredmények.



Fábián László, a MOB sportigazgatója elmondta: a kormány akarata szerint a sportágfejlesztési program - így a kiemelt edzői program - egyelőre a 2020-ig tartó időszakra terjedne ki.

A 135 milliárd első, 12,5 milliárd forintos része 2014 első feléig áll rendelkezésre, így először öt hónapra kötnek szerződést az edzőkkel, és majd hosszabbítanak velük jövő év elején, amint a MOB megkapja az állami támogatás időarányos részét.

Dr. Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese újságírói kérdésre arról számolt be, hogy a szakembereket három plusz egy kategóriába sorolták. A legmagasabb osztályban nettó 650 ezer és egymillió (a londoni olimpia 1-3. helyezett versenyzőinek edzői), a másodikban 450-600 ezer (a londoni olimpia 4-6. helyezett versenyzőinek edzői, illetve vb 1-3. helyezett versenyzők edzői), a harmadikban 250-400 ezer forint (vb 4-6., Eb 1., utánpótlás vb és Eb 1. helyezett versenyzők edzői) között kereshetnek havonta a MOB-bal szerződött kiemelt edzők. A negyedikbe – havi 200-400 ezer forintos bérrel – olyanok kerültek, akiknek tanítványai ott voltak a londoni olimpián, ám az elmúlt 12 évben nem szereztek érmet világversenyeken.

A program flexibilitását mutatja, hogy abba olyan sportágak szakemberei is bekerülhetnek, akik nem a rendkívüli támogatásban részesülő sportágak képviselői.

Az eseményen részt vett Kemény Dénes vízilabda-, dr. Magyar Zoltán tornaszövetségi elnök, illetve dr. Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára is.

Benedek Tibor: „A magyar vízilabda hosszú ideje, több évtizede a világ élvonalához tartozik, ehhez azonban jó edzői teljesítményre van szükség. Korábban jellemző volt, hogy egy-egy edző két-három klubban is tartott foglalkozásokat, hogy meg tudjon élni. A programban résztvevőknek erre már nem lesz szüksége.”  

Forrás: mob.hu, fotó: Kovács Anikó/MOB)